KATERE SOBNE RASTLINE ČISTIJO ZRAK V DOMU?

Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?
Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?

Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?

Verjetno ste že slišali, da rastline izboljšajo kakovost zraka tako, da nase vežejo škodljive snovi iz prostora, v katerem bivate. Zmanjšujejo koncentracijo škodljivih plinov, kot so formaldehid, ogljikov dioksid, benzen in ogljikov monoksid, ter drugih kemičnih snovi, ki se sproščajo iz različnih praškov, čistil, topil in vlaken v tekstilu, lesu in ostalih materialih. Sobne rastline prinašajo v dom življenje in svežino, nekatere pa imajo še dodatno funkcijo, in sicer da lahko očistijo zrak. Nekatere rastline tudi zmanjšujejo tudi količino glivic in bakterij ter odstranjujejo iz zraka cigaretni dim.

Katere rastline čistijo zrak v vašem domu?

Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?

Spatifil (Spathiphyllum)

Rastlina, ki ne zahteva veliko negovanja, uspeva namreč tudi v temnejših prostorih. Glede na študijo o škodljivih spojinah, ki jo je opravila NASA jo je ameriška vesoljska agencija uvrstila na seznam najboljših prečiščevalcev zraka. Iz zraka je namreč posrkala spojine, kot so benzen, formaldehid, trikoretilen, ksilein, tluen in amonijak. Te spojine imajo izredno negativen vpliv na naše zdravje, saj lahko povzročijo med drugim resna obolenja in bolezenska stanja. Znano je tudi prepričanje, da poskrbi za boljšo energijo v prostoru in ima pozitiven vpliv na počutje.

Bršljan (Hedera helix)

Vzpenjalka je sicer znana kot rastlina, ki ne zahteva veliko truda in vzdrževanja, ampak ali ste vedeli, da je kljub temu izredno odporna in da nudi dom tudi pticam? Obenem jo lahko kategoriziramo tudi kot rastlino, ki odlično očisti zrak, kar pomeni, da lahko iz zraka odstrani veliko škodljivih spojin, med drugim tudi formaldehid, ki je sicer konzervans, uporablja pa se tudi pri izdelavi umetnih lepil.  

Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

Rastlina, ki jo spremlja posebnost, da kisik ne samo, da sprošča podnevi, ampak tudi ponoči in točno zaradi tega je priporočljivo, da jo postavite v spalnico, saj boste tako imeli čistega kisika dovolj tudi, ko spite. Taščin jezik iz prostorov odstranjuje formaldehid, ksilen, benzen, trikloretilen, toulen in dušikov oksid. Poleg vsega pa ogljikov dioksid spreminja v kisik. Pri negi je prav tako izredno nezahtevna in uspeva z malo vode, tudi v temnejših prostorih.

Rožmarin  (Rosmarinus Officinalis)

Rožmarin se lahko poleg tega, da nam začini marsikatero jed, pohvali tudi z neverjetnimi blagodejnimi vplivi na človekov spomin, kar pomeni, da vonj rožmarina med učenjem izboljša spomin za kar 70 odstotkov. Rožmarin pomaga prečistiti zrak v vašem prostoru. Tudi to je precej nezahtevna rastlina, ki jo lahko postavite kamor koli v vaš dom.  Ravno zaradi tega je priporočljivo imeti rožmarin kar na delovni mizi. Vloga rožmarina ni zanemarljiva niti pri čiščenju zraka, medtem ko bo njegov vonj izboljšal vaše razpoloženje in vas prebudil, če boste postali zaspani.

Sivka (Lavandula)

Sivka je vsestransko uporabna rastlina, ki prostore navda z vonjem, ki deluje pomirjujoče in dobrodejno. Sivkino eterično olje pomaga pri nespečnosti in nemirnosti. Poleg tega pa iz stanovanja odganja molje. S svojo prefinjeno vijolično barvo bo sivka odlična okrasna rastlina za vse, ki se ne morejo pohvaliti s pretirano skrbnostjo do rastlin. Ustreza ji suho okolje, zato ne pretiravajte z vlažnostjo zraka v prostoru.

Poznate sobne rastline, ki pripomorejo k čistejšemu zraku v vašem domu?

Orhideja (Orchidaceae)

Orhideje redko kdo ne prepozna, saj imajo čudovite cvetove, ki ne le, da ulovijo marsikateri pogled, ampak prispevajo tudi k boljšemu razpoloženju in celo po nekaterih podatkih, celo vplivajo na energijo v prostoru. Pravzaprav so to nalogo opravljale tako prepričljivo, da so jih na Kitajskem uporabljali za to, da so pregnali mračno energijo in pogosto tudi za neplodnost, od koder izvira tudi njeno ime. Odlična vrlina orhideje je, da sprošča kisik ponoči, tako kot taščin jezik, zaradi česar je odlična izbira za spalnice. 

Krizantema (Chrysanthemum morifolium)

Krizanteme odstranjujejo običajne toksine, prav tako tudi amonijak. Roža cveti le šest tednov, lahko pa jo spomladi, ko se pojavi nova rast znova pognojite, vendar brez cvetov ne bo čistila zraka. Če ne želite čakati, raje kupite novo rožo. Krizantema je strupena za pse in mačke. Iz zraka odstranjuje formaldehid, ksilen, benzen, amonijak.