Kaj je stres? Kaj povzroča vašemu telesu? Preverite!

Srce razbija, utrip ponori, dihanje se pospeši, mišice se krčeviti stiskajo. Usta so v hipu suha in v želodcu vas nekaj neprijetno stiska. Po znakih sodeč se vam zdi, da gre za življenje ali smrt. Kaj sploh je stres in kaj povzroča stres vašemu telesu boste izvedeli v članku.

Po biološki definiciji velja stres za nekaj, kar moti naravno ravnotežje in sposobnost telesa za uravnavanje njegovih funkcij.

Naše telo namreč nenehno skrbi za krvni tlak, telesno temperaturo, število utripov srca, raven hormonov in druge telesne funkcije. Vse to pravzaprav krmilijo možgani, ki nadzirajo delovanje tako imenovanega endokrilnega sistema žleze in organi, ki izločajo hormone.

Kaj je stres? Kaj povzroča vašemu telesu?

Neprestano spreminjajoče se stanje pa zahteva natančno usklajeno delovanje.

To velja tudi za telesne motnje organizma, kot so poškodbe, bolezen ali vpliv ekstremnih temperatur. Stresne reakcija nastane v hipotalamusu, organu, velikem za grahovo zrno, ki leži globoko v možganih. V hipotalamusu se obdelajo občutki in spomini, nadzira pa tudi prvinsko zaznavanje in potrebe, lakoto, žejo, poželenje, jezo, paniko in bolečino.

Ker se v hipotalamusu predelajo tako čustvene reakcije kot tudi telesne zaznave, lahko dogodki, ki ogrožajo občutek varnosti, samospoštovanje ali vaš družbeni položaj, otrokovo slabo spričevalo ali brezposelnost vašega partnerja, zahtevajo od vašega telesa  pripravljenost.

Kot pri zlomljeni kosti ali ob zvoku zavor, ki cvilijo neposredno za vami. In sčasoma te telesne reakcije na psihični stres močno obremenjujejo imunski sistem, srce in celo možgane. Presenetljivo pa je spoznanje, da lahko ima stresna situacija tudi kratkoročni pozitivni učinek na imunski sistem.

Kaj je stres? Kaj povzroča vašemu telesu?

KAJ POVZROČA STRES

Stresno reakcijo lahko prikliče vse, kar izzove intenzivne občutke, naj bodo to boleči (jeza, žalost ali strah) ali prijetni (veselje ali vzburjanje). Zato se med dejavnike stresa uvrščajo tudi pozitivni dogodki, kot je denimo rojstvo otroka ali nepričakovan denarni dobitek. Skupni imenovalec je seveda sprememba.

Če se okoliščine in običajni potek življenja spremenijo, ali na bolje, ali na slabše se je treba hitro prilagoditi. S tem povezani napori in negotovosti pa poskrbijo za stres.

Kaj je stres? Kaj povzroča vašemu telesu?

ZANIMIVO: Dolgočasno življenje ima lahko za posameznika enake posledice kot življenje, polno stresa. To je namreč pogosto povezano z vedenjskim slogom preveč hrane, kajenja in alkohola.

MENTALNI STRES sproži izbruh telesne energije, ki jo potrebujemo za boj ali beg, ne pa tudi za rešitev osebnih konfliktov.

PREVERITE, KAKO SE ZNEBITI STRESA GLEDE NA VAŠE ASTROLOŠKO ZNAMENJE