Zasvojenost s hrano: Kako se z njo spopadajo astrološka znamenja?

Zasvojenost s hrano je škodljivo vedenje, ki ga ljudje ponavljajo, čeprav ni dobro za njihovo zdravje. Zato tudi zbolijo, trpijo in uničujejo odnose z bližnjimi. To je bolezen, ki prizadene človekovo telo, duševnost, odnose z ljudmi in sposobnost za produktivno življenje. Je kronična bolezen in potrebuje več let, da se razvijejo vsi njeni značilni znaki.

Na nastanek, trajanje in razvoj zasvojenosti vplivajo številni dejavniki.

Zasvojenost s hrano

Nekateri posamezniki so bolj nagnjeni k temu, da bi postali zasvojeni, nekateri manj. Spremembe razpoloženja so lahko posledica stiske, ki jo zasvojenost povzroča. Vsako znamenje pa ima svoje prehranjevalne navade, ki vplivajo na to, ali je bolj nagnjeno k debelosti, ali modra h kakšni drugi motnji hranjenja.

KATERA ZNAMENJA SO BOLJ DOVZETNA ZA DEBELOST?

Osnoven razlog, ki privede do nastanka debelosti, je porušeno ravnotežje med energetskim vnosom in porabo. Presežek energije, vnesene z različnimi oblikami hrane in manjša fizična aktivnost, se v zadnji fazi vedno manifestira s kopičenjem telesnega maščevja, ki ogroža zdravje. Poleg običajnih težav, s katerimi se ubadajo ljudje z prekomerno telesno težo (bolečine v hrbtenici in sklepih, povečano znojenje, hitra utrujenost in zadihanost, motnje spanja).

Zasvojenost s hrano: Kako se z njo spopadajo astrološka znamenja?

Debelost povečuje tveganje za razvoj številnih drugih bolezenskih stanj, ki občutno poslabšajo kvaliteto življenja in skrajšajo življenjsko dobo.

Preberite tudi ZDRAVA PREHRANA: Zdravilni učinki živil

Najpogostejše so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen tipa 2. Debelost spremlja zvišan krvni tlak, poveča pa tudi tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, depresijo in neplodnost pri ženskah. Debelost je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok za smrt po vsem svetu. Veliko ljudi se zredi tudi zato, ker nimajo občutka, koliko kalorij pojedo. Žel nimajo nadzora nad maščobami in sladkorjem, skritih v hrani in pijači.

Zasvojenost s hrano

BIK

Bikice hujšate bolj počasi, saj ste velike gurmanke, ki se hrani preprosto ne želite upreti. Ste izredno vztrajne, vendar ne na tem področju, zato imate v večini primerov kakšen kilogram preveč. Nujno bi se morale izogibati sladkarijam in polnim omakam. Biki ste gurmani, zato je priporočljivo, da se omejite tudi pri količini hrane.

RAK

Rakice ste vsekakor prave mojstrice kuhanja, ki morate vse svoje jedi tudi poskusiti, zato ste v večji nevarnosti, da pridobite kakšen dodaten kilogram. Čutite potrebo po nenehnem preizkušanju receptov, zato bi se morale opredeliti za raznoliko nizkokalorično prehrano. Za vas je zelo pomemben tudi zunanji videz hrane, zato med dieto več pozornosti namenite dekoraciji.

TEHNICA

Za tehtnice je tekočina bistvenega pomena, zato se najprej izognite sladkorjem, ki so skriti v gaziranih pijačah in dvigujejo vaš pritisk ob pogledu na tehtnico. Moški bi se morali izogibati slanim prigrizkom in sladkarijam nasploh ter uživati več hrane, bogate z rastlinskimi vlakninami. Priporoča se vam tudi več vadbe, da pokurite odvečne kalorije, ki se jim težko uprete.

KATERA ZNAMENJA SO BOLJ DOVZETNA ZA ANOREKSIJO NERVOZO?

Anoreksija nervoza je motnja, ki nastaja postopoma in za katero je značilno zavračanje vseh vrst hrane ali pa le ogljikovih hidratov oziroma hrane, za katero anoreksične osebe menijo, da je visoko kalorična. Anoreksična oseba ima močan strah pred debelostjo. Svoje telo zaznava predebelo, čeprav ima prenizko telesno težo.

Hrana

Bolezen se navadno začne z normalnim hujšanjem.

Vendar pa se hujšanje kasneje ne ustavi in se nadaljuje do skoraj popolne odklonitve hrane in hranjenja. Izguba telesne teže anoreksičnim osebam pomeni visok dosežek samodiscipline in jim daje smisel, vsak pridobljen kilogram pa jim predstavlja neuspeh in pomanjkanje discipline.

Značilno je pogosto tehtanje, obsesivno merjenje delov telesa, opazovanje v ogledalu.

Kopičenje hrane na skrivnih mestih, pretirana skrb za prehrano drugih, oklevanje ob obrokih, poigravanje s hrano na krožniku ter rezanje hrane na majhne koščke. V večini primerov se pojavi na prehodu iz otroštva v adolescence. Običajno so to dekleta iz navzven neproblematičnih in materialno bolje stoječih družin. Zelo pogosto se dogaja, da so bila ta dekleta do izbruha bolezni idealni otroci.

OVEN

Oven se za dieto hitro odloči in si ne dovoli lenobe ali prenajedanja, saj mu prijeten vitek videz preveč pomeni. Ovni bi morali uživati hrano večkrat na dan, oni pa nanjo radi zaradi številnih obveznosti pozabijo, ter nervozno hitijo sem ter tja.

LEV

Levi ste samozavestni in največkrat zadovoljni s svojo težo, včasih pa skušate zaiti v skrajnosti in s stradanjem izgubiti še kakšen kilogram, samo da bi bili videti lepši. Obožujete kalorične pijače in kalorično hrano, vendar ste dovolj odločni, da se uprete tudi temu. Moški levi povišani telesni teži niste izrazito izpostavljeni, priporočljivo pa je, da se ukvarjate s športom.

STRELEC

Za aktivne strelce se ni za bati, da bi kopičili odvečne kilograme. Ker se nagibate k pretiravanju, bi se morali naučiti zmernosti pri uživanju hrane. Nikar se ne vdajajte izpuščanju obrokov, ki naredi ogromno škode in poruši ravnovesje v telesu. Omejiti pa bi morali tudi obremenjevanje s tem, ali imate kakšen kilogram preveč ali ne.

KATERA ZNAMENJA SO BOLJ DOVZETNA ZA BULIMIJO NERVOZO?

Bulimija je motnja za katero je značilno uživanje velikih količin visoko kalorične hrane, sestavljene predvsem iz ogljikovih hidratov in maščob. V obdobjih prenajedanja osebe s to boleznijo nimajo nikakršnega nadzora nad sabo. Osebe z bulimijo se prenajedanja sramujejo, zato prenajedanje s hrano običajno poteka na skrivaj in se nadaljuje toliko časa, dokler oseba ne čuti neudobja ali celo bolečine.

Zasvojenost s hrano

Temu pa sledijo neustrezni načini zmanjševanja telesne teže, kot je bruhanje, zloraba odvajal in diuretikov, pretirana telovadba in hujšanje.

Zaporedje prenajedanja in praznjenja se dogaja od tri- do petkrat na teden, večinoma pa enkrat na dan, vsaj tri mesece zapored. Ker jih večina to počne skrivaj in pri tem ohranjajo normalno telesno težo ali se celo zredijo, lahko svojo težavo več let uspešno skrivajo pred drugimi. Bulimija se pojavlja na prehodu iz pubertete v zgodnje odraslo obdobje.

Osebe z bulimijo nervozo imajo večinoma ustrezno ali nekoliko povečano telesno težo.

V začetku bulimija sicer navidezno daje občutek boljšega počutja, vzdrževanja telesne teže ter občutek uspešnosti. Zaradi ponavljanja takega vedenja pa pride do vse večjih težav. Z bruhanjem pa se iz telesa odstranjujejo tudi rudnine in voda. Zato nastopi silna utrujenost, ki je v resnici posledica neuravnovešene presnove, zasvojeni pa jo čutijo kot lakoto.

KOZOROG

Za Kozoroge je v večini značilna vitka postava, ter perfekcionizem, če slučajno opazite kakšen kilogram več. Če se vam kljub temu začnejo kopičiti kilogrami, se zelo hitro vrnete v pravo formo, saj ste sposobni kombinacije zdrave prehrane s športom, vendar radi pretiravate, zato ste v nevarnosti, da nihate s prehranjevalnimi navadami in si potem očitate. Zaradi svoje resnosti pa je dobro, da kdaj pa kdaj posežete po temni čokoladi.

ŠKORPIJON

Škorpijoni ste pogosto zelo predani delu, zato velikokrat preskakujete obroke in enostavno pozabite na hrano, ker pa ste po drugi strani gurmani, pa potem posegate po večjih količinah hrane, po možnosti kalorične. Prav zato bi morala vaša dieta vsebovati hrano, ki zahteva hitro in preprosto pripravo, kljub temu pa je sestavljena iz komponent zdrave hrane.

VODNAR

Vodnarke se poskušate izogniti hrani z višjo vsebnostjo nasičenih maščob, izbirate hrano, ste preveč pozorne na to, kaj pojeste, zato ste v nevarnosti, da vas potem spopade volčja lakota. Moški vodnarji imate hiter tempo, zato se izogibajte hrani, ki vzame veliko časa, za vas je najbolj primerno pusto piščančje ali puranje meso, kombinirano z zelenjavo.

KATERA ZNAMENJA SO BOLJ DOVZETNA ZA KOMPULZIVNO PRENAJEDANJE?

To je motnja, pri kateri prihaja do obdobij prenajedanja. Posamezniki s to boleznijo v izjemno kratkem času pojedo nenormalne količine hrane. Prenajedajo se redno, vsaj dvakrat na teden. Med svojim ”obredom” se pogosto počutijo odsotni ali omamljeni, ne znajo ali ne morejo se nadzorovati in odnehati, dokler niso neprijetno polni.

Večino časa jedo sami, skupnim obrokom pa se izogibajo.

Med prenajedanjem čutijo sram, gnus in krivdo, kar vodi k vnovičnemu prenajedanju. Osebe zasvojene s prenajedanjem se v zelo kratkem času drastično zredijo, izjemna debelost pa povzroča tudi bolezenske zaplete. Mnogi kompulzivni jedci se prenajedanja ne zavedajo, ampak prej naletijo na problem prevelike telesne teže in posledično uvajajo stroge diete. Značilno je, da se prehranjujejo ob neobičajnih urah.

Hrana

Kompulzivno prenajedanje se pojavlja v zgodnjem in srednjem odraslem obdobju, najpogosteje med 35. in 40. letom.

Kompulzivno prenajedanje je progresivna bolezen, torej sčasoma napreduje in jo je vedno težje oziroma celo nemogoče obvladati. Ta motnja je razširjena med moškimi in ženskami.

RIBI

Ribe obožujete dobro hrano, vendar je vaša presnova bolj občutljiva, zato je dobro, da uživate veliko vitaminov in mineralov, saj v nasprotnem primeru hitro pridobite kakšen dodaten kilogram. Za uspeh pri hujšanju nujno potrebujete podporo, saj ste nekoliko labilni. Če želite shujšati, bi morali jesti hrano, bogato z železom. Pri vas je problem tudi sol, ki jo je potrebno omejiti in upoštevati, da je zaužijete ogromno že s pripravljeno hrano.

DEVICA

Device imate bolj občutljiva prebavila, zato morate biti pri prehranjevanju še posebej previdne. Za vas je najprimernejša vegetarijanska prehrana oz. prehrana z manj rdečega mesa, saj ste podvržene prenajedanju. Izogibati bi se morale hitri hrani, pretiranim količinam mesnih izdelkov in škodljivim maščobam, ki se vam lahko hitro nakopičijo kot odvečni kilogrami.

DVOJČKA

Dvojčice imate zelo razgibano življenje, zato se večkrat prehranjujete spotoma, pri čemer praviloma izbirate bolj nezdravo hrano. Čez dan bi morale zaužiti čim več manjših, vendar zdravih obrokov, ne pa bureka in cele čokolade. Tako za dvojčice kot dvojčke je priporočljivo, da uživate veliko svežega sadja, kot so ananas, grenivka in breskve, priporočljiva pa je tudi sveža zelenjava.

S.V. univ.dipl.inž.živ.tehnol.

Pripravljeno za Sensa.si
Preberite tudi KAKO LAŽJE POZDRAVITI MAČKA PO BURNI NOČI?