Gibanje, odlična rešitev za krepitev obrambnega sistema

Gibanje je zelo pomembna dejavnost, če želite biti zdravi in zadovoljni. Gibanje je nekaj, kar bi moralo biti vsakdanjik vsakega posameznika.

PRI KOMBINACIJI POTRPLJENJA, VZTRAJNOSTI IN POTI JE USPEH NEIZOGIBEN!

Možnost, da bo postala telesna dejavnost nepogrešljiv del vašega vsakdanjika, bo večja, če boste izbrali šport, s katerim se resnično radi ukvarjate.

Svoje znanje o izbranem športu lahko razširite tako, da boste o njem več brali, si ogledali kakšen prispevek ali obiskali športni center oziroma primerne tečaje.

Gibanje, odlična rešitev za krepitev obrambnega sistema
  • Vprašajte se, kaj najbolje ustreza moji trenutni telesni pripravljenosti in mojemu načinu življenja?
  • Kdaj mi časovno ustreza?
  • Poznam koga, s kom bi želel(a) vaditi na napravah?
  • Mogoče si je upravičeno kupiti kakšno napravo za vadbo doma?

Kakršno koli obliko športa boste izbrali, začnite počasi in dolžino posamezne vadbene enote postopoma podaljšujte na 30 minut, če želite izboljšati telesno pripravljenost, na 45-50 minut, če je vaš cilj hujšanje. Pri načrtovanju vadbe upoštevajte tri komponente pripravljenosti.

GIBLJIVOST

Z dejavnostmi, kot je raztezanje, joga gimnastika ali plavanje, boste poskrbeli za sproščene in dobro gibljive sklepe. Da bi ohranili gibljivost in preprečili poškodbe, morate pred vsako vadbo segreti vse velike mišične skupine, med drugimi mišice rok, prsi, hrbta, trebuha, zadnjice in nog. Za dobro gibljivost strokovnjaki priporočajo , da v izbranem razteznem položaju vztrajate 30 sekund in to ob normalnem dihanju ponovite trikrat.

GIBANJE IN VZDRŽLJIVOST

Telesno vzdržljivost je mogoče izboljšati z enakomernimi in ritmičnimi vajami , izvajanimi v aerobnem območju. Za to je treba za dalj časa aktivirati večje mišične skupine. Primer aerobne aktivnosti je 20 minutni sprehod z živahno hojo, podobno kot pri plesu, vzpenjanju po stopnicah ali skakanju s kolebnico, premagujete tudi lastno telesno težo, boste poleg izboljšanja vzdržljivosti okrepili tudi kosti.

Astro znamenja

Pozitivne koristi za zdravje zagotavlja vadba za razvijanje vzdržljivosti  3 do 4 dni na teden. Če želite shujšati, vadite bolj pogosto, vendar pa v tedenskem vadbenem programu načrtujte tudi en dan počitka.

GIBANJE IN MIŠIČNA MOČ

Z vajami za krepitev mišic izboljšujemo telesno držo, zmanjšujemo nevarnost poškodb hrbta in ohranjamo gibljivost. Močne mišice vsebujejo več encimov, ki lahko bolje zatirajo tako imenovane proste radikale.

Strokovna raziskava je pokazala, da so starejši ljudje , ki so pol leta trikrat na dan izvajali vaje na krepitev mišic, v nasprotju z drugimi imeli manj okvar na celicah.

Preberite tudi ŽENSKE ZODIAKA, KI SO NAJBOLJ VITALNE