DEBELOST: TVEGANJE IN REŠITVE

Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati
Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati

Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati

Predviden čas branja 6 minut

Če zaužijete več kalorij, kot jih potrošite, se boste zredili. Past v tej enačbi je, da nekateri ljudje presnavljajo hrano drugače kot drugi. Vzroki so zapleteni in jih raziskovalci popolnoma še ne razumejo. Presenečeni so nad vsakim novim odkritjem. Ko se zredite, se poškodujejo živci v vašem hipotalamusu, ki prenašajo signale od maščobnih celic do možganov. Posledično se vaši možgani ne zavedajo, da ste siti, zato še naprej jeste. In ko postanete predebeli ali debeli, vaše telo proizvaja hormone, kot je inzulin, ki povečajo skladiščenje maščobe, zato je večja verjetnost, da boste odvečno težo obdržali kot maščobo.

Novejša raziskava je pokazala, da debeli ljudje kalorije potrošijo hitreje kot suhi, ker se njihova presnova, ko se redijo, pospeši, in se upočasni, če poskušajo shujšati. Debeli ljudje ponavadi tehtajo več kot 20% več od svoje idealne teže. Ti ljudje ne samo, da imajo več maščobni celic, ki potrebujejo hrano, ampak tudi njihova presnova kalorije hitreje potroši. Kljub tem oviram bi morali, če ste predebeli na vsak način shujšati.

Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati

Posebej nevarno je, če se maščevje nabira okoli pasu. Maščevje na stegnih je bolj pogosto pri ženskah in služi kot zaloga energije, maščevje v trebuhu pa izloča maščobne kisline neposredno v kri za kratkoročno energijo.

S čim je običajno povezana debelost?

Debelost je večinoma povezana z družinsko obremenjenostjo, družbenim okoljem, prehrano in načinom življenja.

Redko je vzrok specifična motnja, motnja delovanja ščitnice. Tudi nekatera zdravila, predvsem estrogeni in progestageni, insulin in steroidi, povzročajo debelost. Poleg vseh teh dejavnikov je raziskava pokazala, da imajo vlogo pri debelosti tudi mišice in maščobne celice v telesu.

V posvetu s strokovnjakom določita ciljno količino kalorij, nato jo poslušajte vzdrževati. Cilj boste dosegli s prehrano z malo škodljivimi maščobami, malo sladkorja in veliko vlakninami. V tedenske dejavnosti vključite vadbo. Preproste dejavnosti, kot so opoldanski polurni sprehod, so lahko zelo učinkovite.

Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati

Prekomerna telesna teža povzroča obrabo sklepov in vodi v artritis. Artritis je pogostejši pri debelih osebah. Visok krvni tlak je obremenitev za srce. Arterije in srce so podvrženi večji obremenitvi in povzročijo srčni infarkt ter s tem povezane težave. Visok holesterol, nizek HDL in visoke ravni trigliceridov v krvi so znaki nenormalnih ravni lipidov v krvi. Kopičenje maščobe v jetrih zmanjša njihovo delovanje. Povzroča brazgotinjenje, vnetje in trajno poškodbo jeter.

Ko je v telesu odvečna maščoba, inzulin postane manj učinkovit in stopnja pretvorbe glukoze v energijo se zmanjša. Za vzdrževanje normalnega krvnega sladkorja potrebujemo več insulina, zato se pri debelih ljudeh pogosto pojavi sladkorna bolezen. Debeli ljudje lahko trpijo za depresijo in se pogosto počutijo nelagodno v družbi. Ženske s prekomerno telesno težo imajo lahko težave s plodnostjo policističnimi jajčniki.

Kajenje je značilen primer, kako nagnjenost k debelemu človeka zapelje v nezdrav način življenja. Predebele najstnice pogosteje kadijo in se slabše odzovejo na programe opuščanja, ker mislijo, da s kajenjem preprečujejo, da bi se še bolj zredile. Kajenje sicer zavira apetit, vendar učinkuje tudi na skladiščenje maščevja in povzroča nabiranje maščobe okoli pasu. Tudi pitje alkohola zveča njihov vnos kalorij, alkohol se v telesu presnavlja podobno kot mastna hrana.

Debelost, tveganje, ki je z njo povezano ter rešitve, kako se ji izogniti ali jo premagati

Pojejte štiri zmerne obroke na dan, glavni obrok naj bo v sredini dneva. Jejte hrano z mnogo vlakninami in malo škodljivimi maščobami, izogibajte se sedečim dejavnostim, in se redno ukvarjajte s telesno vadbo. Ne uporabljajte diet, ki štejejo kalorije in zahtevajo stradanje in ne odrekajte se normalnim obrokom hrane. Hrane ne uporabljajte za nagrado samemu sebi, prav tako recite ne raznim picam, torticam in rogljičkom, obrestovalo se vam bo.

Dieti z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov, pri kateri približno 30 % svojih kalorij zaužijete iz beljakovin, preostanek pa iz živil z nizkim glikemičnim indeksom je pogosto lažje slediti, ker je manj verjetno, da bo sprožila lakoto. Živila z nizkim glikemičnim indeksom, zelenjava brez škroba, oreški, fižol in nekaj sadja ne zvišajo krvnega sladkorja hitro.

Debelost na zdravju in počutju posameznika pušča opazne odtise, slabša samopodobo, slabi kakovost življenja, pomembno pa vpliva tudi na dolžino življenja. Zdravstveni portal navaja, da lahko debelost človeku ukrade tudi deset let življenja, zato se pri soočanju z lastnimi navadami in razvadami velja odločiti za spremembe že danes, ne šele jutri.

Pripravila: Sara Vajdič univ.dipl.inž.živil.tehnol.