Zdravi koraki v poznem življenjskem obdobju so ključnega pomena
V poznem življenjskem obdobju je prehranjevanje zelo pomembno, saj doprinese k zdravju in dobremu počutju. Vsa potrebna hranila lahko v kasnejšem obdobju zaužijete z uravnoteženo prehrano, s katero se lahko tudi deloma zaščitite pred raznimi boleznimi. Zato svetujte svojim babicam, dedkom, in ostalim starejšim, da so zdravi koraki v poznem življenjskem obdobju zelo pomembni.

OSNOVNA PRIPOROČILA
- Delež prehranskih beljakovin naj znaša 8–10% pri vnosu skupne energije,
- delež maščob naj znaša do 30% skupnega energijskega vnosa,
- delež ogljikovih hidratov naj bo višji od 50% skupnega energijskega vnosa,
- kot orientacijska vrednost za vnos prehranskih vlaknin velja količina najmanj 30 g dnevno.
KOLIKO Kcal/dan?
Starost | Bazalni metabolizem | Fizična aktivnost (Vrednost PAL) | |||
Kcal/dan | 1,4 (minimalna) | 1,6 | 1,8 | 2,0 | |
Moški | |||||
65 let in več | 1.410 | 2.000 | 2.300 | 2.500 | 2.800 |
Ženske | |||||
65 let in več | 1.170 | 1.600 | 1.800 | 2.100 | 2.300 |
PRIPOROČLJIVA ŽIVILA ZA BOLJŠE POČUTJE
ZAJTRK: Ržen, polnozrnat, ovsen kruh, 100% sadni ali zelenjavni sokovi
MALICA: Kosmiči, sadje, kefir, oreščki
KOSILO: Graham testenine, nepoliran riž, polenta, zelenjava, perutnina, ribe, soja, leča, oljčno olje, orehovo olje, bučno olje,
VEČERJA: Kompot, skuta, probiotični jogurt, malo mastni siri, ribje olje
V katerem sadju najdete določene vitamine in minerale ?
SADJE | VITAMINI/MINERALI |
JABOLKO | Fol, C, Vit.K / Ca, K, Mg, Na |
SUHA MARELICA | Vit.K / Ca, Mg, P |
ČRNI RIBEZ | Vit.K / Ca, K, Mg, P |
JAGODE | Vit.K / Ca, Mg, P |
MALINE | Fol, C, Vit.K / Ca, Mg |
ROZINE | Fol, C / Mg, P |
SUHE SLIVE | Vit.K / Ca, Fe, Mg, P |
HRUŠKA | Fol, C, Vit.K, / Ca, K, Mg, P |
BRESKVA | Fol, C / Ca, K, Mg, P |
POMARANČA | Fol, C, Vit.K / K |
SVEŽE FIGE | Ca, Mg, P |
KLJUČ DO BOLJŠEGA POČUTJA
Za boljše počutje povečajte vnos folne kisline, vitamina B12, vitamina B6, vitamina C, železa in kalcija.
Krompir hitreje dvigne krvni sladkor kot špageti. Nekatere vrste ogljikovih hidratov se v telesu hitreje spreminjajo v glukozo kot druge.

Ste že slišali za glikemični indeks?
Zanimivost: Med ljudmi, ki uživajo prehrano z visoko glikemično obremenitvijo je višja stopnja debelosti, diabetesu, boleznim srca in ožilja ter raku.
NIZEK GLIKEMIČNI INDEKS
- Mlečni izdelki z malo maščobe, polnozrnata živila
VISOK GLIKEMIČNI INDEKS
- Izogibajte se belemu krompirju, belemu rižu, belemu kruhu, čipsu, žele bombonov in sladkih pijač
NAJ BODO NAJVEČKRAT NA VAŠEM JEDILNIKU
- ZELENJAVA
- JOGURTI
- PERUTNINA
- RIBE
- SADJE
S.V., univ.dipl.inž.živ.tehnol.