Občutek sreče, ki je v veliki meri odvisen tudi od značajnih lastnosti

Prav gotovo ni mogoče sestaviti opisa sreče, ki bi splošno veljal. Občutek sreče je namreč nekaj povsem individualnega. Kar enemu pomeni družina, je za drugega poklic. Nekateri so najbolj srečni, če se lahko ukvarjajo s svojimi hobiji, drugi takrat, kadar ne delajo ničesar in se predajajo meditaciji. Poleg tega doživljajo nekateri srečo le za kratke trenutke, medtem ko drugi označujejo kot srečno vse življenje. Sreča je torej raztegljiv pojem. Lahko jo razširimo v vse smeri, odvisno pač od pogledov na življenje, ki jih človek ima.

Občutek sreče, ki je v veliki meri odvisen tudi od značajnih lastnosti

Sposobnost, da sprejemamo srečo, pa ni več raztegljiv pojem. Vemo namreč, da obstajajo ljudje, ki niso nikoli srečni, čeprav imajo za to pravzaprav vse pogoje. Drugi pa so globoko srečni kljub temu, da se je usoda proti njim zarotila. Vzrok za te različne občutke je v tem, da gre za različne značaje. Obstaja namreč natančno toliko občutkov, kolikor poznamo značajev. Novejše raziskave so pokazale, da ima tudi prehrana pomembno vlogo pri tem, ali se lahko čutimo srečne ali ne.

Sreča je individualna, sestavljajo jo veselje, ponos, navdušenje, humor, hvaležnost, optimizem in zadovoljstvo.

OBČUTEK SREČE NAM BO ZAMERIL

Alkohol v velikih količinah, ker vodi v kratke evforične vrhunce, nakar zdrknemo še niže v duševno praznino. Razen tega porabi veliko vitamina B, ki ga potrebujemo kot naravno snov za sprožanje občutkov sreče. Čokolada ali druge sladkarije. Kdor hoče doživeti srečo, mora imeti tudi občutek za tenkočutnost.

Čokolada ali smetanova torta in podobno pa so sovražniki tankočutnosti. So samo sladki in povzročajo le otopelost, ki zajame vso duševnost daleč prek doživljanja okusa. Tistemu, ki uživa veliko sladkarij, primanjkuje občutek za odtenke, s tem pa hkrati bistveni pogoj za doživljanje sreče.

Občutek sreče, ki je v veliki meri odvisen tudi od značajnih lastnosti

Stres in vpliv na občutek sreče

Sreča potrebuje globoke občutke, pri stresu pa se ta globina izgubi. Stalna čustvena  stiska, strah in podobna razpoloženja pripomorejo k tunelu občutenja, ki naj naše preobremenjene možgane zavaruje pred zunanjimi dražljaji.

Občutek človeške sreče je tudi rezultat delovanje nekaterih hormonov. Eden najpomembnejših za srečo je noradrenalin. V možganih deluje kot neurotransmitor in rabi za prenos živčnih signalov. Razen tega preprečuje razpad visoko občutljivih endorfinov. Za te peptide je znano, da blažijo bolečine in sprožajo evforične občutke.

Preberite tudi NOTRANJA MOČ, KLJUČ DO OSEBNE RASTI