ŠPORT VAS LAHKO POLEPŠA

Ali ste vedeli, da vas šport lahko tudi polepša?
Ali ste vedeli, da vas šport lahko tudi polepša?

Ali ste vedeli, da vas šport lahko tudi polepša?

Predviden čas branja 4 minute

Šport je nega kože od znotraj. Celice preskrbi z dodatnim kisikom; to koristi njihovi presnovi in s tem tudi videzu kože. Po intenzivnem športnem treningu je koža videti bolj sveža in napeta, kot je bila prej. Gibanje pospeši krvni obtok, tako da kri bolje kroži tudi v najmanjših kapilarah. Poleg tega se pri intenzivnem treningu telo začne potiti. Pri tem se skozi pore izločajo odpadne snovi presnove in strupi. Poplava potu pa hkrati deluje tudi kot vlažilna maska; rožena plast nekoliko nabrekne na površje kože je nekaj časa dokler vlaga ne izhlapi videti gladkejše in bolj napeto.

Napor pri športu ima še en učinek; po vadbi se počutimo bolj uravnoteženi in veseli in to se vidi tudi na vaši zunanjosti.

Vzrok zato so tako imenovani endorfini, opiju podobni hormoni sreče, ki jih pri veliki telesni aktivnosti in ustvarijo občutek dobre volje, kot da bi bili malo v rožicah. Poleg teh takojšnjih učinkov ima redna vadba še mnogo drugih vplivov. Kdor redno trenira, si okrepi srce in ožilje. To se zelo ugodno odraža na vsem telesu, še prav posebno na koži. Pravilno odmerjen napor ne krepi samo mišic, ki so udeležene pri določenih gibih, ampak tudi srčno mišico.

Ali ste vedeli, da vas šport lahko tudi polepša?

Če je dobro strenirana, lahko utriplje počasneje in močneje ter pošilja v obtok več krvi.

Pri intenzivnem gibanju moramo nujno globlje dihati zato se poveča tudi zmogljivost pljuč, ki zdaj delujejo mnogo krepkeje kot med mirovanjem. Z večjo prostornino vdihanega zraka se avtomatično poveča tudi sprejemanje kisika, ki nato prehaja iz pljučnih mehurčkov v kri. Od te, s kisikom bogate krvi ima koža neposredno korist. Kajti kisik je najpomembnejše pogonsko gorivo presnove v celicah. Seveda pa koži posredno dobro denejo tudi učinki vseh vadb, ki telesu na sploh koristijo krepkejše mišice, stabilnejše kosti, boljša prebava, dobro spanje in sposobnejši imunski sistem.

Strokovnjaki športne medicine so ugotovili, da je deset minut vadbe na dan učinkovitejše kot cela ura enkrat na teden. Vendar se je uveljavilo prepričanje, da je najkoristnejša vsakodnevna polurna telesna vadba, ki naj bo tako intenzivna, da se ob njej sprostimo. Pri tem pa se nikakor ni potrebno tako naprezati, da bi bili po vadbi popolnoma izčrpani. Še zlasti na začetku bi to lahko prej škodilo kot koristilo. Kdor dolgo ni ničesar počel, se mora zato počasi lotiti treninga in napor postopoma stopnjevati.

Ali ste vedeli, da vas šport lahko tudi polepša?

Najprimernejše za dobro splošno telesno kondicijo in lep zunanji videz so tako imenovani vztrajnostni športi.

Odlično krepijo srce in ožilje ter pri tem imenitno izboljšajo sprejem in porabo kisika. K tem aerobnim torej intenzivno kisikovim vrstam športa uvrščamo zahtevnejšo gimnastiko, tek, plavanje, kolesarjenje, smučanje igre z žogo na primer košarko in tenis. Športne panoge, pri katerih treniramo hitro pripravnost mišične  moči kot so dvigovanje uteži, skoki v višino ali daljino, za samo preskrbo s kisikom niso tako koristne.

Ne glede na takšne ali drugačne prednosti in pomanjkljivosti naj bi se vsakdo ukvarjal s tistim, kar ga zanima in mu je v zabavo. Tudi najboljše vrste ali metode treninga ne pomenijo veliko, če ne delamo z veseljem in jih zato kmalu opustimo. Intenzivnost telesnega gibanja je najboljše sredstvo, da se rešimo duhovnega in čustvenega stresa. In to zato, ker se pri telesnih aktivnostih stresni hormon adrenalin hitreje razgradi. Učinek lahko opazimo v ogledalu takoj po vadbi; poteze obraza so videti mnogo mehkejše in bolj sproščene.