KOŽA, naš največji in glavni organ izločanja

Koža je prva obrambna pregrada telesa pred škodo zaradi okužbe, skrajnih vrednosti svetlobe in temperature, onesnaženja in telesnih poškodb. Na njeno zdravje lahko vplivajo notranje motnje, pa tudi zunanji dejavniki. Skrbno pazite na svojo kožo, po potrebi z naravnimi terapijami, in če bo sreča vam bo dobro služila vse življenje.

Zdrava koža je ogledalo vsakega človeka

Najpogostejše težave s kožo pri odraslih so mastna ali suha koža, akne, luskavica in ekcem ter druge oblike dermatitisa. Da bi koža ostala zdrava, gladka in prožna, potrebuje ustrezno količino loja, dobro vlaženje, zdravo kroženje krvi in limfe, dovolj hranilnih snovi, hormonsko ravnovesje, sposobnost za lastno vzdrževanje in obnavljanje. Ne potrebuje draženja s čistilnimi sredstvi, ultravijoličnimi in sončnimi žarki, ter drugimi škodljivimi povzročitelji.

KOŽA, naš največji in glavni organ izločanja

Kaj storiti da bo koža lepša?

  • Spodbujajte nastajanje loja z učinkovitim obvladovanjem stresa, zdravo prehrano, vzdrževanjem normalne telesne teže in izogibanjem skrajnim temperaturam, močnim vetrovom in stiku z ostrimi mili in čistilnimi sredstvi.
  • Vsak dan uporabite vlažilnik in vlažite kožo tudi od znotraj, tako da vsak dan popijete najmanj šest kozarcev vode.
  • Pospešujte kroženje krvi in pomagajte preprečiti zastajanje tekočin z rednimi energičnimi telovadnimi vajami in pametni prehrano.
  • Zavarujte svojo kožo pred vetrom in soncem z faktorjem 15 ali več.
  • Obraz in telo si umivajte z nežnim milom, ki vsebuje rastlinske izvlečke na primer palmovo ali kokosovo olje ali s posebnim milom, ki vsebuje sintetične sestavine za ohranjanje naravne kislosti kože.
  • Spodbujajte vzdrževanje in obnavljanje kožnih celic, s tem da dovolj spite in ne kadite.

KOŽA, naš največji in glavni organ izločanja

Kajenje vas postara

Strupi v vdihanem dimu preprečujejo, da bi kri pritekala v kožo, in jo s tem prikrajšajo za kisik. To zmanjšuje sposobnost za zdravljenje in obnavljanje z novimi celicami. Po več letih rednega kajenja lahko postane koža mnogo tanjša kot pri nekadilcu, posledica pa so globlje gube. Kajenje zmanjšuje tudi vsebnost kolagena v koži in tako gube hitreje nastanejo.
Pomembna je tudi zaščita kože na rokah

Stik s čistilnimi sredstvi lahko povzroči izsušenost, vnetje in pokanje kože. Zavarujte svoje roke in vedno, kadar je mogoče nosite gumijaste rokavice.

Preberite tudi IMATE TEŽAVE Z LASMI IN LASIŠČEM?