BOROVNICE, HRANA ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Borovnice so živilo, ki imajo posebno moč in ugodno vplivajo na zdravje ter možgane
Borovnice

Borovnice so živilo, ki imajo posebno moč in ugodno vplivajo na zdravje ter možgane

Predviden čas branja: 3 minutes

Pri borovnicah se to kar najbolje ujema: zdravju koristna jed, ki je hkrati kar se da okusna. Daje listnatim in iglastim gozdovom značilnost, v toplejših deželah, jih skoraj ni. Liste zbiramo med junijem in julijem, še preden jagode dozorijo. Vsebujejo arbutin, čreslovine, nekaj vitamina C, kavno kislino in grenčično snov erikolin.

Borovnice so živilo, ki imajo posebno moč in ugodno vplivajo na zdravje ter možgane

Zanimivo je, da vsebujejo tudi rastlinski insulin, zato so blago sredstvo proti sladkorni bolezni.

Vendar pa niso primerni za dolgotrajnejše jemanje v večjih odmerkih, ker bi zaradi stranskih učinkov lahko prišlo do zastrupitve. Pomagajo pa listi pri vnetjih sečnih poti in vnetjih ustne votline in žrela.

SESTAVINE JAGOD BOROVNIC

Borovnice imajo sicer uravnoteženo sestavo rudnin in vitaminov, ki pa glede na posamezne vrednosti niti za zdravljenje niti za preprečevanje bolezni niso pomembni. S samo 22 miligrami vitamina C, sedmimi mikrogrami folne kisline in sedmimi miligrami magnezija imajo med drugimi vrstami sadja postransko vlogo. Vendar pa količina mineralov in vitaminov v borovnicah zadošča za tridnevni post proti glistavosti, ne da bi se morali bati, da nam bo primanjkovalo bioaktivnih snovi.

V borovnicah je nadpovprečno veliko taninske kisline.

Četudi je ta kislina v zdravstvenem pomenu vprašljiva, ker bi napadla gornje prebavne poti, v borovnicah pa je vezana na številna barvila. Taninske kisline se morajo v črevesju najprej ločiti od drugih spojin. S tem pa se njihov učinek sprošča z natanko pravo hitrostjo in v pravi količini, da postanejo zdravju koristne. Taninska kislina blaži vneto sluznico, tako da krči vneto tkivo, ga utrjuje in omejuje izločanje sluzi.

Mirtilin je za borovnice značilno barvilo.

Zavira razmnoževanje bolezenskih klic v črevesju. Elagična kislina, to kislino v črevesju le slabo prebavimo in jo nato hitro izločimo. Vendar že ta sorazmerno kratek čas zadošča, da privabi iz črevesnih sten razstrupljajoče encime. Zato je primerna kot zdravilo za akutne in kronične zastrupitve. Je pa tudi učinkovito varovalno sredstvo proti črevesnemu raku. Pektini, so rastlinske vlaknine, ki zmanjšujejo prevelike količine holesterola v krvi. Zato so pomembne za preprečevanje bolezni srca in ožilja.

Borovnice so živilo, ki imajo posebno moč in ugodno vplivajo na zdravje ter možgane

Načini pripravljanja borovnic

Posušene borovnice, najbolje zavirajo driske, če jih žvečimo pred obroki jedi. Borovničev sok, pomirja nervozno črevesje in zavira rast bolezenskih klic v črevesni sluznici. Zdravljenje glistavosti zlasti pri otrocih. Borovnice z mlekom. Tudi zelo šibki želodci ga dobro prenašajo, je najboljše krepčilo. Borovničev liker, šilce likerja popijemo po posameznih obroki hrane. To zelo pospešuje prebavo.

Zakaj ne bi poleti nedeljskega popoldanskega sprehoda izkoristili za skupno nabiranje borovnic. Dobro nam bo delo gibanje na svežem zraku, nabrano jagodičevje pa bo blagor za želodec.

Zakaj borovnicam pravimo, da spadajo med hrano za možgane?

Sestavine v borovnicah ohranjajo dober spomin, zato vsaj ena porcija borovnic na dan upočasni upadanje kognitivne funkcije. Tak učinek imajo najverjetneje zato, ker čistijo strupene proteine, ki se nabirajo v možganih.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.