IZOGNITE SE PRETIRANI ZASKRBLJENOSTI

Zaskrbljenost vas lahko vodi v težave
Zaskrbljenost vas lahko vodi v težave

Zaskrbljenost vas lahko vodi v težave

Predviden čas branja: 3 minutes

Vsi vemo, kako se počutimo, če smo zaskrbljeni. Nekaj v življenju nas začne težiti in poskušamo predvideti, kaj bi lahko šlo narobe. Toda zaskrbljenost ni vaja pozitivnega reševanja težave in večja možnost je, da bomo zaradi nje še tesnobnejši, depresivnejši in bolj prestrašeni. Če nas nekaj začne skrbeti, zelo težko odpravimo zaskrbljenost in ta se lahko izvije nadzoru. Pogosto zanjo nimamo vzroka in ima malo skupnega z resničnostjo.

Ne skrbijo na zmeraj samo velika življenjska vprašanja, kot so zdravje, medsebojni odnosi ali služba.

Zaskrbljenost vas lahko vodi v težave

To so lahko tudi majhne vsakodnevne stvari, ki se zdijo drugim povsem nepomembne. Tistim, ki so še posebej nagnjeni k zaskrbljenosti, je morebitni vzrok za zaskrbljenost prav vse, in to vodi v zares utrujajoče življenje. Za mnoge ljudi, ki jih ta motna prizadene ali ki preprosto skrbijo iz navade, je zaskrbljenost tako močan del njihovega značaja, če jih straši že sama misel, da bi jo opustili. Mislijo, da je način reševanja težav način, da jih predvidijo in se pripravijo nanje. Toda v resnici jim to največkrat ni v nobeno pomoč. Življenje bo vedno polno izzivov in prelisičili jih bodo le tako, da bodo spremenili svoj odziv nanje.

Zaskrbljenost je negativno razmišljanje, ki povzroči, da so težave videti samo še hujše, kot v resnici.

Je tudi izredno nezanesljivo vodilo v prihodnost. Kako pogosto preživljate dneve s skrbjo o nečem, kar se ni zgodilo? Poskušajte si zapolniti, kako je zaskrbljenost nesmiselna, ker boste tako lažje premagali skrbi, če in ko se bodo pojavile v mislih.

Zelo lahko spremenite svoj način razmišljanja in občutenja preprosto tako, da spremenite tisto, kar počnete.

Eden od najučinkovitejših načinov premagovanja zaskrbljenosti je, da preprosto vključite v svoj teden več tistega, v čemer uživate. Družite se s prijatelji in družno, pojdite v kino ali restavracijo, več se ukvarjajte s svojimi konjički. Ni pomembno, kaj počnete, samo da deluje. Zelo dobro je, če najdete telesno dejavnost, ki vas veseli, ker gibanje zelo izboljša razpoloženje ter zmanjša zaskrbljenost in tesnobnost.

Zaskrbljenost vas lahko vodi v težave

Večina ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjostjo.

Skoraj vsi porabimo vsaj nekaj časa  na dan za to, da se prepričamo, da smo videti čim lepše. Toda skrb o zunanjem videzu obvladuje življenje majhne, vendar pomembne skupine ljudi. Ti so prepričani, da je del njihovega telesa nepravilen, grd ali nepopoln, čeprav je v resnici težava izredno majhna ali pa je sploh ni. Če je takšna zaskrbljenost zelo močna , jo strokovnjaki imenujejo disformna telesna motnja.

Vendar so nekateri med njimi kljub temu sposobni imeti razmeroma normalno življenje, drugi pa jo zelo težko obvladajo. Družabne situacije jih tako zelo skrbijo in za svoj videz porabijo toliko časa, da jih to izredno ovira pri izobraževanju in napredovanju v službi. Tudi medsebojni odnosi trpijo in prizadeti se lahko počutijo zelo osamljene. Občutek sramote, krivde in potrtosti je včasih tako močen, da se jim zdi edini način samomor.

Preberite tudi POMEN ZAUPANJA V PRIJATELJSKIH ODNOSIH in PSIHIČNE TEŽAVE IN DUŠEVNE MOTNJE