Negativni učinki in številne slabosti hitre prehrane

Čas je denar. To je nova modna fraza v današnjem svetu. Ljudje zdaj porabijo več časa tako, da hitijo z opravki, ter manj časa za pripravo zdrave hrane. Bolj bi se morali, kljub divjemu tempu zavedati, da hitra hrana pomeni težave, če ne kratkoročno, pa dolgoročno. Obstajajo številne slabosti, povezane s prehranjevanjem s hitro hrano, kot so vpliv na zdravje, ekonomičnost in izguba družinske tradicije. Največja pomanjkljivost hitre hrane je škodljiv učinek na zdravje posameznika.

Negativni učinki in številne slabosti hitre prehrane

Hitra hrana lahko škodljivo vpliva na kardiovaskularni in prebavni sistem.

Večina izdelkov hitre prehrane je običajno polna ogljikovih hidratov in ima zelo malo vlaknin, če jih sploh ima. Ko prebavni sistem razgradi to hrano, se ogljikovi hidrati sprostijo kot glukoza v krvni obtok. Ta postopek ustvari višjo raven sladkorja, zaradi česar telo sprosti več insulina.

Insulin je odgovoren za transport sladkorjev po telesu do celic, ki jih potrebujejo za energijo. Ko vaše telo porabi ali shrani glukozo, se raven sladkorja v krvi normalizira. Uživanje izdelkov s hitro prehrano bo povzročilo povečanje vnosa sladkorja, ki lahko povzroči težave z odzivom na inzulin, poveča tveganje za sladkorno bolezen in povečanje telesne mase.

Če boste pogosto uživali hitro hrano, boste zaužili več kalorij.

Večina obrokov s hitro hrano vsebuje visoko vsebnost dodanega sladkorja. To pomeni, da boste ob obroku zaužili odvečne kalorije. Zviša raven slabega holesterola, zniža dobre in poveča tveganje za bolezni srca in diabetes. Pecivo, testo za pico, piškoti in ocvrti izdelki vsebujejo to maščobo.

Ljudje, ki jedo hitro hrano, podcenjujejo vnos kalorij.

Z vnosom hitre hrane lahko nevede podcenite vnos kalorij za več kot 20%. Čeprav več kalorij manj škodi kot nezdrave maščobe ali veliko soli, lahko kljub rednemu uživanju izdelkov s hitro prehrano še vedno spodbujate povečanje telesne mase.

Negativni učinki in številne slabosti hitre prehrane

Uživanje hitre hrane lahko povzroči težave z edemi, napihnjenostjo in otekanjem.

Ko se odločite, da boste pojedli obrok s hitro hrano, lahko kombinacija soli, sladkorja in maščob povzroči težave z zadrževanjem vode, kar je znano kot edem. Ta pomanjkljivost je tisto, zaradi česar se nekateri posamezniki po končanem uživanju počutijo napihnjene, zabuhle ali otekle. Prav tako lahko spodbuja višje vrednosti krvnega tlaka, kar bi lahko bilo nevarno, če imate težave s srčnimi boleznimi.

Redno uživanje hitre hrane lahko povzroči težave z debelostjo.

Če zaužijete preveč kalorij s hitro prehrano, je pogost rezultat povečanje telesne mase. Brez zmernosti lahko ta pomanjkljivost hitro privede do debelosti. Ljudje s hudo prekomerno telesno težo imajo večje tveganje za težave z dihali, vključno s težko sapo in astmo. Dodaten pritisk je na srce in pljuča, zaradi česar se simptomi pokažejo tudi, če je napora zelo malo.

Škodljivi učinki hitre prehrane na živčni sistem.

Ko se odločite za prehrano s hitro hrano, lahko lakoto potešite za kratek čas. Posamezniki, ki redno uživajo hitro prehrano, imajo 51% večjo verjetnost, da bodo v določenem obdobju v življenju razvili depresijo ali simptome, podobne depresiji, kot tisti, ki jedo hitro hrano zmerno ali se izdelkom hitre prehrane popolnoma izognejo.

Negativni učinki in številne slabosti hitre prehrane

Vpliv hitre hrane na lase, kožo in nohte.

Izbira hitre hrane lahko vpliva tudi na videz kože. Pica, hamburgerji in čokolada so včasih nosili vso krivdo za težave, kot so akne, resnična težava pa je v številu ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete. Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, bo povzročila povečanje števila sladkorjev v krvi in ​​prav ta nenaden skok lahko povzroči težave s kožo.

Sčasoma lahko hitra hrana negativno vpliva na vaš skeletni sistem.

Če redno jeste hitro hrano, lahko sladkor in ogljikovi hidrati v teh izdelkih povečajo količino kislin v ustih. Njihova prisotnost lahko povzroči, da se vam zobna sklenina razgradi, tako da bakterije lažje vstopijo in ustvarijo votline.

Sodba o prednostih in slabostih hitre hrane: Včasih je obrok s hitro hrano vaša najboljša možnost. Če imate natrpan urnik in nimate časa, da bi si skuhali zdravo kosilo, lahko hitra hrana reši lakoto, ne da bi vaš proračun trpel. Problem, s katerim se potrošniki soočate s hitro prehrano, je zmernost.

Katera astro znamenja imajo najraje hitro hrano?

Najraje imajo hitro prehrano rojeni v znamenju ovna, leva, vodnarja in strelca.

Katera astrološka znamenja se običajno izogibajo hitri prehrani?

Hitri prehrani se običajno izogibajo rojeni v znamenju rib, device in kozoroga.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi HUJŠANJE: TEŽAVA ALI IZZIV ZA MOJE ZNAMENJE?