ČE ČUTITE, DA VAM LJUBLJENA OSEBA LAŽE

Kaj storiti, ko začutite da vam laže nekdo, ki vam je tako zelo blizu?
Kaj storiti, ko začutite da vam laže nekdo, ki vam je tako zelo blizu?

Kaj storiti, ko začutite da vam laže nekdo, ki vam je tako zelo blizu?

Predviden čas branja 4 minute

Nepoštenje v obliki govorjenja neresnice ima lahko dvojno podobo; lahko gre za čiste laži ali pa za zadrževanje resnice z namenom zavajanja. Obliki nepoštenja, ki ju veliko zvez še kako dobro pozna. Podrobnejši pogled na tovrstno nepoštenje v partnerskih odnosih nam sicer pokaže, da resnico prikrivajo tako ženske kot moški, le stvari, o katerih lažejo ali pa jih skušajo prikrivati, so po navadi različne. Le ena tema pa je skupna. Kar se varanja tiče, je namreč nepoštenje obeh spolov  povsem enako. Tako moški kot ženske si na vse načine trudijo prikriti dokaze svoje nezvestobe.

Življenje v laži jim očitno kar ustreza in grešniku se po navadi zares uspe prepričati, da je partnerju veliko bolje, če ne pozna resnice.

Vse druge nepoštenosti žensk pa so povsem drugačne od nepoštenja moških. Ženske partnerju še največkrat lažejo oziroma ga zavajajo glede denarja, porabljenega za vsakodnevne stroške, in težav, povezanih z otroki. Denarne laži niso kakšni hudi grehi, še največkrat gre za majhne zneske, porabljene za nakup določenih predmetov, kot so obleke, čevlji zase in za otroka, ki postanejo v pogovoru s partnerjem kar na lepem veliko cenejša, kot so bila v resnici, ali pa jih prevarantka celo skrije, dokler ne potuhta načina za razkritje.

Zanimive so tudi ženske laži o vedenju otrok.

Kaj storiti, ko začutite da vam laže nekdo, ki vam je tako zelo blizu?

Še največkrat gre za zadrževanje podatkov, za molk o nečem, posledico zarote, skovane skupaj z otrokom. Moško nepoštenje v odnosih pa se od ženskega razlikuje predvsem zato, ker se pogosto dotika veliko hujših in razsežnejših problemov. Ko gre za molčanje ali laganje o denarnih zadevah, so zneski pogosto zelo veliki.

Kaj lahko storite?

Če začutite, da vam partner laže, niste pa prepričani o tem, se odločite ugotoviti resnico. Dvom je za vse vas namreč veliko slabši od resnice. Prvi in najlažji korak je pogovor s partnerjem. Če se torej odločite, da se boste s partnerjem pogovorili o svojih sumih, bodite pripravljeni na vse. Moški na tak način postavljen pod žaromet, prisiljen nekako opravičiti svoje ravnanje, se bo nadvse potrudil. Morda vas bo ignoriral, se izmuznil vprašanju, spremenil temo, se kujal.

Morda pa bo vklopil ves svoj šarm in bo navsezadnje vas preplavila krivda, ker ste sploh pomislili na kaj takega. Morda pa se bo celo razbesnel, vas označil za zmešano, zatrdil, da imate preganjavico ali pa, da ste nehvaležni. Če bo vaš sum še vedno tlel, je povsem jasno, da se morate dokopati do resnice.

Kaj storiti, ko začutite da vam laže nekdo, ki vam je tako zelo blizu?
Foto cookie_studio on Freepik

Soočite se z lažni in z lažnivcem

Šele ko najdete dokaze, lahko razmislite o možnostih , ki so vam na voljo. Najprej boste opazili, da so se vaša čustva očitno spremenila. Slab občutek,  že kar nekaj časa vaš stalni spremljevalec, bo izginil, nadomestila ga bodo drugačna, vendar prav tako neprijetna občutenja. Ženska, ki najde dokaze, potrjevalce svojih sumov, po navadi nemoč, strah in grozo zamenja za občutke izdanosti, sramu in jeze.

Ko enkrat odkrijete resnico, ste že korak bliže odgovoru na vprašanje, kaj storiti glede vašega razmerja.

Ena izmed možnosti je tudi odhod. Če vas je njegovo izdajalstvo razjezilo do te mere, da ne vidite nobenega izhod, da po vaše ni več upanja za uspešno pobotanje, boste pač izbrali to možnost. Ni bistveno, kako se bo partner odzval na razkritje in soočanje z vami, za vas morata biti poglavitna vaše lastno čustveno preživetje in vaša pravica, da sami odločate o svoji prihodnosti.