KAKO SE IZOGNITI ISKANJU TOLAŽBE S HRANO?

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!
Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Predviden čas branja 8 minut

Veliko žensk se pritožuje, da se ne morejo znebiti kilogramov, čeprav zdravo jedo. Saj vsi poznamo koga, ki neumorno telovadi vsak dan, pa je njegova postava vedno ista. Ali pa nekoga, ki je nenehno na dietah in še ni izgubil niti kilograma. Trik ni v trden delu, ampak v tem, da delate pametno. Pomembno je, da ugotovite kaj vaše telo potrebuje, da bo optimalno pripravljeno. Da boste odkrile pravo formulo za vaše telo, se morate zavedati vaših prehranjevalnih navad in zmožnosti. Da boste lahko zgradile močnejšo, bolj vitko, bolj zdravo osebo, morate najprej razumeti vaš odnos s sabo.

Preden boste začele dosegati pozitivne spremembe, morate najprej ugotoviti, kje se trenutno nahajate in kako ste tja prišle.

Temu se reče samozavedanje, ki je prvi korak do tega, da boste ugotovile, če morda hrana v vašem življenju nima le naloge nahraniti vašega želodca. Petek zvečer je in ste same, partner je v družbi prijateljev. Ko ga čakate, se vaša skrb prelevi v jezo, potem se stopnjuje v osamljenost, negotovost, ljubosumnost in nenazadnje v samopomilovanje. Odpravite se proti hladilniku in zmedeno iščete nekaj, kar bi bilo okusno. Sladoled ja, morda boste še dodale še malo čokoladnega preliva. Narisal se vam bo nasmeh na ustnicah. Premislite o možnostih, da morda hrana pri vas igra večjo vlogo, kot ste mislile.

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Vprašajte se naslednje: Jeste takrat ko bi v resnici potrebovali spanec?

  • Se lahko čez dan skoncentrirate, če ponoči ne spite in ste utrujene psihično in fizično?
  • Ste človek, ki gre na vse ali nič to je, ko se lotite diete, je striktna, potem pa jo čisto opustite, ko en večer malo več spijete ali pojeste?
  • Če vam je okus hrane všeč, jo jeste še naprej, čeprav ste že site?
  • Kako se počutite uro po tem, ko ste se preveč najedle, ali takrat ko ste dolgo brez hrane?
  • Ali zares poslušate svoje telo? Ali veste kdaj ste site?

Nekateri ljudje so se navajeni spopadati s težavami z grizenjem, žvečenjem, in s prenajedanjem. Za večino pretežkih ljudi je hrana tolažba. Je stvar, ki se je veselijo ob koncu stresnega dneva. To je njihova sprostitev, je tiha prijateljica in nočna spremljevalka, je zabava hrana je velik del njihovega življenja. Za tiste pa, ki se borijo ostati vitke, je hrana njihova sovražnica in nanjo gledajo s strahom. Ni neke vrste praznovanje, ampak prej nasprotnica, ki jih lahko vrne na stara pota, kamor nikoli nočejo več priti.

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Oba scenarija samo škodita ljudem.

Ni pa nujno, da imajo pretežki ljudje več problemov ali čustvenih težav kot tisti, ki so suhi. Seveda, vsak se v življenju bojuje s svojimi težavami in to počne na svoj način. Nekateri se začnejo rediti, ko doživijo neki prelomni trenutek v življenju. Na primer ko so se razšle s svojim partnerjem, odšle študirat, ko so se preselile drugam, ko so se zdravile zaradi bolezni ali poškodbe ali se poročile, dobile novo službo. Celo pričetek novega razmerja ko hodimo pogostokrat na večerje.

Kako se izogniti iskanju tolažbe s hrano?

Raziskave že dolgo nakazujejo povezavo med stresom ter nezadovoljstvom in uživanjem hrane, kar običajno imenujemo tolažilna hrana. Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in sladka živila, kot so torte, piškoti, sladkarije, sladice in slani čips, pica ter hitra hrana, so zlahka dosegljiva in privlačna hrana, še posebej, ko se počutite potrto.

Lahko vas sicer nasitijo, vendar bodo uničili ravnovesje krvnega sladkorja.

Dober občutek, ko se sladkor takoj sprosti v kri, kmalu nadomesti občutek utrujenosti in tesnobe, saj raven sladkorja v krvi kmalu zatem pade. Nezavedno prehranjevanje lahko odvrne pozornost, čeprav le začasno, od težav, ki povzročajo stres, toda na koncu se boste počutili nezadovoljni in razburjeni, zlasti zato, ker bo čustveno prehranjevanje skoraj zagotovo povzročilo neželeno povečanje telesne mase.

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Vzemite si čas za načrtovanje obrokov, nakupovanje sestavin in nato uživajte v pripravi in kuhanju.

Če veste, da imate načrtovan okusen obrok, se boste izognili prigrizkom. Hranjenje z zdravo hrano je vrhunska skrb zase in vam bo v veliki meri pomagalo, da se boste počutili srečne in zadovoljne, namesto da bi ves čas iskali kakšen prigrizek. Dehidracija vpliva na vaše razpoloženje, osredotočenost in splošno energijo, zato pijte v smeri, da se izognete prigrizkom več vode. Izogibajte se sladkanim pijačam, ne glede na to, ali so naravne ali umetne.

Vadite sprejemanje. Če vam v določenem obdobju pomaga, da jeste manj zdravo hrano, se ne obremenjujte zaradi tega. Ko se počutimo krive zaradi načina prehranjevanja in poskušamo z dieto ali omejitvami, da bi to nadomestili, bomo še naprej spodbujali cikel omejevanja. Ustvariti moramo prostor za uživanje hrane, ter najprej razčistiti stvari, ki nas vodijo v prenajedanje.

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Razširite strategije obvladovanja.

Če je bilo prehranjevanje edina strategija obvladovanja težav, je dobro, da poiščete nova orodja. Razmislite o drugih dejavnostih, ki lahko pomirijo, zamotijo ali sprostijo živčno energijo, kot so pisanje bloga, slikanje, sprehod, telovadba, ples, druženje s prijatelji. Prekinite cikel hrepenenja po hrani, ki vas vleče navzdol. Sčasoma se vam niti ni treba počutiti potrto, da bi hrepeneli po hrani, vse, kar potrebujete, je, da vidite izdelek, ki je povezan s spominom na dobro počutje. To pojasnjuje, zakaj lahko nekdo vedno kupi torto, ko gre mimo slaščičarne, ne glede na to, ali jo želi v tem trenutku pojesti ali ne.

Stres destabilizira naš občutek varnosti.

Ko se ne počutimo varno ali dobro, smo prisiljeni verjeti, da nam bo hrana pomagala, in na koncu smo pod stresom, ker se prenajedamo. Drug razlog, zakaj jemo, ko se počutimo preobremenjeni, je, da je to oblika odlašanja. Če se soočate s težko nalogo, ki je ne želite opraviti, je hrana navidezna rešitev. Ne morete se soočiti z nalogo, vendar s tem, ko jeste, še vedno počnete nekaj in ne nič, kar je lahko dober izgovor.

Se pogosto, ko ste jezni, žalostni ali razočarani tolažite s hrano? Čas je, da prenehate!

Naučite se nadzorovati čustveno lakoto

Če omejujete kalorije in se prikrajšate za stvari, ki jih resnično želite jesti, ni čudno, da vas mika, da bi ob koncu dneva posegli po sladki hrani. Pozorni bodite tudi na jezik, ki ga uporabljate pri hrani, zlasti na besede, ki vključujejo krivdo ali sram. Ali se obsojate, ker ste pojedli kos torte ali pico? Odličen začetek je, da nevtralizirate besedne zveze, s katerimi govorite o tem, kaj jeste. Dovolite si jesti hrano, ki se vam zdi okusna.

Pogosteje ko si dovolite jesti, kar želite, manjkrat boste čutili željo, da bi posegali po sladki in nezdravi hrani.

Čustvena lakota ni potešena, ko ste siti. Nenehno si želite več in več, pogosto jeste, dokler niste neprijetno napolnjeni. Čustvena lakota se ne nahaja v želodcu. Namesto krulečega trebuha ali bolečine v želodcu občutite svojo lakoto kot željo, ki je ne morete izbiti iz glave. Osredotočeni ste na specifične teksture, okuse in vonje. Če se po tem, ko jeste, počutite krive, je to verjetno zato, ker globoko v sebi veste, da ne jeste zaradi lakote, ampak zaradi nezadovoljstva. Dobra hrana je čudovita. Okus je neverjetno čutilo in okusna večerja je eden največjih užitkov. Hrana lahko potolaži bolečo dušo, nas zabava, ko smo zdolgočasene ali zadovolji hrepenenje po njej. In to je občasno v redu, ampak paziti moramo, da to ne postane navada.

Pripravila: Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.