DOTIK, POMEMBEN JEZIK LJUBEZNI IN SPOŠTOVANJA

Z dotikom izražamo ljubezen in spoštovanje
Z dotikom izražamo ljubezen in spoštovanje

Z dotikom izražamo ljubezen in spoštovanje

Predviden čas branja: 4 minutes

Že dolgo vemo, da z dotikom lahko izražamo ljubezen. Dojenčki, ki jih pestujemo, božamo in poljubljamo, imajo pozneje bolj zdravo čustveno življenje kot tisti, ki jih dolgo puščajo brez človeškega dotika. Dotik je zelo pomemben tudi za izkazovanje zakonske ljubezni. Držanje za roke, poljubljanje, objemanje in intimnost so načini izražanja ljubezni do partnerja. Dotik je prvi jezik ljubezni nekaterih ljudi. Brez njega se ne počutijo ljubljene. Dotiki napolnjujejo njihov zbiralnik ljubezni, zato čutijo, da jih partner ljubi.

Drobna čutila za tip so razporejena po vsem telesu.

Ko se jih dotaknemo ali jih pritisnemo, živci možganom prenašajo impulze. Možgani jih prevedejo, mo pa občutimo, ali je stvar, ki se nas je dotaknila, topla ali mrzla, trda ali mehka. Dotik povzroča bolečino ali užitek. Lahko ga zaznamo kot ljubečega ali sovražnega. Nekateri deli telesa so občutljivejši od drugih, in sicer zato, ker drobna čutila za tip niso enakomerno razporejena, temveč v skupkih.

Dotik lahko stke ali razdre odnos.

Z dotikom izražamo ljubezen in spoštovanje

Lahko izraža sovraštvo ali ljubezen. Za osebo, ki je prvi jezik ljubezni dotik, bo zato sporočilo veliko jasnejše od besed: sovražim te ali rad te imam. Klofuta škoduje vsakemu otroku, enako velja za odraslega človeka. Ljubezenski dotik ima v partnerstvu veliko oblik. Ko so čutila za tip razporejena po vsem telesu, je lahko ljubeči dotik skoraj kjerkoli izraz ljubezni. To ne pomeni, da so vsi dotiki enaki. Nekateri partnerju prinašajo več užitka kot drugi.

Vaš najboljši učitelj je seveda on sam.

Navsezadnje je on tisti, ki mu želimo izkazati ljubezen. Ne vztrajajte pri dotikanju po svoje in takrat, ko to ustreza vam. Naučite se njegovega narečja ljubezni. Ljubezenski dotiki so lahko nazorni in zahtevajo vašo popolno pozornost, na primer med masažo hrbta, ali pa zahtevajo samo trenutek , ko partnerju položite roko na ramo.

Nazorni ljubezenski dotiki seveda vzamejo več časa, ne le samo dotikanje, temveč tudi učenje in razumevanje, kako lahko z dotiki partnerju izkazujete ljubezen. Nakazani ljubezenski dotiki zahtevajo malo časa, vendar veliko pozornosti, zlasti če dotik ni vaš prvi jezik ljubezni in niste odraščali v dotikajoči se družini.

Z dotikom izražamo ljubezen in spoštovanje

Sedenje tesno drug ob drugem, medtem ko gledata najljubšo televizijsko oddajo, ne zahteva dodatnega časa, vendar je lahko močen izraz ljubezni.

Ko odkrijete, da je dotik vašemu partnerju zelo pomemben, vas pri izražanju ljubezni omejuje samo še domišljija. Odkrivanje novih načinov in mest dotika je lahko zanimiv izziv. Preizkušajte nove dotike na novih mestih in dovolite partnerju, da vam pove, ali so mu všeč ali ne. Ne pozabite, on ima zadnjo besedo. Učite se govoriti njegov jezik.

TELO JE USTVARJENO ZA DOTIKE

Vse, kar sem, je v mojem telesu. Če se dotakneš mojega telesa, se dotakneš mene. Če se odmakneš od njega, se čustveno oddaljiš od mene. V naši družbi je rokovanje izražanje odprtosti in bližine z drugim človekom. Kadar se nekdo ob redki priložnosti noče rokovati, drugemu s tem poroča, da je v njunem odnosu nekaj narobe. V vseh družbah tak ali drugačen dotik pomeni pozdrav. V vsaki družbi so primerni in neprimerni dotiki pripadnikov nasprotnega spola. Telesno zlorabo je družba seveda označila kot neprimerno, družbene organizacije pa pomagajo pretepenim ženam in možem. Naše telo je seveda namenjeno dotikom, zlorabi pa ne.