KAKO NA ŽIVLJENJE VPLIVA RAZPOLOŽENJE?

Kako razpoloženje vpliva na vaše življenje in odločitve?
Kako razpoloženje vpliva na vaše življenje in odločitve?

Kako razpoloženje vpliva na vaše življenje in odločitve?

Predviden čas branja 4 minutes

Razpoloženje je res čudna stvar. Kadar smo dobre volje in se dobro počutimo, se nam zdita življenje in tudi naša zveza presneto prijetna. Počutimo se varne, ljubljene in zadovoljne. Premišljujemo o prijetnih plateh svoje zveze, brezskrbni smo in dobre volje. Srečni smo, ker smo z ljubljenim človekom, čeprav se zavedamo, da ni nobena zveza popolna in brez težav. Partner se nam zdi očarljiv in zabaven, njegove napake pa neznatne.

Celo njegovo muhavost pojmujemo bolj kot dokaz, da je tudi on, tako kakor mi sami, enkratna oseba.

Predvsem pa smo srečni, ker imamo drug drugega. Zlahka sklepamo kompromise in odpuščamo ter hitro pozabljamo vsakdanje malenkosti, ne da bi si z njimi pretirano belili glavo. Nismo napadalni, saj se zavedamo, da smo sami krivi za težave, ki nas pestijo. Spominjamo se lepih trenutkov in se veselimo svetle prihodnosti. Kadar pa smo slabe volje, čemerni, razburjeni in napeti, je videti življenje popolnoma drugačno. Nenadoma se nas polasti nezadovoljstvo , vsiljuje se nam občutek, da nam nekaj manjka.

Kako razpoloženje vpliva na vaše življenje in odločitve?

Zdi se nam, kakor bi se za neznatnimi nadlogicami skrivale nepremostljive težave.

Do onemoglosti premlevamo različne tegobe, namesto da se zanje sploh ne bi zmenili. Zavzeto razglabljamo o tistih plateh svoje zveze , kjer ni vse tako, kakor bi moralo biti, in nenadoma ne čutimo nobene hvaležnosti več. Začnemo nergati in zdi se nam samoumevno , da stresamo svojo jezo na partnerja. Nočemo razumeti, da smo sami krivi za svoje težave, temveč valimo krivdo nanj. Vse partnerjeve kreposti nenadoma izpuhtijo, pomanjkljivosti pa se bliskovito in neizmerno razrastejo. Namesto, da bi popuščali, se trmoglavo branimo in se otepamo krivde.

Spominjamo se samo neprijetnih trenutkov, prihodnost pa je videti hudo klavrna.

Če se za hip umirimo in vse skupaj premislimo, ugotovimo, da je razpoloženje precej čudna stvar. Navsezadnje živimo popolnoma enako kakor prej in z istim partnerjem, ki ima isto preteklost in isto osebnost, iste kreposti in iste slabosti. Je enakega videza ter ima enake lastnosti, navade in glas. Toda nikar ne izgubimo upanja. Vpliv razpoloženja na medsebojne odnose je mogoče omejiti. Upoštevati moramo le iluzijo razpoloženja in ostati moramo popustljivi do sebe in partnerja, kadar se nas poloti slabo voljnost. Stopite korak nazaj in se sprijaznite, da ste nerazpoloženi. Ne zaupajte v svoje reakcije.

Kako razpoloženje vpliva na vaše življenje in odločitve?

Če se boste zavedali varljive narave slabega razpoloženja, se boste izognili številnim razočaranjem in preprečili pretirano napihovanje nepomembnih zadev.

Preburno odzivanje bo zamenjalo sočutje Kadar bo partner kričal na vas, mu tega ne boste zamerili. Če pokažemo razumevanje za človekovo razpoloženje, še ne pomeni, da dopuščamo neprimerno vedenje ali pa da se slepimo, da so stvari boljše, kakor so v resnici, temveč se le obvarujemo pred razburjanjem zaradi malenkosti, saj ohranimo treznost.

Ko se bo vaše razpoloženje popravilo, se boste počutili spet dobro, spet boste imeli občutek varnosti in ljubljenosti. In tedaj se s partnerjem mirno pogovorite o težavah, seznanite ga s svojim nezadovoljstvom in premišljujte o svojih problemih. Najbrž boste ugotovili, da je tisto, kar vas je težilo, že izpuhtelo ali pa je vsaj dosti manj pomembno. Če pa vas bo še vedno kaj morilo, boste ravnali veliko bolj modro in preudarno. Le postavite se zase, toda počakajte, da bo vaše razpoloženje pravo.