Vitamini A, C in E so vir vašega zdravja in dobrega počutja

Oksidacija je del življenja, saj nam pravzaprav omogoča izkoriščanje energije iz hrane. Telo proste radikale izkorišča za razstrupljanje, in obrambo pred škodljivimi mikroorganizmi. Težave pa se pojavijo ob dolgotrajnem izpostavljanju oksidacijskim dejavnikom, kar privede do prekomerne količine oksidacijskega stresa in posledično upada obrambnih zmožnosti telesa. Zato ne pozabite da so vitamini A, C in E poleg ostalih vitaminov zelo pomembni.

Glava hranila ki ščitijo so: vitamini A, D, C, E, selen, karoteni, koencim Q10, alfa-lipoična kislina, glutation in druga fitohranila v hrani, začimbah in zeliščih.

VITAMIN A

Vitamin A je maščobotopen vitamin. V hrani nahaja v dveh glavnih oblikah, in sicer kot: retinol, ki se absorbira, predvsem ko jemo živila živalskega izvora, ter kot karoteni (beta karoten, alfa karoten, gama karoten in ksantofil beta kriptoksantin), ki jih pridobimo z živili rastlinskega izvora.

Vitamin A ima vlogo pri presnovi železa in prispeva k ohranjanju zdravih sluznic.

Prispeva tudi k ohranjanju zdrave kože in ima vlogo pri ohranjanju vida, ter delovanju imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroča motnje vida.

Preberite tudi ZDRAVE OČI? LUTEIN JE PRAVA IZBIRA

Vitamin A blokira encime, ki spodbujajo napredovanje raka ostalih resnih bolezni.

Ko se vrednosti tega, v maščobi topnega vitamina povečajo, se težave zmanjšujejo. Ob tem je dobro vedeti, da telo porablja vitamin A za pretvorbo holesterola v stresne hormone. Stres v splošnem, v primeru bolezni pa  izčrpa zaloge vitamina A.

Vitamini A, C in E so vir vašega zdravja in dobrega počutja

Konsenza, ki bi predstavljal zadostno količino vitamina A za vse, ni. Tudi predozirati se s tem vitaminom skozi hrano je praktično nemogoče. Žlička ribjega olja dnevno, lahko prispeva vredne količine vitamina A, nujno potrebni maščobni kislini EPA in DHA iz skupine omega 3, ter vitamin D. Ti kronično primanjkujejo v prehrani, njihovi primanjkljaji pa so pogosto razlog kroničnih in degenerativnih bolezni.

VITAMIN C

Vitamin, ki ga poznate vsi. Njegova naloga je, da nevtralizira proste radikale, pospešuje nastajanje kolagena.

Ugodno delovanje proti raku ust, žrela in požiralnika, pljuč, želodca, rektuma, črevesja, materničnega vratu in trebušne slinavke je potrjeno z več epidemiološkimi študijami. Vitamin C pomaga uravnavati krvni pritisk, pomaga pri artritisu, pripomore tudi k zdravju zob.

Vitamini A, C in E so vir vašega zdravja in dobrega počutja

Upoštevajoč dejstvo, da vitamin C ni toksičen in je vitamin, katerega naše telo ni sposobno proizvajati samo, je pomembno, da bi si ga privoščili čim več.

Najbogatejši naravni viri vitamina C predstavlja jagodičje, črni ribez, guava, neolupljen kivi, rdeča in zelena paprika, pomaranča in grenivka, ohrovt, brstični ohrovt in ostale kapusnice (brokoli, zelje, cvetača), zelišča (timijan, peteršilj), papaja.

Ali ste vedeli? Babice so nam govorile, da zaužijemo največ vitamina C z limonami in pomarančami. Pa to dejstvo drži? Žal, ne, sicer ga vsebujeta, vendar v zelo majhnih količinah, če ju primerjamo s kivijem ali papriko.

Pomanjkanje vitamina C povzroča bolečine v sklepih in mišicah, utrujenost, padec odpornosti, vnetje dlesni in parodontozo, čustveno nihanje in razdražljivost, anemičnost. Vitamina C v večini primanjkuje ljudem ki: kadijo, uživajo preveč alkohola, so na strogi dieti, so pod stresom.

VITAMIN E

Vitamin E preprečuje oksidacijo občutljivih, večkrat nenasičenih maščobnih kislin in v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K). Vitamin E  je povezan z zdravljenjem nepravilnosti v delovanju srca in ožilja.

Vitamin E deluje najbolje v povezavi z antioksidantom selenom. Selen je mineral izjemne pomembnosti za naše telo, a je na žalost prav tako mineral, ki ga v naši zemlji danes kronično primanjkuje.

Vitamini A, C in E so vir vašega zdravja in dobrega počutja

Do pomanjkanja vitamina E lahko pride pri ljudeh z motnjami v absorpciji maščob, bolnikih s cistično fibrozo in ljudeh z nekaterimi genskimi nepravilnostmi.

Priporočena dnevna količina vitamina E je 15 mg/dan za odrasle. Ljudje ne moremo sami sintetizirati vitamina E, zato ga moramo v zadostnih količinah vnašati s hrano.

Preberite tudi OREŠČKI, ZDRAV PRIGRIZEK, KI BO DVIGNIL RAZPOLOŽENJE

Nenaravni viri vitamina E so brazilski oreščki, ribe (tuna, sardine, divji losos, skuša), ostrige, kozice, školjke, pivski kvas, meso (telečja jetra, divjačina, jagnjetina, perutnina), jajca, polnovredna žita, sončnična semena in leča.

Zelenjavno-sadni napitki, s katerimi boste zaužili več vitaminov

  • pomaranča, koprive, kokosova voda, ječmenova trava
  • banana, koprive, melisa, meta in žlica medu
  • banana, suhe slive, rukola, limona, med, ingver
  • mango, ananas, grenivka, limeta
  • peteršilj, limona, breskev, jabolko, ingver
  • banana, janež, grenivka, kivi, suhe slive, zelje

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi VITAMIN D, VITAMIN SONCA, KI KREPI IMUNSKI SISTEM