Shujševalne diete, v današnji sodobni družbi se vse pogosteje govori o različnih dietah.

Shujševalne diete da ali ne?

To je v veliki meri posledica prekomerne hranjenosti in debelosti, ki v razvitih državah predstavljata resen javno zdravstveni problem.

Diete so aktualne še posebej v spomladanskih in poletnih mesecih, ko želimo, da bi v lahkotnih oblačilih in kopalkah čim boljše izgledali. Ne zavedamo pa se, da lahko z določenimi dietami naredimo za telo dolgoročno več škode kot koristi. še posebej če preizkušamo različne diete in vmes med njimi ponovno pridobimo kilograme.

V zadnjem desetletju so se pojavile številne ‘modne’ diete, katerih glavna značilnost je, da so energijsko zelo omejene in obljubljajo hitro hujšanje. Nevarnost pri tem pa je, da posameznik izgubi predvsem mišično maso in vodo, zelo malo pa maščobnega tkiva.

Kaj prinašajo shujševalne diete?

Poleg tega ponavadi ne prinašajo trajnega uspeha in pripeljejo do pomanjkanja posameznih hranil. To pa naprej vodi k boleznim (npr. slabokrvnost), psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa. Lahko pa pride tudi do ‘jo–jo efekta’, pri katerem lahko telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja celo naraste nad prvotno vrednost.

Shujševalne diete lahko v izjemnih primerih privedejo tudi do prehranskih motenj.

Hujšanje z modernimi dietami škoduje organizmu, ker so te običajno enostranske in telo oropajo pomembnih snovi. Poleg tega se bazalni metabolizem (metabolizem, ki opredeli potrebno dnevno količino kalorij, ki jih moramo zaužiti) pri hujšanju zniža. Zato je potreben postopen prehod na vzdrževalno prehrano, sicer se po končani dieti teža povrne kar v 90 odstotkih primerov.

Shujševalne dijete
Shujševalne diete

Predvsem se je potrebno izogibati dietam z zelo malo kalorijami, saj lahko spremenijo našo presnovo. Vendar pa vse diete le niso slabe. Pri teh hujšamo počasi (dnevni energijski vnos zmanjšamo za največ 500 kcal), spremenimo sestavo hrane po priporočilih za zdravo prehrano ter povečamo fizično aktivnost.

Shujševalne diete narekujejo, da je hujšati potrebno počasi, kar pomeni izgubo 0,5 – 1 kg telesne teže na teden.

Seveda pa je potrebno v vsakodnevno življenje vključiti tudi aktivnosti, ki si jih prilagodimo po svojih zmožnostih. Če želite resnično razgibati svoje telo in izgubiti večje število kalorij se odločite za plavanje. Primerni športi, ki pripomorejo k vitkejšemu in čvrstejšemu telesu pa so tudi: kolesarjenje, ples, tek, smučanje, tenis.

Veliko za svoje telo pa boste naredili že, če boste vožnjo z avtobusom ali avtomobilom na krajše proge zamenjali za srednje hitro hojo.

Rezultati ene izmed ameriških raziskav so pokazali, da stroga dieta v najstniški dobi pomeni veliko večjo verjetnost debelosti v kasnejši dobi. Iz tega lahko sklepamo, da bodo dekleta, ki so uživala tablete za zmanjševanje teka, odklanjala hrano in z bruhanjem skušala nadzirati telesno težo. V odrasli dobi začela pridobivati odvečne kilograme.

To dejstvo je lahko dobra motivacija za najstnice, ki se vedno bolj nagibajo k neredni, nezdravi prehrani, ki jo pojedo v premajhnih količinah. Ali pa se nagibajo v drugo skrajnost. Potrebno bi bilo doseči ravnovesje na tem področju.

Shujševalne dijete, ne prinašajo koristi, v kolikor korenito ne spremenimo načina prehranjevanja.
Shujševalne diete, še posebej hitre ne prinašajo koristi.

Če želimo poskrbeti zase, izboljšati svoje počutje in se znebiti nekaj odvečnih kilogramov, da bomo lahko oblekli naše najljubše kavbojke vztrajamo. Potrebno je nekaj motivacije in uravnotežena prehrana, ki pa ji po raziskavah sodeč najbolj ustreza mediteranska dieta.

Seveda je potrebno upoštevati dejstvo, da če želite shujšati, morate jesti manj kot sicer. Ko vam uspe doseči želeno težo, morate še vedno uživati manjše količine hrane, kar pa vam bo zadostovalo, saj se s hujšanjem vaš želodec skrči. Nato ga je potrebno samo še obdržati v tem stanju. Hujšanje namreč ni samo rezultat izgube maščob, temveč izgube tudi vode.

Lotite se preobrazbe na zdrav način, izognite se raznim dietam in zadovoljstvo bo dolgoročno!

Pripravila: S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi VITAMIN D, VITAMIN SONCA, KI KREPI IMUNSKI SISTEM