Janež: uporaba in njegove zdravilne učinkovine

Janež, s tujim imenom Pimpinella anisum ima sladkast okus in je vsestransko uporaben v naši kuhinji. Fitoestrogen anetol, ki je po strukturi je podoben kateholaminom je osnovna učinkovina, zaradi katere bi bilo priporočljivo večkrat uživati janež.

Prijetni vonj daje janežu snov anetol, ki je glavna sestavina janeževega eteričnega olja. Ta snov ima pomirjevalne učinke, ter deluje razkuževalno. Zelo priporočljiv je janež za ženske zadeve, saj ureja menstrualne težave, olajša porod in blaži simptome menopavze.

Koristi janeževih semen

  • preprečujejo slab zadah
  • pomagajo pri zaprtju
  • ugodne učinke imajo pri pomanjkanju apetita
  • preprečujejo slabo prebavo, napenjanje in črevesne krče
  • olajšajo izkašljevanje in pomagajo pri težavah z dihali
  • ima antiseptično delovanje
  • povečuje libido, spolno slo

Ste prepričani, da uporabljate pravi Janež?

Poznane so tri začimbe, ki jih radi zamenjujemo med seboj. Zvezdasti janež in janež zaradi podobnega imena, čeprav razen tega nimata nič skupnega. Janež in komarček pa se zamenjujeta, saj imata podobno obliko in okus. Oba spadata v isto družino rastlin, a nista enake vrste. V primerjavi s komarčkom ima janež bolj blag okus.

V kulinariki je janež dobro poznana dišavnica, že iz starih časov.

V večini gospodinjstev se uporablja večinoma pri peki piškotov. Zagotovo pa ni skoraj nikogar med vami, ki ne bo poznal janeževih upognjencev. Je tudi odličen dodatek pri peki kruha. Janež dodajamo kislem zelju, ter raznim solatam. Ovalne janeževe plodove imenujemo tudi semena. So bledo rjave ali zelenkastosive barve in imajo rebra, ki so nekoliko svetlejša.

Janež: uporaba in njegove zdravilne učinkovine

Hiter recept za piščanca v janeževi omaki

Na olivnem olju popražimo čebulo, dodamo osoljene koščke piščanca, jih popečemo na obeh straneh, dodamo malo vode in čajno žličko janeža. Na koncu dodamo še sok stisnjene pomaranče ter postrežemo s krompirjem in posipamo s parmezanom.

Opozorilo: Janež in njegovo eterično olje lahko pri nekaterih posameznikih povzročita alergijo na dotik. V čezmernih odmerkih, ne pa zmernih, je lahko tudi strupen za jetra. Dolgotrajna pretirana raba lahko poškoduje črevesno sluznico.

Preberite tudi OREHOVO OLJE, VIR ZDRAVJA, LEPOTE IN DOBREGA POČUTJA