Zdravilni učinki živil, ki varujejo pred boleznimi

Nekatera živila lahko pripomorejo k boljšemu počutju in zdravemu telesu, zato bi jih bilo dobro zaužiti večkrat. Zdravilni učinki živil so tisti, ki doprinesejo k boljšemu počutju.

Brokoli

Prehrana z brokolijem naj bi močno varovala pred številnimi boleznimi. Na prehranskem spisku ljudi, ki imajo zdravstvene težave, je brokoli uvrščen zelo visoko.

V brokoliju je veliko snovi, ki ugodno vplivajo na organizem, na primer indolov, glukozinolatov in ditioltinov. Poln je karotenoidov. Prehrana z brokolijem je, morda zaradi veliko koncentracij klorofila, izjemno učinkovita pri zaviranju mutacij celic, ki napovedujejo raka.

Zdravilni učinki živil

Dr. Douglas Graham je ugotovil, da je tveganje za bolezen manjše pri tistih, katerih prehrana vsebuje več brokolija, zelja in brstičnega ohrovta. Opazil je tudi določeno razmerje med odmerkom in učinkom.  Tveganje je bilo manjše ob večjih količinah zaužitega brokolija. Tisti udeleženci, ki niso nikoli jedli brokolija, ali pa so ga jedli največ desetkrat na mesec, so bili v skoraj dvakrat večji nevarnosti za raka debelega črevesa kakor tisti, ki so jedli brokoli več kakor enaindvajsetkrat na mesec.

Brstični ohrovt in zdravilni učinki živil

Prehrana, ki spodbudi obrambni sistem v telesu, mora vsebovati veliko brstičnega ohrovta. Spada med križance, ki je kot tak odličen za preventivo pred številnimi boleznimi. Tisti ljudje, ki radi jedo brstični ohrovt na splošno manj bolehajo.

Zdravilni učinki živil

Na svetovni ravni je bilo opravljenih sedem širokih raziskav o raku debelega črevesa in kakšen vpliv nanj ima prehrana. Kar pri šestih se je izkazalo, da gre za pozitivne učinke pri preprečevanju raka pripisati zelenjavi, še posebej brstičnemu ohrovtu. Znanstveniki so v brstičnem ohrovtu odkrili posebne snovi.

Buče in zdravilni učinki živil

Prehrana, ki na dan predpisuje pol skodelice buč, lahko zmanjša tveganje za številne bolezni. Mnogi zdravniki zato predpisujejo bučne semenke za lajšanje cele vrste bolezni. Etiopijci jih uporabljajo kot odvajalo in čistilo.

Zdravilni učinki živil

Prehrana z bučami, njihovim mesom in semenkami, ima farmakološke učinke. Znanstveniki so dognali, da imajo buče veliko zaviralcev proteaze tripsin in karotenoid. Mnogi raziskovalci so namreč prepričani, da so karotenoidi antioksidanti, ki uničujejo in izničujejo vplive prostih radikalov.

Čebula

Prehrana, ki vsebuje veliko čebule, vas bo varovala pred slabim holesterolom, pregosto krvjo, premočnim strjevanjem krvi, visoko koncentracijo skupnega holesterola, visokim krvnim sladkorjem, zamaščenostjo dihal, in pred rakom.

Česen in čebula sta polna zdravilnih sestavin. Čebula spada med najbolj temeljito preizkušena zdravila v farmakologiji hrane. Učinkovito deluje proti celi množici bolezni, kar so zatrjevali že v starih kulturah.

Zdravilni učinki živil

Strokovnjaki so ugotovili in potrdili, da surova, močna čebula odlično zvišuje koristni holesterol HDL. Kuhana čebula pa je za krvno žilni sistem koristna na drugačne načine. Čebula je antikoagulant in spodbuja varovalni fibrinolizni sistem. Čebula pospešuje raztapljanje strdkov in hkrati zmanjšuje sposobnost celic za zlepljanje.

Česen

V zdravilskem izročilu ima česen izjemen sloves. Njegove zdravilne učinke so že pred tisoč leti razglašali za neverjetne. Česen se je tako na široko uporabljal kot antibiotik.

Snov, ki je dogovorna za pozitivne posledice česna na organizem, je alicin. Gre za dišečo snov v česnu, ki se sprošča med rezanjem ali drobljenjem česna. Če je dišava izničena, je uničen tudi alicin. To se zgodi pri kuhanju in česen potem ne učinkuje več proti mikrobom, vendar pridobi druge zdravilne lastnosti.

S.V. univ.dipl.inž.živ.tehnol.

Preberite tudi PREHRANJEVALNE NAVADE TAKO IN DRUGAČE