Vitamin D, ki krepi imunski sistem
Vitamin D, imenovan tudi kalciferol je hormon, ki ga telo proizvaja, ko je izpostavljeno sončni svetlobi, in sicer ultravijoličnim b žarkom.
Ker se z leti sposobnost tvorjenja D vitamina slabša, mu je potrebno nameniti več pozornosti. Njegova glavna naloga je, da uravnava koncentracijo fosforja in kalcija v krvi, kar ugodno vpliva na zobe in kosti.
Številne raziskave dokazujejo, da je pomembne tudi pri preprečevanju osteoporoze. Ne glede na to, koliko kalcija zaužijemo, ga telo brez vitamina D ne more absorbirati iz hrane in prehranskih dodatkov. Nekatere raziskave omenjajo tudi njegovo funkcijo pri stabilizaciji imunskega sistema in kot ugodno pomagalo pri preprečevanju raka na prostati, dojkah in debelem črevesju. Dobro deluje tudi v boju proti depresiji. Pomanjkanje vitamina D spremeni presnovo mineralov, kar vodi k nizki mineralni gostoti kosti in poveča tveganje za zlome.
Učinki, ki so po mnenju Evropske agencije za varnost hrane dokazani so, da vitamin D:
- prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja
- ima vlogo pri delitvi celic
- prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
- prispeva k ohranjanju zdravih kosti
- prispeva k delovanju mišic
- prispeva k ohranjanju zdravih zob
- prispeva k delovanju imunskega sistema
Koliko vitamina D potrebujemo?
Če se trikrat na teden za 15 minut izpostavimo soncu (dovolj so roke in obraz), naj bi dobili dovolj vitamina D. Za starejše pa je priporočljivo dnevno od 10 do 15 mikro gramov. Najdemo ga v obliki kapsul, tablet, tekočine in želatinastih kapsul.
Katera hrana ga vsebuje?
- Mastne ribe, predvsem losos in tuna
- Sardine
- Šampinjoni
- Kaviar
- Jajca
- Sir
ZANIMIVOST – Vitamin D se v telesu skladišči v maščobnih zalogah. Debelost privede do kroničnega pomanjkanja vitamina D in s tem poviša stopnjo tveganja za povezane zdravstvene težave.
S.V., univ.dipl.inž.živil.tehnol.
Preberite tudi BROMEALIN JE RAZLOG, DA ZAUŽIJETE ANANAS