KAJ STORITI, KO ZAČNO IZPADATI LASJE?

Vam izpadajo lasje?
Unsplash.com

Vam izpadajo lasje?

Predviden čas branja 4 minute

Vsak las ima omejeno življenjsko dobo. Ko mu poteče, izpade, da napravi prostor drugemu. Aktivna rast od tri do sedem let, izjemoma tudi nekoliko dlje. Potem se lasna koreninica zmanjša in izmenjava snovi preneha. Čez dva do štiri mesece las odmre in končno izpade. Tako lahko vsak dan izgubimo tudi do 100 las; pri skupnem številu prek 100.000 las to ni skrb zbujajoče. Lasje začnejo največkrat izpadati zaradi vpliva hormonov. Pri moških so to začetki pleše, pri ženskah pa hormoni povzročajo razpršeno izpadanje. Pomeni, da lasje ne izpadajo samo na enem mestu, temveč enakomerno po vsej glavi. Tako izpadanje je manj vpadljivo kot pri moških in ga je mogoče razmeroma uspešno pozdraviti, če se hormonsko ravnovesje pred tem ne vzpostavi samo.

Pod vplivom hormonov na primer, izpadajo lasje po porodu, če se estrogenska slika bliskovito spremeni.

Zaradi večje količine estrogena se med nosečnostjo obdobje rasti las podaljša. Prave hormonske motnje, ki povzročajo izpadanje las, so pravzaprav redke, če pa že pride do tega, je izgubljanje las tako rekoč vedno le eden izmed številnih simptomov. Ko so motnje odpravljene in ozdravimo, se rast las sama normalizira.

Vam izpadajo lasje?

Kakšen je vpliv prehrane na rast las?

V bistvu zelo velik. Lasje namreč vse, kar potrebujejo za rast, dobijo s hrano. Kljub temu pa ne poznamo diete ali hranil, ki bi namensko pospeševala njihovo rast. Raznovrstna in polnovredna hrana zadostuje. Tega nikar ne pozabimo, predvsem če se odločimo za shujševalne kure. Kajti izjemno enostransko prehranjevanje, posebno pomanjkanje beljakovin in železa, lahko povzroči izpadanje las. To bo prenehalo, ko bo prehrana spet uravnotežena in pestra. Do razpršenega izpadanja las lahko pride tudi v izjemnih življenjskih okoliščinah. Na primer pri stresu. Dolgotrajnejši stres sicer zavira rast las, vendar ne povzroča pravega izpadanja.

Izjemni stres, na primer pri ljubezenskih težavah, bolečinah ob slovesu, pa lahko povzroči pravo izgubo las.

Tipično pri tem je, da lasje izpadejo šele čez dva do tri mesece. Pravi vzrok pa je prehodno hormonsko neravnovesje. Če lasje izpadajo v šopih ali če traja izpadanje brez opaznega vzroka dlje časa, je najbolje, da obiščete zdravnika za kožne bolezni. Če lasje niso več tako bujni, kot so bili, še ni rečeno, da je krivo pravo izpadanje. Lomljenje in izpadanje sta si podobna in ju zlahka zamenjamo. Tudi, če se lasje lomijo najdemo več las na glavniku in vzglavniku.

Vam izpadajo lasje?

Drugače kot pri izpadanju pa so koreninice odlomljenih  las skoraj vedno popolnoma zdrave.

Le lasje so tako utrujeni, da ne prenesejo več mehanične obremenitve in se odlomijo včasih celo tik ob lasišču. Večinoma sta vzroka za to nestrokovno opravljeno trajno kodranje, močno beljenje ali oboje hkrati. Še en vzrok je možen: glivice na lasišču, ker nismo zdravili prhljaja. Na srečo tudi najbolj trdovraten maščobni prhljaj danes ni več trajna nadloga.

Sodobna sredstva vsebujejo učinkovine, ki delujejo tako, da je lasišče v razmeroma kratkem času spet tako, kot mora biti.

Snov, ki se za to najpogosteje uporablja, se imenuje octopirox. Odstranjuje prhljaj in preprečuje premočno poroženelost. Če je prhljaj trdovraten, so potrebne posebne kure, ki pomagajo za nekaj časa. Če se ponovno pojavi, moramo postopke ponoviti. Na prhljajastem lasišču so razmere idealne za razvoj bakterij in gliv kvasovk. Možne posledice so motnje v rasti las in celo izpadanje. Še posebej pomembno je, da si lase pogosto umivamo. Tudi glavniki in krtače naj bodo čisti.