KAKO JE SPANJE POVEZANO Z NEGO KOŽE?

Ali ste vedeli, kako pomembno je za nego kože spanje?
Ali ste vedeli, kako pomembno je za nego kože spanje?

Ali ste vedeli, kako pomembno je za nego kože spanje?

Predviden čas branja: 4 minute

Koža se najbolj obnavlja med spanjem, predvsem v prvi polovici noči. Tako gledano, je spanje eno najboljših sredstev za nego kože. Lepo se naspati ta recept so poznale že naše prababice. Ker niso imeli nikakršnega znanja o najrazličnejših biokemičnih pojavih in njihovih medsebojnih vplivih, zato pa so iz vsakdanje izkušnje vedele, da je prespan obraz preprosto lepši. Zdaj že vemo, da je regeneracija kože najintenzivnejša v prvi polovici noči, medtem ko vse druge telesne funkcije potekajo s polovično energijo, se celice v koži pospešeno delijo. Poleg tega, telo med spanjem naredi komaj kaj stresnih hormonov. To pa je bistveni dejavnik za nočno okrevanje in počitek, tudi kože.

Kdor zvečer ne gre pravočasno spat in je stalno dejaven še pozno v noč, porabi pri tem veliko energije, ki je nato koži primanjkuje za regeneracijo.

Tudi običajni nivo stresnih hormonov ostane nespremenjen, to pan telo ovira pri prepotrebni sprostitvi. Dokler je telo še mlado in presnova sijajno deluje, to taki primanjkljaji komaj kaj zaznavni. Kljub temu pa že slabijo kožo in najkasneje po petintridesetem letu se to, žal očitno pokaže. Najboljša nočna nega, ki jo torej lahko privoščite svoji koži, se zato glasi; poskrbite za dovolj spanja. Nekateri potrebujejo dnevno deset ur spanja, da se zares spočijejo, drugi so še po šestih urah bistri in čili. Te razlike so prirojene in se nekoliko izenačijo šele v višji starosti.

Ali ste vedeli, kako pomembno je za nego kože spanje?

Mnogo ljudi je zaradi burnega in hitrega življenja izgubilo svoj občutek za naravno potrebo po spanju.

Če se je to pripetilo tudi vam, si ga lahko med daljšim koncem tedna ali med počitnicami spet brez težave pridobite; tri dni zaporedoma pojdite spat on istem času, a ne zelo pozno. Ob teh večerih ne pijte alkohola ali drugih poživljajočih pijač. Seveda pa tega ni treba prenatančno razumeti. Kdaj pa kdaj kakšna praznična noč brez spanja pač ne bo škodila, samo v stalno navado se pomanjkanje spanja tudi koži na ljubi ne sme spremeniti. Težave, ki mučijo mnogo ljudi, ko večer ne morejo zaspati, spadajo danes k najpogostejšim znakom stresa.

Dobrodošlo je vse, kar stres zmanjšuje uspešno pa, vam lahko pomagajo naslednji triki.

Ali ste vedeli, kako pomembno je za nego kože spanje?

Pred spanjem ne glejte razburljivih televizijskih srhljivk, temveč si za začetek nočnega počitka pripravite kaj prijetnejšega. Bolj sproščujoča kot televizija je knjiga, ki jo berete z užitkom. Po napornem dnevu sprostite duševno napetost s telesno aktivnostjo. Najboljše, kar lahko naredite je polurni sprehod. Komur ni do tega, naj si privošči vsaj deset minut telovadbe, preden gre v posteljo. Najprimernejše so tudi vaje iz joge in raztezalne vaje. Namesto, da bi si spanec priklicali z alkoholnimi pijačami, popijte raje skodelico zeliščnega čaja. Alkohol spremeni naravni ritem spanja in zato je nočni počitek manj prijeten in rekreativen. Kot čaj za lahko noč je med drugim zelo primerna mešanica baldrijana in melise.

Zdaj že vsakdo ve, da so uspavalne tablete nezdrave in da lahko postanemo od njih odvisni.

Resnično bi jih smeli uporabljati samo v nujnih primerih, na primer pri hudem glavobolu.  Popolnoma brez tveganja in spremljanja samo z dobrimi stranskimi učinki pa je, nasprotno, blaga telesna nega pred spanjem. Topla kopel pomaga sprostiti duha in telo, še posebno, če damo v vodo pomirjevalen rastlinski dodatek. Tudi vroče kopeli nog nas prijetno utrudijo. Spanje je dopust za kožo. Med spanjem je delitev celic hitrejša, naravni mehanizem za popravilo v koži pa pospešeno odstranjujejo poškodbe, nastale zaradi svetlobe in različnih škodljivih vplivov iz okolja. 

Preberite tudi LESTVICA: OD ASTRO ZNAMENJA, KI SPI KAKOVOSTNO DO TISTEGA, KI SE SREČUJE Z NEPRESPANIMI NOČMI in VODNIK ZA POZNAVANJE KOŽE, TIPI IN NASVETI