Zdravilna kurkuma in njeni blagodejni učinki

Kurkuma je močno rumen začimbni prašek, ki ga pridobivajo iz oranžne korenine rastline Curcuma longa. Na Daljnem vzhodu je vsakdanja sestavina mnogih jedi. V tradicionalni vzhodnjaški medicini velja za učinkovito čistilo krvi, prebavil in izločal, koristna je pri težavah z jetri, žolčnikom, prebavi in hepatitisu.

Kurkuma vsebuje aktivno snov kurkumin, ki stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolči, bilirubina in holesterola. S staranjem, se izločanje teh sestavin zmanjšuje, in tako upadejo tudi sposobnost prebave, presnove in absorpcije v maščobah topnih hranil. Redna uporaba kurkume lahko pomaga pri preprečevanju tega problema.

V Sloveniji se kurkuma bolj intenzivno pojavlja v zadnjem desetletju, ko je vključena tudi v številne zanimive recepte in seznam priporočljivih začimb, ki imajo vpliv na zdravje in počutje.

Zdravilna kurkuma in njeni blagodejni učinki

Kurkuma je učinkovita za zaščito proti zastrupljenju jeter z mnogimi strupenimi kemikalijami. Kurkuma izboljšuje izločanje zaščitnega mucina v želodcu. Mucin je komponenta, ki jo proizvaja želodčna stena, da bi se zaščitila pred prebavnimi kislinami. Želodčne težave so najpogosteje posledica primanjkljaja mucina in ne viška kislin. Kurkuma ne ovira izločanja nujno potrebnih kislin, po drugi strani pa učinkovito zdravi in preprečuje želodčne neprijetnosti in nastajanje čirov.

Priporočena dnevna količina za zdravljenje težav, je okoli 4 grame, kar pomeni eno zvrhano žličko.

Najboljše rezultate dobimo, če to količino razdelimo na tri dele in jo zaužijemo zjutraj, opoldne in zvečer. Rezultate lahko dodatno izboljšamo, če kurkumo zaužijemo v obliki, ki jo telo lažje presnovi. Ena možnost je, da k žlički kurkume primešamo žličko lecitina.

Ideja za tiste, ki ne prenesete okusa kurkume: Napolnite prazne kapsule za zdravila in jo zaužijete v tej obliki. Število kapsul, ki jih je treba zaužiti, je odvisno od njihove velikosti.

Kurkuma je zelo varna in s strani prehranskih svetovalcev zelo priporočljiva sestavina.

Ker zmanjšuje lepljivost trombocitov, ni dobro užiti večje količine, če jemljemo zdravila za zdravljenje povezana s trombociti. Iz varnostnih razlogov naj se večjim dozam izogibajo tudi nosečnice. V zelo redkih primerih se lahko ob lokalno uporabljeni kurkumi pri posameznikih pojavijo blage alergične reakcije. V tem primeru jo preprosto speremo in nehamo uporabljati.

Klinične raziskave dokazujejo učinkovitost kurkumina pri zdravljenju revmatoidnega artritisa, saj je, močan antioksidant. To pomeni, da uničuje proste radikale, ki znatno poškodujejo celice in celične membrane.

Zdravilna kurkuma in njeni blagodejni učinki

S pomočjo raziskave se je pokazalo, da kurkumin zadržuje rast tumorja.

Dokazano je tudi, da izboljša delovanje jeter tako, da jih razstruplja. Znanstveniki predvidevajo, da bi redno uživanje kurkume preprečilo škodljivo delovanje karcinogenov v hrani. Poleg tega naj bi kurkumin preprečeval oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil in ustvarja obloge v žilah, to pa pomeni napredovanje ateroskleroze. Ker kurkuma vsebuje vitamin B6, s tem znižuje raven homocisteina, ki neposredno povzroča poškodbe žil. Kurkuma dokazano znižuje raven škodljivega holesterola (LDL).

Kurkuma je odličen dodatek k rižotam, jajčnim jedem in zelenjavnim jedem, s katerimi se njen učinek še dodatno poveča.

Preberite tudi KAKO OHRANITI ZDRAVJE NA NARAVEN NAČIN?