Najbolj pomembna za srečno življenje je ljubezen do sebe

Prvi korak pri učenju ljubezni do sebe je razumevanje pomena ljubezni do sebe. Pomislite na to v okviru ljubezni do partnerja ali bližnjega prijatelja. Zavedate se njihovih napak, a cenite, kako te pomanjkljivosti sestavljajo osebo, ki vas zanima, ji zaupate in jo podpirate. Nato vse to sočutje, odpuščanje in razumevanje obrnite navznoter.

Ljubezen do sebe pomeni sprejeti svoje prednosti, slabosti in vse, kar je vmes. Ko spoznate ljubezen do samega sebe, lahko svoje napake priznate in si prizadevate, da jih spremenite ali popravite. Lažje si tudi odpustite, namesto da bi se osredotočali na svoje pomanjkljivosti.

Najbolj pomembna za srečno življenje je ljubezen do sebe

Pomanjkanje ljubezni do sebe negativno vpliva na vaše počutje. Raziskave so pokazale, da je nizka samozavest povezana z depresijo in slabšim duševnim in fizičnim zdravjem.

Nezaupanje vase vas pripelje do tega, da zelo negativno razmišljate o sebi. Če imate ljubezen do sebe, izpodbijate ta miselni vzorec. Zaradi ljubezni do sebe boste slej kot prej postali bolj odporni na negativne življenjske dogodke, ki jih doživljate. Ljubezen do sebe zmanjšuje vaše trpljenje. Z drugimi besedami, lahko vam pomaga, da se v težkih trenutkih potolažite in se počutite bolj mirni.

Najbolj pomembna za srečno življenje je ljubezen do sebe

Kako ljubiti sebe?

  • Bodite najprej pozorni na svojo držo in potegnite njegova ramena nazaj. Te preproste poteze povečujejo notranji občutek vrednosti.
  • Počnite stvari, ki jih imate radi, naredite tisto, zaradi česar se sami dobro počutite, naj gre za peko piškotov, tečaj joge ali obisk psihoterapevta.
  • Naučite se reči ne. Oseba, ki se povezuje z ljubeznijo do sebe, bo lažje postavila meje, če bo hotela reči ne, tudi če bo to zanjo v tistem trenutku neprijetno.
  • Včasih pomanjkanje ljubezni do sebe povzročajo toksični odnosi, nerešena vprašanja iz otroštva ali druge ovire, ki jih je nekoliko težje rešiti. Če negativne misli o sebi resno vplivajo na vašo sposobnost nadaljevanja življenja, če nenehno razmišljate o negativnih mislih o sebi, ste osamljeni in umaknjeni ali imate resne travme, se obrnite na strokovno pomoč.
  • Ne pričakujte od življenja popolnosti. Imeti ljubezen do sebe ne pomeni, da nikoli več ne boste v težavah.

Ko se boste naučili ljubiti sebe, se boste spopadali s številnimi izzivi. Priznali boste svoja čustva in bili nežni do sebe, če se počutite nervozni. Skratka, ljubiti sebe, pomeni živeti bolj sproščeno. Ljubezen do sebe je pot do sreče.

Preberite tudi NOTRANJA MOČ, KLJUČ DO OSEBNE RASTI