Reakcija na stres in vpliv na spolnost ter odnose

Vas zanima kaj se zgodi, ko pride stres v vaše naročje, kakšna je reakcija na stres in vpliv stresa na spolnost ter medsebojne odnose.

Pozor! Napadi ali zbeži sporočajo možgani telesu, k zaznajo nevarnost, ne glede na to, ali gre za tigra v džungli ali za soseda, ki razbija po vratih.

Če možgani zaznajo krizno situacijo, nemudoma pošljejo signale v obliki kemičnih prenosnih snovi, ki alarmirajo telo. Hipotalamus, majhen organ globoko v možganih. Odgovoren za uravnavanje življenjskih funkcij, sproži stresno reakcijo in neposredno ukaže nadledvični žlezi: sproščaj adrenalin! Ta hormon pomaga, da se glukoza sladkor, ki ga organizem potrebuje kot gorivo izloča v krvni obtok.

Reakcija na stres in vpliv na spolnost ter odnose

Čeprav se med stresom nekateri telesni sistemi na najvišji stopnji pripravljenosti, se zaradi varčevanja z energijo delovanje imunskega sistema zmanjša.

Ne nazadnje ni nobenega razloga, da bi možgani tvorili protitelesa, ki bi napadala potencialne rakave celice, saj sploh ne vedo, ali bodo prestali krizo.

Ker so v današnjem času dejanske telesne zahteve kot reakcija na stres potrebne le izjemoma, se proizvodnja energije le počasi zmanjšuje, srčni utrip, krvni tlak in raven krvnega sladkorja ostanejo povišani. Dolgoročno se tako lahko poveča tveganje za zvišan krvni tlak in obolenje srca. Zatorej učinkov stresa ne smemo zanemarjati.

Stres in spolnost

Reakcija na stres in vpliv na spolnost ter odnose

Pri nenehnem stresu se ustavi proizvodnja spolnih hormonov v spolnih žlezah v modih pri moških, v jajčnikih pri ženskah. To povzroča odpor do spolnosti, motnje pri erekciji ali težave z orgazmom. Ker veliko parov ne ve, da je oslabljena želja po spolnosti posledica stresa. To pogosto drug drugemu očitata ali začneta dvomiti o poštenosti odnosa in zveza se zrahlja, vse skupaj pa samo še poslabša situacijo.

Vsekakor obdobje, ko smo pod večjim stresom vpliva tudi na medsebojne odnose. takrat smo bolj konfliktni, nepotrpežljivi in običajno si takrat želimo biti sami s sabo, motijo nas tudi vsi zunanji dejavniki, ki jih ko nismo pod stresom morda sploh ne opazimo.

Preberite tudi SOOČENJE S SABO: ALI STE POD STRESOM?