Preverite, kako kompleksen in zapleten je imunski sistem

Če pomislimo na vse organe in sisteme, ki nas ohranjajo pri življenju, večinoma spregledamo imunski sistem. Brez tega kompleksnega sistema s široko razvejeno mrežo specializiranih celic in tkiv bi se nam porušile vse telesne funkcije.

Kako se imunski sistem vključuje v temeljne telesne funkcije, kot so dihanje, prebava in presnova?

Odgovor na to ni lahek, saj so bela krvna telesca  njegovi glavni akterji, razvejeni oziroma razdeljeni po celem telesu, torej niso na točno določenem mestu, ker je to značilno za organe.

Poleg tega je imunski sistem odgovoren tudi za številne druge funkcije, izmed katerih jih je še veliko nepojasnjenih. Zato ni presenetljivo, da je prepričanje, da lahko človek vpliva na svoj imunski sistem, precej novo. Danes vse kaže na to, da lahko vsakdo naredi nekaj za krepitev svojega imunskega sistema. Tako prehrana kot tudi telesno gibanje in spalne navade, celo naše misli in čustva vplivajo na imunski sistem.

Preverite, kako kompleksen in zapleten je imunski sistem

Imunski sistem je izjemno kompleksen in zapleten sistem. V nasprotju z drugimi življenjsko pomembnimi organi v telesu, kot so na primer srce in pljuča, pri njem ne gre za posamezen organ, lahko ga primerjamo s štafetno ekipo, ki nalogo, da varuje telo, predaja naprej. Vsakdo v ekipi je je odgovoren za nadaljnjo slabitev katerega koli povzročitelja bolezni, ki ga sreča.

Preberite tudi NEGATIVEN VPLIV DEBELOSTI NA IMUNSKI SISTEM

Ker vsi deli imunskega sistema pri svojih nalogah sodelujejo, nam opazovanje posameznih sestavin ne bi dajalo občutka, kako zapleteno in kompleksno je njegovo delovanje,  zato potrebujemo celoten pregled.

Prva obrambna linija je koža

Koža je bolj odporna kot bi sprva pomislili. Proti bakterijam in virusom namreč tvori prvi zelo učinkovit varovalni nasip. Njena skrivnost tiči v plasti mrtvih celic na površini kože, imenovani epidermis. Ta je sicer tanjša od pergamenta, vendar pa sestoji iz proteinov, imenovanih keratini, ki jih je težko uničiti. Zato skozi zdravo in nepoškodovano kožo večina infekcijskih oziroma kužnih delčkov ne more prodreti.

Preverite, kako kompleksen in zapleten je imunski sistem

Tudi dlake pogosto ustavijo različne bakterije, še preden dosežejo kožo.

Tiste, ki jim vendarle uspe prodreti do kože, pristanejo na plasti znoja in maščobe. Ta je prepojena s kislimi kemikalijami in koristnimi bakterijami, ki skupaj zadržujejo tuje organizme.  Tudi nekatere imunske celice, kot so langerhansove celice, ki ležijo v epidermisu, prežijo na nedobrodošle bakterije  in aktivirajo še druge funkcije imunskega sistema.

Preberite tudi ŽENSKE ZODIAKA, KI IMAJO DOBER IMUNSKI SISTEM