UGOTOVITE, KATERI TIP LAS IMATE, NATO IZBERITE FRIZURO

Kateri tip las imate?
Unsplash.com

Kateri tip las imate?

Predviden čas branja 4 minute

Načeloma je las podoben lasu, ne glede na to, ali je debel ali tanek, gladek ali valovit. Sestavljajo ga odmrle celice, tako imenovan keratin, ki je tudi v kožni povrhnjici in v nohtih. Vendar je zgradba lasnih keratinov prav posebno zapletena. Zaradi nje so lasje drugače kot nohti hkrati trdi, prožni in čvrsti, pa se vseeno lahko oblikujejo. Če bi prerez lasu pogledali pod mikroskopom, bi videli snop vlaken, razvrščenih okoli tankega, zračnega debla in povezanih z nekakšnim vezivom. Vse skupaj ovija povrhnjica, ki je sestavljena iz več plasti in varuje notranjost. Kljub enakim sestavinam pa je med lasmi veliko razlik, predvsem glede njihove kakovosti. Prav te razlike so bistvene, ko se odločamo za pričesko.

Kljub enakim sestavinam pa je med lasmi veliko razlik, predvsem glede njihove kakovosti. Prav te razlike so bistvene, ko se odločamo za pričesko.

NORMALNI, ZDRAVI LASJE, so prožni, zlahka jih oblikujemo in tudi mokre brez težav češemo.

So živahni, prožni in imajo lep lesk, ker je luskasta plast zaprta in povrhnjica gladka. Potrebna ni nobena posebna nega. Napravimo lahko pravzaprav kakršno koli pričesko, kajti takšni lasje niso niti preveč gosti niti pretanki. Tudi trajno kodramo jih lahko brez težav.

Kateri tip las imate?

MEHKI, TANKI LASJE, niso dovolj močni, manjka jim polnosti; to je posledica majhnega premera posameznega lasu.

Ker jim primanjkuje elastičnih vlaken, so bolj ohlapni in mehkejši. Njihova prednost je, da jih zato z lahkoto oblikujemo, pomanjkljivost pa, da obliko hitro izgubijo. Bolje, da jih postrižemo ravno kot stopničasto, saj bi se že tako redki še bolj polegli. Utrjujejo jih tudi keratin, kolagen in beljakovine. Še eno možnost imamo, če želimo napraviti trdnejše in bolj bujne; to storimo z generatorji in oblogami, ki lase prevlečejo z nežnim filmom in med njimi ustvarijo nekakšen vmesni prostor.

MASTNI LASJE, so pramenasti, potlačeni, vlažni, lepijo se na glavo, pričeska hitro izgubi polnost in zračnost.

Krivo je pretirano izločanje maščobe, ki je precej tekoča in se hitro razmaže po laseh. Pričeske naj bodo nezahtevne in nevpadljive, da lahko lase umivamo vsak dan ali vsaj vsak drugi dan. Negujemo jih s posebnimi sredstvi, ki učinkujejo kot pivnik in vsaj upočasnijo mastitev.

Kateri tip las imate?

SUHI, UPORNI LASJE, pogosto so temni ali rdeči.

Vsak posamezen las ima nadvse močna keratinasta vlakna, zato se lasje upirajo poskusom, ds bi jih oblikovali, in trmasto silijo nazaj v naravno lego. So zelo živahni, manjka pa jim leska, saj lasišče ne izloča dovolj maščobe. Pri striženju moramo upoštevati naravno lego las, da bo imela pričeska tudi brez oblikovanja lepo obliko. Negujemo jih s sredstvi, ki vrnejo maščobo in lesk. Sestavine v njih bodo dale lasem videz urejenosti in voljnosti.

NARAVNO SKODRANI LASJE, močno valoviti do drobno skodrani, trdni in močni, pogosto tudi suhi in slamnati.

Vse pričeske s kodri, ki jih lahko posušimo na zraku brez sušilnika in brez oblikovanja. Negujemo jih enako kot suhe in uporne lase, da bodo mehkejši, prožnejši in bodo imeli lepši lesk.

POROZNI LASJE, povrhnjica je hrapava, luskasta plast razprta in zato porozna. Pri dolgih laseh je večinoma poškodovana spodnja tretjina, ki je rasla najdlje in je zato bolj obrabljena. Najprej je treba lase postriči, v sili tudi po delih, dokler poroznih delov ne odstranimo, saj takšni ne ohranijo oblike in so videti rahlo zanemarjeni. 

Preberite tudi LASJE: KAKO POMEMBNA JE IZBIRA ŠAMPONA IN REGENERATORJA? in KAJ STORITI, KO ZAČNO IZPADATI LASJE?