Se zavedate, da je negativen vpliv debelosti na imunski sistem zelo pomemben?

Prav gotovo vam je znano, da so s čezmerno težo povezane številne zdravstvene težave, kot so denimo sladkorna bolezen, bolezen srca in ožilja, rakasta obolenja. Toda ali ste vedeli , da lahko debelost negativno vpliva na imunski sistem?

Čezmerna telesna teža lahko vodi do infekcijskih bolezni oziroma neugodno vpliva na njihov potek opozorilo, da imunski sistem ne deluje, kot bi moral.

Za čezmerno telesno težo velja teža, ki za 20 ali več odstotkov presega priporočljivo telesno težo. Taki ljudje imajo na primer pri opeklinah več možnosti za razvoj okužb kot vitkejši ljudje. Iz tega lahko sklepamo, da je obrambna moč organizirana pri ljudeh s povečano telesno težo motena.

Se zavedate, da je negativen vpliv debelosti na imunski sistem zelo pomemben?

Debelost ima velik vpliv na zdravje

Debelost neugodno vpliva trudi na celjenje ran, zlasti po kirurških posegih. En kilogram več ali manj za organizem še nima posebnih posledic. Toda ko je teh več, se s tem spremeni koncentracija stresnih hormonov, kar slabi življenjsko moč in negativno vpliva na počutje.

Preberite tudi HRANA IN ASTROLOGIJA: KATERI TIP STE?

Prevelika teža vodi do pomanjkanja hranilnih snovi, čeprav je človek zaužil dovolj hrane. Zakaj čezmerna teža prizadene imunski sistem, še ni dovolj raziskano, vendar dosedanji rezultati kažejo na telesno povezavo z zmanjšano dejavnostjo naravnih celic ubijalk. Te so namreč pomembne za nadzor akutnih okužb.

Navkljub današnjim lepotnim idealom se lahko srečujemo tudi s premajhno telesno težo, ko je človek enostavno preveč suh.

Tudi pri takih ljudeh je imunski sistem pogosto izpostavljen nevarnostim. S hrano namreč organizem ne dobi dovolj hranilnih snovi, zlasti beljakovin, cinka in antioksidantov pomembnih za nemoteno delovanje imunskega sistema. Hkrati pa organizem nima zadostne količine hranilnih snovi, da bi se lahko tvorile imunske učinkovine, tako imenovane komplementarne beljakovine.

Se zavedate, da je negativen vpliv debelosti na imunski sistem zelo pomemben?

Nezadostna telesna teža negativno vpliva na plodnost pri ženskah, pojavijo se težave z ravnijo estrogena ali progesterona hormonov, ki uravnavata spolno slo, menstruacijo, možnost zanositve in potek menstruacije.

Naj še omenimo, da za zmanjšanje obremenitve imunskega sistema in izboljšanje zdravja ni treba doseči normalne telesne teže za vsako ceno. Že 5 – 10 odstotno zmanjšanje teže lahko okrepi imunski sistem, uravnava vrednosti holesterola in krvnega sladkorja ter zniža krvni tlak. Uspeh bo še večji, če se boste ob tem veliko gibali.

Preberite tudi HUJŠANJE: TEŽAVA ALI IZZIV ZA MOJE ZNAMENJE?