Lutein varuje vaše oči, zato ga spoznajte

Lutein, rumeno barvilo v rumenjaku, številnih rastlinah in v celicah rumene pege na zadnji strani očesnega zrkla je pomembno barvilo, ki bi mu morali nameniti več pozornosti.

Še posebej priporočljiv je za vse, ki želite zdrave oči.

Ter tiste, ki želite vplivati na razvoj pigmenta v rumeni pegi, ki varuje za svetlobo občutljive celice v mrežnici pred negativnim učinkom prostih radikalov. Lutein lahko pri ljudeh z očesno mreno izboljša vid in celo ugodno vpliva na boj proti nekaterim vrstam raka, npr. raka na maternični sluznici, dojkah in jajčnikih.

Varujte svoje oči

Lutein je pomemben karotenoid s številnimi protivnetnimi lastnostmi. Veliko študij dokazuje, da ima lutein številne ugodne učinke, zlasti na zdravje oči. S številnimi raziskavami je podkrepljeno dejstvo , da lutein izboljšuje ali celo preprečuje starostno rumeno pego ali makulo. Lutein izboljšuje kognitivno delovanje, zmanjšuje tveganje za nastanek raka in izboljša zdravje srca in ožilja.

Opazovalna raziskava, ki je proučevala učinkovitost luteina nakazuje, da redno uživanje bodisi s prehrano bodisi s prehranskimi dopolnili prispeva k zmanjšanju določenih kroničnih bolezni.

Lutein je vrsta vitamina, ki spada v skupino karotenoidov. Povezan je z beta karotenom in vitaminom A. Živila, bogata z luteinom so jajčni rumenjaki, brokoli, špinača, ohrovt, koruza, kivi, grozdje, pomarančni sok in bučke. Lutein se najbolje absorbira, če ga zaužijemo z obrokom, ki vsebuje maščobe.

Običajno ga s hrano ne dobimo več kot 3 mg dnevno, priporočljivo pa je 6 mg dnevno.

Kako deluje?

Lutein je eden od glavnih karotenoidov, ki jih kot barvni pigment najdemo v človeškem očesu. Predvidevajo, da deluje kot svetlobni filter in ščiti očesno tkivo pred poškodbami sončne svetlobe. Lutein je sposoben nevtralizirati škodljive proste radikale, ki pospešujejo staranje. Lutein je pomemben tudi pri delovanju imunskega sistema, zato se priporoča tudi vsem tistim, ki z očmi nimate težav. Izboljšanje simptomov starostne rumene pege je mogoče opaziti, če lutein uživate vsaj eno leto v odmerkih 10 mg v kombinaciji z drugimi vitamini. Pri uživanju luteina ni bilo zaznanih nobenih stranskih učinkov.

Varujte svoje oči

Zanimivo dejstvo: Raziskava, ki je zajela 17 ljudi s starostno očesno mreno, ki je nekaj mesecev uživala lutein je potrdila izboljšano ostrino vida in zmanjšano občutljivost za bleščanje.

Kako ga lahko zaužijete s hrano čim več? Jejte več brokolija, špinače, koruze, kalčkov in graha.

Pripravila S.V. univ.dipl.inz.ziv.tehnol.

Preberite tudi ZDRAVI KORAKI V POZNEM ŽIVLJENJSKEM OBDOBJU