Ko pridejo težave, se usmerite vase

Ko pridejo težave, se usmerite vase! Gotovo ste tudi vi že slišali o moči pozitivnega mišljenja in o tem, da je dobro, da se večkrat usmerite vase. V vsaki knjigarni je moč najti ogromno knjig na temo samopomoči. Te obljubljajo hiter preobrat življenja, človek mora samo verjeti vase.

A kaj naj si mislimo ob takšnih obljubah?

Ko pridejo težave, se usmerite vase

Ključ naj bi bil v veri vase in v lastne sposobnosti ter umirjenem življenju. Vera ne služi samo kot tolažba, ko je človek bolan, temveč krepi samozdravljenje in je močan zaveznik v boju proti bolezni. Znanstveniki so dolgo iskali dokaze, da vesela narava in močna vera pozitivno učinkujeta na imunski sistem.

Večina spoznanj pa je sprožila več vprašanj kot odgovorov. A nekaj je gotovo: optimizem ne podaljša življenja avtomatsko, pesimistično obnašanje pa ga skoraj gotovo krajša. In podobno kot stres lahko tudi pesimizem močno obremenjuje imunski sistem.

OPTIMISTI SE MANJ NAGIBAJO K OBČUTKU NEMOČI

Stres obvladujejo bolj učinkovito in prej občutijo, da imajo življenje v svojih rokah. Optimisti v nasprotju s pesimisti postanejo tudi prej aktivni, kadar hočejo preprečiti, da bi se zgodilo kaj hudega. Pesimisti se navadno bolj pasivno prepuščajo toku življenja.

Ko pridejo težave, se usmerite vase

Tudi če niste pravi pesimist, je vaš pogled v prihodnost velikokrat prepreden z občutkom negotovosti.

Prirojen naravni mehanizem napadi ali zbeži se v modernem življenju pogosto izraža kot razjedajoč občutek zaskrbljenosti, za katero smo do neke mere dovzetni. Vsekakor pa je sposobnost, da predvidimo negativne situacije in načrtujemo ustrezne ukrepe, pripomogla k obstoju. Ker naravni sistem opozarjanja na nevarnost ne ponudi ustrezne rešitve, na žalost poraja veliko skrbi. Preveč skrbi pa škoduje tako duševnemu kot tudi telesnemu zdravju.

Preberite tudi POSTANITE BOLJ MOČNA OSEBA, LAŽJE VAM BO

Če se zalotite, da preveč tuhtate, umirite misli s strategijami kot so:

POGOVARJAJTE SE: pravi prijatelj vas lahko hitro postavi na realna tla. Opozori vas na to, katere skrbi so utemeljene in katere so nerealne. Lahko vam pomaga s smiselnimi predlogi in kakšno spodbudo.

Ko pridejo težave, se usmerite vase

LJUDJE DOBRE VOLJE VAS LAHKO Z NJO OKUŽIJO – ZATOREJ SE DRUŽITE Z OPTIMISTI

Nasvet: Ko boste spet popolnoma na tleh, uporabite metodo » primerjave navzdol« Pomislite na koga, ki mu je še slabše kot vam (ne iz škodoželjnosti), temveč da bi s tem ugotovili, da vam kljub vsemu gre dobro.

Preberite tudi REŠEVANJE KONFLIKTOV, STRES IN ČUSTVA