KAKO POMEMBNA JE ODKRITOST V PARTNERSKEM ODNOSU?

Odkritost v partnerskem odnosu je zelo pomembna
Odkritost v partnerskem odnosu je zelo pomembna

Odkritost v partnerskem odnosu je zelo pomembna

Predviden čas branja: 3 minutes

Naj bo vaša zveza še tako dobra, iskrena, ljubeča in čudovita zanesljivo boste naleteli tudi na kako nesoglasje. Vsak par se mora občasno spoprijemati s težavami. Zato se morate naučiti tovrstnega sporazumevanja. Taka zveza ne preživi brez tega mogočnega orodja, zanesljivo pa se ne bi uspešno razvijala. Odkritost je pri srčnih zadevah idealna. Odkrito lahko razpravljamo spore, težave ali se medsebojno sporazumevamo.

Pogosto lahko odkrito povemo tudi, da se strinjamo z nestrinjanjem.

To je ljubezniva oblika občevanja z ljubljeno osebo. Tako mogoča je, da pravzaprav ni stvari, o kateri se ne bi mogli pogovarjati, če so okoliščine primerne. Temelj za odkrit pogovor je dogovor dveh oseb, da se bosta pogovarjali ljubeče in spoštljivo. Strinjata se, da bosta govorili in kar je še pomembnejše poslušali strpno, z odprtim srcem in brzdali svoje reakcije. Glavni namen odkritega pogovora je zagotovilo, da bosta drug drugega poslušala in se zbližala ne glede na to, ali bosta problem rešila ali ne.

Odkritost v partnerskem odnosu je zelo pomembna

Poglavitno je, da prijazno in brez groženj obudimo potrebo po odkritosti in nato z enakim odnosom nadaljujemo pogovor. Pro odkritem pogovoru je veliko pomembnejše, da se učimo, kakor da učimo da poslušamo, ne pa govorimo. Opustiti moramo vnaprejšnje sklepanje in svoje običajne reakcije. Pomembno je, da se ne odzivamo na posamezne besede, temveč da jih vsrkamo.

Medsebojna zaupnost ter globoki in skreni stiki so nedoumljiva potreba človeškega duha.

Zelo preprosto hranijo duha in nas navdajajo z občutkom bližine. Če pa iz katerega koli razloga ne morete ali niste pripravljeni govoriti ali poslušati na tej ravni, se partner žal utegne ločiti od vas, čustveno ali celo fizično. Sčasoma se marsikdo veliko lažje pogovarja s prijatelji in celo s tujci kakor s svojim zakoncem ali drugo osebo, ki mu veliko pomeni. V skrajnem primeru bo partner začel iskati osebo, ki mu bo prisluhnila, takšno, ki zmore iskreno komunikacijo.

Odkritost nima kake formalne oblike niti ne moremo tega početi prav ali narobe.

Odkritost v partnerskem odnosu je zelo pomembna

Partnerja se morata zgolj dogovoriti, da je skrajni čas za odkrit pogovor. Če je eden od partnerjev nestrpen ali kljubuje, potem čas ni pravi. Tudi če ste navezani na svoje načrte, je pametneje počakati. Če pa sta ljubeče razpoložena, dovzetna in če čutita, da bi se lahko o določenem vprašanju mirno in strpno pogovorila, potem je pravi trenutek za pogovor.

Odkrito premislite, kako vam gre. Pazite, da ne boste naduti, nestrpni ali preveč napadalni. Toda tudi, če bi vas zaneslo, ne bo nič hudega. Blago umaknite korak nazaj in poskusite znova. Bodite potrpežljivi in predvsem ljubeči. Prav v vsakem primeru odkrit pogovor odločilno vpliva na to, da prebrodite težave.