Depresija ni znak čustvene šibkosti, ampak bolezen

Skoraj vsi se včasih počutimo bolj na tleh, ponavadi zaradi kakšnega dogodka, ki nas je vznemiril. Seveda pa je stalna depresija ali trpljenje v nekem dolgotrajnem  obdobju, čemur pravimo huda depresija povsem nekaj drugega.

Depresivna reakcija, je manjša in pogosta le začasna depresija. Vsebuje normalne depresivne občutke, ki izvirajo iz določene življenjske situacije. Simptomi so lahko hudi, vendar jih ponavadi ni treba zdraviti in sčasoma izzvenijo. Trajajo nekako od dveh tednov do šestih mesecev.

Depresija ni znak čustvene šibkosti, ampak bolezen

Distimija, je blažja kronična depresija in je po svojih simptomih in stopnji trpljenja podobna depresivni reakciji, vendar traja dlje časa najmanj dve leti.

Huda depresija ali depresivna bolezen je huda motnja, ki lahko vodi do popolne nezmožnosti delovanja in celo v samomor. Tisti, ki trpijo zaradi depresije, niso samo razpoloženjsko potrti, ampak jih pestijo tudi bolj škodljivi simptomi, vključno s popolnim nezanimanjem za vsakodnevne dejavnosti, izredno utrudljivostjo, težavami s spanjem ali občutki krivde in nemoči. Taki ljudje so nagnjeni k temu, da izgubijo stik z resničnostjo in imajo včasih blodnje in halucinacije.

Depresija se lahko pojavi v vsaki starosti, celo v otroštvu. Študije kažejo, da 1.8% otrok pred puberteto in 4.7% otrok med 14 in 17 letom starosti pesti neka oblika depresije. Vendar pa depresija najpogosteje nastane v obdobju zgodnjih srednjih let, še zlasti pa je v razmahu med starostniki kot odziv na smrt zakonca ali pa prijateljev, telesne omejitve pogojene s starostjo.

Depresija ni znak čustvene šibkosti, je bolezen, ki ima svoje fiziološke in duševne vzroke.

Kar nekaj alternativnih vrst zdravljenja je učinkovitih, še zlasti pri blažji depresiji:

  • Telovadba bi morala biti sestavni del slehernega zdravljenja. Izboljša prekrvavitev v možganih, dvigne razpoloženje in olajša stres.  30 minutni tek trikrat tedensko je prav tako učinkovit kot psihoterapija. Glasba in ples dvigneta in energijsko napolnita telo.
  • Ustrezna prehrana je zelo pomembna. Povečajte uživanje zdrave hrane, , kakršna so polnozrnate žitarice, pusto meso, sadje in zelenjava, ribe in mlečni izdelki z malo maščobe. Zelo pomembno je, da se izogibate alkoholu, sladkorjem, kofeinu.
  • Eterična olja, ki blažijo depresijo so bazilika, kadulja, jasmin, vrtnica in kamilica.

Najbolj pomemben pa je seveda odnos do samega sebe, ki mora biti pozitiven. Zavedati se je potrebno, da bodo vedno v življenju prisotni dobri in slabi trenutki. Potrebno je soočiti se s težavami in poiskati ustrezno rešitev. Zaupati je potrebno, da se bodo zadeve vedno uredile, enkrat tako, drugič drugače.

Preberite tudi OSEBNOSTNI TIP: LASTNOSTI IN VEDENJSKI VZORCI