Sladkorna bolezen: simptomi in rešitve, kako se boriti proti njej

Hormon inzulin omogoča celicam, da glukozo, ki v glavnem izvira iz ogljikovih hidratov, uporabljajo kot energijo. Ko telo ne tvori dovolj insulina in ko hormon v telesu ne deluje normalno, nastane sladkorna bolezen ali diabetes. Sladkorno bolezen je praviloma mogoče nadzorovati s pravilno prehrano, nadziranjem telesne teža in telesnim udejstvovanjem kot dopolnilom k morebitnim od zdravnika predpisanim zdravilom.

Poznamo dva tipa sladkorne bolezni. Pri resnejši obliki, odvisni od inzulina (Tip 1) , posebne celice v trebušni slinavki prenehajo tvoriti ustrezno količino insulina. Zato telesne celice ne morejo izkoristiti sladkorja v krvi in ta se poveča. Bolezen praviloma izbruhne v mlajših letih. Razvije se izredno hitro in je brez rednega vbrizgavanja insulina usodna.

Sladkorna bolezen: simptomi in rešitve, kako se boriti proti njej

Nagnjenost k sladkorni bolezni je lahko dedna.

Od inzulina neodvisna oblika sladkorne bolezni tip2 ali stabilni diabetes oz. diabetes s pojavom v odraslem obdobju je veliko pogostejša. Za ta tip sladkorne bolezni so zelo dovzetni ljudje z visokim krvnim tlakom in ljudje s čezmerno težo, ki se jim kopiči v glavnem okoli pasu.

SIMPTOMI SLADKORNE BOLEZNI

Brez insulina telo ne more uporabiti ali uskladiščiti glukoze, oblike sladkorja, kot energije. To povzroči utrujenost, omotičnost in lakoto. Poleg tega poškoduje tkivo in pri sladkorni bolezni tipa 1 povzroči izgubo teže. Sladkor se nakopiči v krvi in se izloči v urin, s seboj pa potegne še vodo in povzroči obilno uriniranje in hudo žejo.

Sladkorna bolezen: simptomi in rešitve, kako se boriti proti njej

Če je ne zdravimo se hitro poslabša, visoka vsebnost sladkorja v krvi pa povzroči zmedenost in nato komo. To se pri sladkorni bolezni tipa 2 ne zgodi, a če je ne zdravimo, lahko nastanejo zapleti, kot so slabovidnost, nevtralgija, okvara ledvic, razjede na nogah, ter srčne in druge arterijske bolezni.

Pri obeh tipih diabetesa lahko stanje izboljšate tudi z boljšo prehrano, izgubo odvečne teže in redno telesno vadbo. Telesna vadba za 72 ur poveča absorpcijo sladkorja v mišice.

Uživanje hrane razporedite enakomerno na ves dan.

Ob štirih ali petih majhnih obrokih lahko telo bolje uravnava sladkor v krvi kot ob treh izdatnih obrokih. Ogljikove hidrate morate dobiti predvsem iz stročnic, polnozrnatih živil, sadja in zelenjave. Da boste ohranili zdravo ožilje, omejite vnos nasičenih maščob. Z natančnim poznavanjem glikemičnega indeksa živil, ki jih uživate, si lahko stabilizirate sladkor v krvi.

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO