Selektivna pozornost je odlična pot, da bo vaša kondicija možganov boljša

Kako delovati, da se vaši možgani lažje osredotočijo na pomembne stvari? Selektivna pozornosti je izbrati najpomembnejše in koristne informacije ter zanemarjanje motečih zunanjih in notranjih dejavnikov.

Izbrane informacije bodo videti ostrejše in intenzivnejše in se izberejo v skladu z interesom in pomenom predmeta večino časa nezavedno. Selektivna pozornost usmerja k strategiji filtriranja informacij. 

Selektivna pozornost ima velik učinek na učenje, ker pomaga pri ohranjanju pozornosti, pri čemer se posamezniki izogibajo motnjam in lažje uspejo.

Selektivna pozornost je odlična pot, da bo vaša kondicija možganov boljša

V različnih študijah so raziskovalci dokazali, da so se obiskovalci spletnih strani naučili ignorirati določena področja spletnih strani, še posebej oglase. V mnogih primerih bralci letijo mimo oglasov, kot da jih sploh ni. Torej, med branjem več člankov na spletu se naučite ignorirati nepomembne dele, sporočate svojim možganom, da se je nepomembnemu potrebno izogniti.

Preberite tudi KAKO URESNIČITI SVOJE SANJE?

To, da se lahko osredotočite na en del izkušnje in ignorirate druge je kognitivni psihološki koncept, znan kot selektivna pozornost.

Torej so vaši možgani lahko pozorni na en sam pogovor, medtem ko stojite v gneči, polni ljudi, ki govorijo. Selektivna pozornost vam pomaga filtrirati hrup in se osredotočiti na tisto, kar vas zanima. S selektivno pozornostjo omogočate sebi, da ste pozorni na prave dejavnike. Rezultat je večji uspeh. Vsi hočemo svoje telo in možgane čim bolj izkoristiti in najti skrito rešitev za obvladovanje miselne in telesne zmogljivosti.

Teorija filtriranje omogoča da filtri prepuščajo le tisto, kar je za vas resnično pomembno. Teorija deljene pozornosti  omenja model omejene kapacitete, kjer se podatki procesirajo v več vzporednih kanalih, pasovna širina je omejena.

Lahko pa tudi opravljate več opravil hkrati, če so le ta manj težavna. Vendar ima zmožnost kvalitetnega opravljanja več stvari hkrati le malo posameznikov. Pomemben je tudi Stroopov efekt, ki simbolizira neskladje med videnim in pomenom videnega.

Selektivna pozornost je odlična pot, da bo vaša kondicija možganov boljša

Skrivnost selektivne pozornosti

Začnite meriti svoj uspeh bolj natančno. Zakaj je to pomembno? Ker imate dokaz, ali napreduje v življenju in delu ali ne. Ker se poglabljate v rezultate, si prizadevate tudi za izboljšanje. Če ponavljate cikel, potem se na koncu zelo dobro osredotočite na stvari, ki so pomembne, in ignorirate stvari, ki niso pomembne.

Če želite izboljšati svojo pozornost, potem dosledno vadite in nenehno merite svoje rezultate. S pomočjo teh povratnih informacij lahko ugotovite, kaj deluje in kaj ne. Nato porabite čas za več ponovitev, namesto da iščete nekaj novega. Strokovnjaki porabijo več časa in se osredotočijo na to, kako nekaj deluje.

Zapomnite si edini način, da vemo, kaj deluje in kaj ne, je, da vložimo čas in se popolnoma osredotočimo na pomembne dejavnike.

Preberite tudi ZANIMIVA PSIHOLOŠKA DEJSTVA, KI JIH VČASIH NE RAZUMEMO