KAKO KONČATI RAZMERJE BREZ DRAME?

Kako se, ko ljubezen usahne raziti brez scen in odvečne drame?

Kako se, ko ljubezen usahne raziti brez scen in odvečne drame?

Predviden čas branja 4 minute

Vsi se sprašujejo, ali se da raziti brez scen. To si vsi želimo, saj sovražimo težavna soočanja, kar v bistvu pomeni, da smo večinoma strahopetci. Scena je skoraj neizogibna. Ko se trudimo, da bi se ji izognili po navadi, vse skupaj dolgoročno še poslabšamo. V resnici je najboljši edini način, da bo kričanja in solz ob razhodu čim manj, ta, da se s tem sprijaznite. Prav zares. Razidite se takrat, ko je dovolj časa in zasebnosti za izliv vseh čustev. Pravzaprav bi orali ta čustva sami izvabiti.

Scene ne morete preprečiti, lahko pa poskrbite, da ni prehuda.

V praksi je pravilo tole; bolj ko sprejemate čustva druge osebe, bolj ta oseba čuti, da ji ni treba z glasnostjo streti vašega odpora do njih. In d bi bilo vse skupaj čim manj boleče, skušajte pritrditi besedam druge osebe. Torej, nikar ne napadajte. Nikar ne valite krivde, in nikdar se ne branite. Le pustite, da druga oseba izlije svoja čustva, in ji pritrdite, kadarkoli je mogoče. Tako bo scena izzvenela hitreje, kot bi sicer, saj niste prilivali olja na ogenj.

Kako se, ko ljubezen usahne raziti brez scen in odvečne drame?

NORCI IN POŠASTI

Obstaja pa velika izjema. Kako prekiniti z osebo, ki je nora ali hudobna ali oboje. Ne, to se ne nanaša na nekoga, na kogar ste zgolj jezni. V mislih imamo osebo, ki vam lahko povzroči kaj hudega. Pri tem ne gre nujno za telesno poškodbo, temveč tudi za čustveno ali kakšno drugačno škodo. Nihče vam ne more povedati kje je meja. Če je oseba težavna ali čustvena, še ne pomeni, da spada v skupino nasilnežev. Vanjo jo lahko uvrstite, če se je v preteklosti pokazalo, da se v jezi ali zameri odziva tako burno, da ste utrpeli škodo ali se prestrašili.

Pri takšni osebi morate najprej poskrbeti za varnost.

Poiščite si pomoč pri bližnjih prijateljih, družini ali sorodnikih, ki znajo molčati. Tak človek vam lahko pomaga na nešteto načinov od tega, da vam svetuje in vam stoji ob strani, do tega, da vam da začasno bivališče, če in ko ga potrebujete. Prav tako lahko za vas prejema in pošilja pisma in sporočila tako da vaši načrti ostanejo skrivnost. Morda boste potrebovali tudi nekoga, ki vam bo finančno pomagal preživeti v prehodnem obdobju, preden si zagotovite varnost in samostojnost. Preden zapustite partnerja, pridobite tudi pravne nasvete, zlasti, če so vmes otroci. Ugotoviti morate kakšne so vaše pravice in obveznosti.

Kako se, ko ljubezen usahne raziti brez scen in odvečne drame?

V nekaterih primerih je bolje, da pridobite odredbo o prepovedi približevanja in ostanete v svojem domu.

Včasih se zgodi, da ob razhodu druga oseba zagrozi, da se bo ubila, če bomo to res storili. Zadeva je občutljiva, ni pa zapletena. Dejstvo, da nekdo grozi s samomorom, je zelo tehten razlog, da s takšno osebo niste v zvezi. To bi moralo zrahljati ne pa okrepiti vajine vezi. Karkoli boste storili, nikar ne ostanite z osebo, ki grozi s samomorom.

Namesto tega presodite, ali gre samo za grožnjo ali za resnično možnost. To je težka naloga, ki ji niti izkušeni strokovnjaki niso vedno kos. Vedno domnevajte, da je možnost samomora resnična, razen če ste prepričani, da gre zgolj za grožnjo. In če gre za resnično možnost, imate opravka z nujnim psihičnim primerom. Izbiti sta torej dve; prazna grožnja ali psihiatrični nujni primer. Vsaka zahteva drugačno obravnavo, nikakor pa s takšnim človekom ne morete ostati.