BROMEALIN JE RAZLOG, DA ZAUŽIJETE ANANAS

Bromealin, odlična izbira.
Bromealin, odlična izbira.

Bromelain je encim, ki pomaga prebavljati beljakovine in siriti mleko.

Bromelain ✓ najdemo v ananasovcu. Komercialna prehranska dopolnila navadno pridobivajo iz ananasovih stebel in ta encim se nekoliko razlikuje od tistega v sadežu. Danes se ga pridobiva iz ohlajenega anasovega soka s postopki centrifugiranja, ultrafiltracije in liofilizacije. Produkt, ki ga dobijo z uporabo tehnoloških procesov, je rumen prah, bogat z encimi.

Bromelain je surov, vodni ekstrakt iz stebla in nerazvitih plodov ananasa. Predstavlja mešanico različnih tiol-endopeptidaz, fosfataz, glukozidaz, peroksidaz, celulaz, glikoproteinaz in karbohidraz. Vsebuje tudi različne proteinske inhibitorje.

Bromelain, ki se pridobiva iz stebla se razlikuje od tistega, ki je pridobljen iz plodov.

Bromelin, odlična izbira.
Bromelin, odlična izbira.

Bromelain je močna antioksidativna snov, ki lahko ublaži bolečine in zatekanje, ter pospeši celjenje tkiv. Ima vlogo, da spodbuja razgradnjo fibrina, ki lahko povzroča zastajanje vode v telesu.

Nenavadna lastnost Bromelaina je, da preide skozi prebavni trakt in se vsrka popolnoma nedotaknjen. Obstajajo tudi dokazi, da Bromelain pomaga zmanjšati pojavljanje modric in bolečine, ki so posledica manjših operacij.

Bromelin, odlična izbira.

Bromelain pripisujemo antiedemično, antiinflamatorno, antitrombotično in fibrinolitično aktivnost. Uporablja se v zdravilih za peroralno sistemsko zdravljenje malignih bolezni in težav povezanih s strjevanjem krvi.

Uživanje Bromelaina v kombinaciji s proteolitičnim encimom, tripsinom, je lahko učinkovito proti okužbam sečil. Če ga pa uživamo s papainom, lahko ublaži nadležne menstrualne težave.

Dobra novica za vse ženske je, da bromelain topi celulit in poskrbi za bolj gladek in napet videz brez pomarančne kože, zaradi funkcije odvajanja vode, zmanjšuje otekline in blagodejno vpliva na videz kože. Pomaga tudi proti krčnim žilam, krepi kardiovaskularni sistem in drugih težavah, povezanih z žilami.

Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Raziskave: Molecular Biology and Biotechnology, Institute of Pharmacy, Freie Universität Berlin

S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.