Kakšne so prednosti bučnega olja?
Predviden čas branja 5 minut
Poleg tega, da je bučno olje vsestranska sestavina, se ponaša z bogatim okusom. Bučno olje je olje, pridobljeno iz bučnih semen. Prodaja se tudi kot dodatek v kapsulah, enostavnih za uporabo, najdemo pa ga celo v številnih maskah in serumih za lase. Bučno olje je bogato z maščobami, ki so zdrave za srce. 1 žlica (15mL) bučnega olja zagotavlja 14 gramov maščobe. Bučno olje je še posebej bogato z linolno kislino, vrsto maščobne kisline omega-6, ki je lahko povezana z izboljšanim zdravjem srca in uravnavanjem krvnega sladkorja. Poleg tega bučno olje vsebuje velike količine antioksidativnih spojin, vključno s polifenoli in karotenoidi, ki lahko pomagajo zaščititi pred vnetji in kroničnimi boleznimi. Bučno olje je dober vir: kalija, magnezija, kalcija, železa, cinka in fosforja.
Lastnosti bučnega olja
- Vonj: Specifičen, značilen, intenziven in odličen vonj bučnega olja (po kakovostni surovini, brez tujih vonjev).
- Barva: Olje ima značilno barvo (zeleno rjavo, temno zeleno rjavo, zeleno rdečo ali zeleno rjavo rdečo).
- Bistrost: Bučno olje je popolnoma bistro, brez usedline.
- Aroma: Ima značilno, specifično, odlično in intenzivno aromo po praženih semenih.
- Občutek v ustih: Bučno olje ima gladek, optimalen občutek v ustih.

Za liter bučnega olja potrebujemo 33 srednje velikih buč
Ali ste vedeli?
Koristi za zdravje in počutje
Urinalni trakt
Bučno olje podpira zdravje urinalnega trakta. Prehranska dopolnila z bučnim oljem se pogosto uporabljajo za spodbujanje zdravja prostate. Še posebej koristno za zdravljenje stanja, za katerega je značilno povečanje prostate, ki lahko blokira pretok urina. Redno uživanje lahko zmanjša simptome čezmerno aktivnega mehurja.
Zdravje srca in ožilja
Bučno olje je lahko koristno za zdravje srca. Izboljšuje togost in delovanje krvnih žil, kar lahko pomaga pri preprečevanju visokega krvnega tlaka. Bučno olje pomaga znižati raven holesterola in trigliceridov, hkrati pa izboljša krvni tlak.
Zmanjšuje simptome menopavze
Redno uživanje bi lahko zmanjšalo simptome, kot so glavoboli, vročinski utripi in bolečine v sklepih, pri ženskah po menopavzi. Lahko je tudi ključ do ukrotitve simptomov, ki jih povzroča nizek estrogen.
Boljše počutje in notranje zadovoljstvo
Bučna semena vsebujejo triptofan, esencialno aminokislino, ki jo telo pretvori v serotonin in nato v melatonin. Priporočljivo je za ljudi, ki imajo težave z nespečnostjo. Triptofan učinkovito deluje tudi proti tesnobi.
Preprečuje prebavne motnje
Uživanje bučnega olja lahko pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja, in sicer zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetje v prebavnem traktu. Prav tako se uspešno uporablja tudi pri zdravljenju črevesnih parazitov.
Mladosten videz
Maščobne kisline v bučnem olju pomirjajo rdečico na koži, jo hidrirajo ter ohranjajo njeno čvrstost. Vitamina A in E v bučnem olju zmanjšujeta znake staranja, izboljšujeta ten in pomagata pri ekcemih, luskavici, aknah in suhi koži.
Kako ga uporabljati?
Bučno olje ima bogat okus po oreščkih in se pogosto uporablja kot olje za solate in sladice. Posebej dobro se obnese kot sestavina solatnih prelivov in marinad ali če ga pokapljamo po kuhanih jedeh. Ker pa ima nižjo dimno točko kot druge vrste jedilnega olja, morda ni najboljša izbira za recepte, ki zahtevajo cvrtje ali dušenje. Uporabljamo ga za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.
Bučna rulada z mletimi bučnicami
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin sladkor
- 100 g mletih bučnic
- kisla smetana
Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. Dobro premešajte in počasi dodajte mlete bučnice. Na koncu masi dodajte še sneg iz stepenih beljakov. Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C. Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.

Bučna juha z bučnim oljem
- 400 g buč
- 1 čebula
- 1 nastrgan korenček
- 2 žlici moke
- sončnično in bučno olje
- 1 l goveje juhe
- sol, poper, mleta kumina
- 1 dcl sladke smetane
- 3 žlice kisle smetane
Čebulo prepražite na sončničnem olju, dodajte nastrgan korenček in na kocke narezano bučo, pražite in dodajte moko. Večkrat premešajte, zalijte z govejo juho in začinite s soljo, poprom in kumino. Kuhajte toliko časa, da buča postane popolnoma mehka. Na koncu juho spasirajte s paličnim mešalnikom. Okus zaokrožite s sladko in kislo smetano. Juho postrezite z nekaj kapljicami bučnega olja. Za juho lahko uporabite katerekoli jedilne buče.
Pripravila Sara Vajdič univ.dipl.inž.živi.tehnol.