Imate morda težave z lasmi in lasiščem?

Običajno težave z lasmi in lasiščem dobro rešujemo z domačimi zdravili in pripravki. Prhljaj in izpadanje las lahko izvirata iz slabe prehrane, stresa, bolezni, pa tudi iz nepravilnega ali grobega ravnanja. Lahko sta tudi stranska učinka nekaterih zdravil.

Izpadanje las ima lahko hormonske vzroke, ki izvirajo iz začasnega stanja ali dolgoročnih sprememb, ki so povezane s staranjem.

Imate morda težave z lasmi in lasiščem?

Mastni lasje lahko odsevajo vašo genetsko zasnovo in hormonsko ravnotežje.

Lojnice v lasišču so posebno dejavne v adolescenci. Čezmerno luščenje kože, ki je značilno za prhljaj, kaže na hitro obnovo celic v lasišču in morda na okužbo z kvasovkami. Izpadanje las se lahko začasno pojavi po stresu, šoku, porodu, bolezni ali zdravljenju z nekaterimi zdravili. Napetost mišic, povezana s stresom, lahko stiska lasišče in preprečuje, da bi prišlo do lasnih mešičkov dovolj krvi s hranljivimi snovmi. Izstradane lasne korenine se potem skrčijo in lasje prezgodaj izpadejo. Vzrok za izpadanje las v zaplatah je lahko glivična okužba na primer kožna plesen lasišča.

Stanje vaših las in lasišča je pogosto neposredno povezano z vašim življenjskim slogom, in načinom kako skrbite zase.

Da bi preprečili težave ali njihovo poslabšanje, jejte hrano, ki ima veliko beljakovin, karotenov, esencialnih maščobnih kislin, železa, cinka in vitaminov B, C in E. Izogibajte se gaziranih pijač, ki zakisajo kri in lahko povzročajo pomanjkanje mineralov v laseh. Izogibajte se prehitri izgubi teže z nezdravimi dietami. Redno telovadite, da boste izboljšali prekrvavitev lasišča in oskrbo lasnih mešičkov s številnimi hranilnimi snovmi.

Imate morda težave z lasmi in lasiščem?

Masaža, če imate težave z lasmi ali lasiščem: Zeliščna ali aromaterapevtska masaža lasišča odpravlja mišično napetost, ki jo povzroča stres in izboljša prekrvavitev.

  • Če hočete odstraniti pretirano mastnost, si izplaknite lase z destilirano vodo v katero ste dodali malce limoninega soka.
  • Dve uri pred šamponiranjem si s prsti vtrite v lase žličko ricinusovega olja. To daje lasem sijaj in zapre razcepljene konice.
  • Zavrite štiri žlice posušenega timijana v dveh skodelicah vode in pustite, da se ohladi. Uporabite na čistem, vlažnem lasišču za odpravljanje prhljaja.

Najbolj zdrave lase imajo običajno levinje, device in vodnarke.

Preberite tudi LASJE: MAJHNE IN VELIKE LEPOTNE NAPAKE