Orehovo olje, vir zdravja, lepote in dobrega počutja. Naravni balzam, ki ga morate poznati.

Orehovo olje je naravni balzam.  Strokovnjaki za prehrano štejejo vsa olja med maščobe in posvečajo pozornost predvsem temu, ali vsebujejo nasičene ali nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline so znane kot povzročitelj srčnih bolezni, ker povečujejo količino holesterola v krvi. Nenasičene maščobne kisline, ki jih vsebuje orehovo olje veljajo za zdrave.

Orehov plod je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, beljakovinami in vitaminom E. Iz orehovih jedrc se pridobiva olje, ki je zelo uporabno. Maščobe so za telo pomembne, ker predstavljajo energijski material.  Maščobe v prehrani izboljšujejo vsebnost, vonj in okus živil. Dajejo tudi trajnejši občutek sitosti, ker je čas prehoda mastnih živil daljši. Orehovo olje je bogato s fitohranili in je odličen vir selena, fosforja, magnezija, cinka, železa in kalcija.

Orehovo olje, vir zdravja, lepote in dobrega počutja. Naravni balzam, ki ga morate poznati.

Orehovo olje je najboljši način za hujšanje.

Uživanje orehovega olja v omejeni količini je istočasno čiščenje krvi in preprečevanje kislosti v tankem črevesju. Deluje na vse kisline tako jih najprej nevtralizira, nato se z njimi spoji in izloči se biorazgradljiv lug. Orehovo olje se razgradi in telo dobi dovolj moči, da opravi vse funkcije v telesu. Priporočljivo je uživanje 3-h žličk na dan.

Koristi orehovega olja so bile prvič ugotovljene leta 1937, ko so raziskovalci odkrili, da je pomemben vir vitamina C. V zadnjih  letih so številne študije ocenile učinke uživanja orehovega. Potrjeno je, da redno uživanje orehovega olja prinaša določene zdravstvene koristi. Najpomembnejše je zmanjšanje tveganja za srčne bolezni.

Prednosti orehovega olja so predvsem posledica visoke koncentracije alfa-linolenske kisline (ALA), ki je maščobna kislina omega-3, ki se na koncu pretvori v eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ter omega-3 maščobne kisline, ki jih telo zlahka izkoristi.

Preberite tudi OREŠČKI, ZDRAV PRIGRIZEK, KI BO DVIGNIL RAZPOLOŽENJE

Študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, poroča, da ena žlica orehovega olja zagotavlja 1,4 grama ALA. Moški potrebujejo 1,6 grama, ženske pa 1,1 grama ALA na dan. Orehi se razlikujejo od drugih oreščkov, saj so sestavljeni predvsem iz maščobnih kislin omega-3.

VPLIV OREHOVEGA OLJA NA KOŽO

Orehovo olje je akumulator kislin, zato odlično deluje na kožo. Ko ga namažete na kožo, se sproži reakcija med oljem in kislinami, ki so prisotne na koži. Reakcija hladi kožo in daje koži vlažnost. Orehovo olje prodira tudi v globlje predele kože in se spreminja v lužino, saj se vse beljakovine, ki so kisle začnejo spreminjati v lužino. Koža namazana z orehovim olje hitreje propada, alkalnost pa daje veliko hitrejše in boljše pogoje za obnovo. Pretočnost v koži je veliko večja in tudi obnova hitrejša.

Maščobe v podkožju se v stiku z orehovim oljem spojijo v alkalno spojino, ki na toploti višji od 36 stopinj Celzija razpada, zato se maščoba resorbira in se z ostalimi lugi izloči z urinom, kot neškodljiva.

Celulit se v stiku z orehovim oljem skrči in postaja alkalen, kar je pogoj, da se izloči z urinom.

Orehovo olje je največji čistilec strupov, saj se strupi v stiku z oljem nalužijo. Če smo v stiku s slano vodo je učinek še večji in strupi se odplavijo v kri, jetra in iz telesa. Naoljena koža je mehka, vlažna in hladna, zato se obnavlja hitreje.

Če kožo mažemo stalno vsaj 1 mesec, se obnovijo vse tri plasti kože, počisti se podkožje in ustvari se najboljši pogoj za delovanje energijskega sistema. Če kožo naoljimo z orehovim oljem se to spaja s kislinami, ki jih izločajo žleze v koži. Žleze v koži so povezane z limfnim sistemom in z bezgavkami. To je najbolj naraven način čiščenja kože in jeter.

Orehovo olje, vir zdravja, lepote in dobrega počutja. Naravni balzam, ki ga morate poznati.

OREHOVO OLJE ZA LASE IN LASIŠČE

Z nanosom orehovega olja lasišče postane mehko in prožno, zato se tudi lasje hitreje obnovijo. Začnejo rasti temnejši in debelejši lasje, kar narekuje hitrejši pretok energij. Lasišče postane hladno in v roku dveh mesecev popolnoma ozdravi. Lasje, ki zrastejo po mazanju z oljem so bolj zdravi, obstojni in zelo temni z modrim leskom, zato jih opazimo takoj, ko pričnejo rasti.

Preberite tudi IMATE TEŽAVE Z LASMI IN LASIŠČEM?

Priporočljiva uporaba orehovega olja

  • vsebuje Vitamin E, ki je naravni antioksidant ščiti žile pred staranjem
  • omega -3 maščobne kisline, ki jih vsebuje orehovo olje pozitivno vplivajo na zdravljenje kroničnega bronhitisa in pljučnega edema pri kadilcih
  • vpliva na gibčnost sklepov, revmatično vnetje sklepov
  • ne vsebuje holesterola, ščiti pred boleznimi srca in ožilja, predvsem pred možgansko in srčno kapjo, uravnava krvni tlak
  • varuje žile pred predčasno poapnitvijo in staranjem
  • olje blaži srbečico, prhljaj, opekline, blagodejno vpliva na želodčno kislino
  • zdravi luskaste ekceme, akne, lišaje, in druge kožne bolezni
  • uživanje orehovega olja lahko izboljša nadzor krvnega sladkorja, povezano s sladkorno boleznijo tipa 2.

Vsi, ki slabo vidijo ali jim raste mrena naj žvrkljajo orehovo olje trikrat dnevno. Če želimo razširiti arterije v pljučih, ga najprej pogoltnemo in nato žvrkljamo in pogoltnemo. Orehovo olje in slina tvorita tako močan lug, da se telo pospešeno greje.

Pripravila: S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi VITAMINI A,C IN E, VIR VAŠEGA ZDRAVJA