MOŠKA NEZRELOST V ODNOSIH

Kaj storiti, ko imate opravka s čustveno nezrelim moškim?
Kaj storiti, ko imate opravka s čustveno nezrelim moškim?

Kaj storiti, ko imate opravka s čustveno nezrelim moškim?

Predviden čas branja 4 minute

Moška nezrelost v odnosih je zelo pogosta tema ženskih pogovorov. Razkrije nam, da so lahko moški na splošno kar zadovoljni s svojim življenjem, veliko žensk pa tega zase ne more reči. Številne ženske so prepričane, da so njihovi moški še daleč od tistega, kar sta zanje kakovostno skupno življenje in prava čustvena povezanost. Če ste ženska in živite z moškim, ki je fantek, ste gotovo poskusili že tako rekoč vse, da bi ga spremenili; oborožili ste se s humorjem, ga skušali spreobrniti z zvijačo, ga prenašati, bili nežni z njim, mu grozili, da ga boste zapustili, ampak prav nič ni pomagalo, vsaj za daljši čas ne.

In kaj lahko torej sploh še storite? Stopite korak nazaj in si ogledate, kaj pravzaprav dogaja med vama.

Kaj dela on, kaj počnete vi? Če se pretvarjamo, da se nezrelo vedenje, ki si ga privoščijo številni moški, v resnici ne dogaja, ali da zanj obstaja vzrok, ki ga sami ne morejo nadzirati, smo tem moškim in ženskam in otrokom naredili uslugo, ki se jih to vedenje tiče storili medvedjo uslugo. Na ta način dovoljujemo moškim, da si še naprej zatiskajo oči pred resnico o sebi samih in svojih stališčih do žensk, da še naprej zanikajo vse svoje možnosti za pošteno ravnanje.

Če moškega nimamo za odgovornega za njegovo vedenje in njegova stališče, mu odvzamemo vse možnosti za spremembo.

blank

Pri tem pa tudi ženskam, ki zaradi njihovega vedenja trpijo, odvzamemo možnost, da bi vendarle uživale v duševnem zdravju in sreči. Ženske, ki živijo z nezrelimi moškimi in njihovo vedenje redno opravičujejo s takimi ali z drugačnimi razlagami, se počutijo zmedene, same, krive in zmešane. Za duševno zdravje vsake družbe je potrebno razkritje resnice o odnosih med spoloma, kajti le tako se lahko vsi njeni člani na podlagi dejstev svobodno odločajo o svoji lastni sreči.

Če družba moškemu jasno pokaže, da je njegovo nezrelo vedenje nesprejemljivo, se lahko sam odloči, ali se bo tako vedel še naprej. Njegova odločitev je vsem jasna. Če pa tega sporočila ne dobi, če njegovo grdo vedenje nenehno zagovarjamo in branimo, si lahko misli, da ni žaljivo. Če naj bomo odkriti in pošteni, mu mora družba dati priložnost, da se odloči na podlagi jasne povratne informacije o svojem vedenju.

In podobno, ko se ženska jasno zaveda nezrelosti vedenja svojega partnerja, lahko svoj položaj vidi veliko jasneje in se ozaveščeno odloča o svoji prihodnosti.

blank
Foto master1305 on Freepik

No, vsi moški niso nezreli. Na srečo je tudi veliko moških, ki jim uspe navtralizirati socializacijo, vodečo v prevzetnost in sebičnost in očitno normalno za moške. Mit o nadrejenosti moških uči fantke, da ženske obstajajo zato, da bi stregle potrebam moških in da v širšem  pogledu niso pomembne. Mnenja, intuicija, občutki in želje žensk so pomembni samo v odnosih do tega, kako se vklapljajo v mnenja, intuicijo, občutke in želje moškega.

Ženske, ki vztrajajo, da se je treba nanje odzivati kot na samostojne in neodvisne ljudi, so odpisane, saj ne morejo ponuditi ničesar koristnega.

Ni sicer povsem jasno, kako nekaterim moškim vendarle uspe ubežati normalni socializaciji ali jo vsaj nevtralizirati, da odrastejo v poštena in dostojna človeška bitja, a dejstvo je, da se to vendarle dogaja. Zreli moški kažejo, da se ne bojijo navezovati stikov z ženskami kot sebi enakimi. Ne bojijo se ženske moči. Ženske inteligence, ženskih sposobnosti, ženske intimnosti, in torej niti ne čutijo potrebe, da bi ženske lastnosti podredili svojim. Zrelim moškim tudi ni težko priznati, da so ženske v družbi, ki daje prednost moškim, zatirane.