Reševanje konfliktov: povezava med konflikti, stresom in čustvi

Konflikt sproži močna čustva in lahko privede do bolečih občutkov, razočaranja in nelagodja. Če ravnate z njim na nepravi način, lahko povzroči nepopravljive razjede, zamere in zlome. Ko pa se konflikt reši na zdrav način, poveča vaše razumevanje druge osebe, vzpostavi zaupanje in krepi vaše odnose. Reševanje konfliktov je torej zelo pomembno.

Reševanje konfliktov: povezava med konflikti, stresom in čustvi

Če niste v stiku s svojimi občutki, ne boste mogli razumeti svojih potreb. Tako boste težko komunicirali z drugimi in ugotovili, kaj vas resnično muči. Na primer, pari se pogosto prepirajo o majhnih razlikah, o tem, kako obesi brisače, kako sreba svojo juho in ne o tem, kaj jih v resnici moti.

Sposobnost uspešnega reševanja konflikta je odvisna od vaše sposobnosti da:

  • Hitro obvladujte stres, medtem ko ostajate pozorni in mirni. Če ostanete mirni, lahko natančno berete in razlagate verbalno in neverbalno komunikacijo.
  • Nadzirajte svoja čustva in vedenje. Ko obvladate svoja čustva, lahko sporočite svoje potrebe, ne da bi grozili, ustrahovali ali kaznovali druge.
  • Bodite pozorni na občutke, ki se izražajo, kot tudi na izgovorjene besede drugih.
  • Zavedajte se svojih ter drugih potreb in spoštujte razlike. Če se izognete nespoštljivim besedam in dejanjem, lahko skoraj vedno hitreje rešite težavo.

Če želite uspešno rešiti konflikt, se morate naučiti in vaditi dve temeljni veščini:

Hitro odpravljanje stresa: sposobnost hitrega sproščanja stresa v trenutku. Sposobnost obvladovanja in lajšanja stresa je v tem trenutku ključnega pomena za uravnoteženo, osredotočenost in nadzor, ne glede na to, s katerimi izzivi se srečujete. Če ne znate ostati osredotočeni in obvladovati sebe, boste v konfliktnih situacijah preplavljeni in se ne boste mogli odzvati primerno.

Čustveno zavedanje: sposobnost, da ostanete dovolj povezani s svojimi čustvi, da reagirate na konstruktiven način, tudi sredi zaznanega napada.

Stres posega v sposobnost reševanja konfliktov, tako da omejuje vaše sposobnosti. Zato bodite bolj pozorni na naslednje:

  • Natančno opazujte neverbalno komunikacijo druge osebe
  • Poslušajte, kaj nekdo v resnici govori
  • Zavedajte se svojih notranjih občutkov
  • Bodite v stiku s svojimi globoko zakoreninjenimi potrebami
  • Jasno sporočite in izrazite svoje potrebe

Reševanje konfliktov: povezava med konflikti, stresom in čustvi

Je stres vaša težava?

Morda ste tako navajeni na vsakodnevni stres, da se sploh ne zavedate, da ste pod stresom. Stres lahko predstavlja težavo v vašem življenju, če se identificirate z naslednjimi faktorji. Pogosto se počutite napeti ali zaznavate tesnobo, konflikte absorbirate vaš čas.

Čustveno zavedanje je ključ do razumevanja sebe in drugih.

Če ne veste, kako ali zakaj se počutite na določen način, ne boste mogli učinkovito komunicirati ali rešiti nesoglasij. Čeprav se poznavanje lastnih občutkov morda sliši preprosto, mnogi ljudje ignorirajo ali poskušajo umiriti močna čustva, kot so jeza, žalost in strah. Vaša sposobnost reševanja konfliktov pa je odvisna od povezanosti s temi občutki. Če se bojite močnih čustev ali če vztrajate pri iskanju rešitev, ki so strogo racionalne, bo vaša sposobnost soočanja in reševanja razlik omejena.

Zakaj je čustvena zavest ključni dejavnik pri reševanju konflikta?

Čustveno zavedanje, zavest trenutne čustvene izkušnje in sposobnost ustreznega upravljanja vseh svojih občutkov sta osnova komunikacijskega procesa, ki lahko reši konflikt. Čustveno zavedanje vam pomaga, da razumete, kaj v resnici muči druge ljudi, da razumete sebe, vključno s tistim, kar vas resnično muči v podzavesti, da jasno in učinkovito komunicirate.

Preberite tudi OSEBNA RAST KLJUČ DO NAPREDKA