Suha koža. Kaj storiti in kaj vpliva nanjo?

Ko lojnice žleze v koži, ki izločajo loj, ne izločajo več dovolj loja, ki varuje kožo pred razmerami v ozračju, postane koža suha, luskasta in včasih razdražena. Tegobo je praviloma mogoče odpraviti z upoštevanjem preprostih pravil za nego kože in odbiranjem iz pestre palete naravnih zdravil in drugih pripomočkov.

Suha koža. Kaj storiti in kaj vpliva nanjo?

Morda imate suho kožo, ker so vaše lojnice razmeroma nedejavne. To je lahko  posledica začasnega hormonskega neravnovesja, (denimo med nosečnostjo) ali nezadostne prehrane. S starostjo postaja koža bolj ali manj suha. Skrajne temperature in močan veter kožo izsušijo. Roke, noge in komolci so še posebej občutljivi, ker je v njih zelo malo lojnic, pa tudi obraz in vrat rado prizadene, ker sta praviloma bolj izpostavljena vplivom okolja.

Suha koža je lahko tudi posledica ekcema, luskavice, pleničnega izpuščaja, pa tudi dehidracije zaradi premalo popite tekočine.

Na prostem se zavarujte s kremo z visokim zaščitnim faktorjem, kadar je mrzlo, nosite tople nogavice in rokavice in se redno mažite z mazilom za ustnice in vlažilcem. Notri pa imejte tako hladno, da vam je ravno še prijetno. Klimatske naprave, gretje in elektronski pripomočki, s televizorjem in računalnikom vred povečujejo koncentracijo pozitivnih ionov v zraku, to pa izsušuje kožo in jemlje vlago iz zraka.

Zmanjšuje število pozitivnih ionov v zraku tako, da odprete okno, vlažite zrak z vlažilcem ali tako, da razpostavite posode z vodo po radiatorjih ali v njihovi bližini. Ne spite pokriti z električno blazino. Z redno vadbo izboljšate kroženje krvi in poskrbite, da bo vaša koža dobila dovolj hranilnih snovi in kisika.

Zdrava prehrana z obilo presnega sadja in zelenjave pomaga ohranjati kožo vlažno in prožno. Preprečite dehidracijo tako, da popijete vsaj šest kozarcev napitkov brez kofeina na dan. Povečajte vnos živil z vitaminoma C in D, E in cinkom. Jemljite dodatek ribjega olja.

Suha koža. Kaj storiti in kaj vpliva nanjo?

ZAŠČITA SUHE KOŽE

Uporabljajte čistilno mleko ali  kremo, ne mila, izogibajte se adstringensom ali tonikom na podlagi alkohola, ker odstranjujejo kožno maščobo. Podnevi uporabite lahko vlažilno kremo in ponoči bolj bogato. Namažite kožo okrog oči, v kateri je le malo lojnic s kremo, losjonom ali gelom za kožo okoli oči. Preden se lotite hišnih opravil, si roke namažite z mazilom ali kremo. Kadar uporabljate detergente ali druga čistila si roke zavarujte z gumijastimi rokavicami.

Preberite tudi KOŽA, NAŠ NAJVEČJI IN GLAVNI ORGAN IZLOČANJA