VODNIK ZA POZNAVANJE KOŽE, TIPI IN NASVETI

Kakšen tip kože imate? Kako jo negovati?
Unsplash.com

Kakšen tip kože imate? Kako jo negovati?

Predviden čas branja: 13 minut

Koža je prva obrambna pregrada telesa pred škodo zaradi okužbe, skrajnih vrednosti svetlobe in temperature, onesnaženja in telesnih poškodb. Na njeno zdravje lahko vplivajo notranje motnje, pa tudi zunanji dejavniki. Skrbno pazite na svojo kožo, po potrebi z naravnimi terapijami, in če bo sreča vam bo dobro služila vse življenje. Najpogostejše težave s kožo pri odraslih so mastna ali suha koža, akne, luskavica in ekcem ter druge oblike dermatitisa. Da bi koža ostala zdrava, gladka in prožna, potrebuje ustrezno količino loja, dobro vlaženje, zdravo kroženje krvi in limfe, dovolj hranilnih snovi, hormonsko ravnovesje, sposobnost za lastno vzdrževanje in obnavljanje. Ne potrebuje draženja s čistilnimi sredstvi, ultravijoličnimi in sončnimi žarki, ter drugimi škodljivimi povzročitelji.

NORMALNA IN MEŠANA KOŽA

Na sredini obraza mastna, ob straneh suha, taka je pravzaprav videti normalna koža. Čepa so razlike zelo očitne, govorimo o mešani koži. Narava je za kožo zelo dobro poskrbela. Povsod tam, kjer je koža močno izpostavljena soncu, vetru in slabemu vremenu na čelu, nosu in bradi, so lojnice mnogo gosteje posejane. Proizvajajo več maščobe in s tem več zaščite, Če je razlika med mastnim in suhim predelom kože na obrazu uravnotežena in nemoteča, je koža normalna in nega ni zahtevna. Huje je, če je razlika med suhimi in mastnimi deli tako velika, da niti prav ne vemo, s katerimi proizvodi naj bi kožo sploh negovali.

V tem primeru imamo opravka z mešano kožo.

Izrazito mešano kožo imajo pravzaprav samo mladi ljudje. Srednji predel obraza, imenovan tudi T cona, se v takih primerih lahko zares močno masti, pojavijo se ogrci in mozolji, medtem ko so lica nežna in suha. V zrelejših letih pa se mešana koža skoraj vedno spremeni v normalno. Zvečer si umijte obraz s čistilnim mlekom, kremo za umivanje, čistilnim gelom ali kozmetičnim milom sindetom in veliko mlačne vode. Če želite, si nato srednji predel obraza obrišite še z alkoholnim tonikom. Zatem nanesite vlažilni fluid ali pa hidrogen.

Zjutraj si obraz osvežite z veliko količino mlačne ali hladne vode.

Pri izrazito mešani koži pa mastna mesta nato obrišite še s tonikom. Nazadnje zaščitite obraz z vlažilno dnevno kremo za normalno in mešano kožo. Ne pozabite; krema za normalno in mešano kožo naj ohranja kožo ob straneh mehko in nežno, srednjega predela pa ne sme obremenjevati. Vsebovati mora veliko vlage, toda malo maščobe vendar prave. Vsekakor morate sami ugotoviti, kateri preparat je za vas najprimernejši.

Če imate po kremi dober občutek in se vam zdi, da je koža sproščena, je preparat primeren.

Če so nos, čelo in brada včasih nekoliko mastnejši kot navadno, nanje preprosto ne nanesite kreme, še zlasti ne za čez noč. Običajno bolj suha mesta, ki kljub kremi še vedno vlečejo, pa potrebujejo nekoliko več kreme. Mlado mešano kožo z zelo vidnimi razlikami med stranskimi in srednjimi predeli očistite zjutraj in zvečer s preparati za mastno kožo. Za čez dan uporabite malo masten hidrogel.

Zvečer se okoli oči in po vratu namažite s kremo za normalno kožo, na srednji del obraza pa kreme ne nanašajte.

Tudi v kasnejših letih nočne kreme ne uporabljajte, kadar so ta mesta občasno mastnejša kot po navadi. Primerni za čez dan so losjoni, ki jih moramo pred uporabo pretresti, ker vsebujejo puder; z njim posušimo mastni lesk na nosu, čelu in bradi. Delci pudra so tako zelo drobni, da delujejo kot gobice in vpijejo odvečno maščobo, tako da ni več vidna. Tak losjon si rahlo nanesemo po dnevni negi in pred ličenjem.

SUHA KOŽA

V mladih letih pokaže suha koža vse svoje odlike; breskova lica, ozke pore, nobenega mastnega leska, same lepe lastnosti, o kakršnih lahko tisti, ki se v najstniških letih ubada z ogrci, mozolji in mastno poltjo, lahko le sanja. Te prednosti pa imajo svojo ceno, in to se pokaže najkasneje po petindvajsetem letu. Če suha koža ni primerno negovana , ji začne hitro primanjkovati maščobe in vlage. Posledice so kmalu vidne; koža izgublja prožnost, rahlo se luska in prve gubice zgovorno kažejo, da nujno potrebuje kozmetično pomoč. Suhi koži primanjkuje najprej maščobe šele potem vlage.

Vzrok za vedno bolj suho kožo je pomanjkljivo delovanje lojnic, saj proizvajajo manj maščobe, kot jo je potrebno za nastanek naravne varovalne prevleke.

Ta prevleka krema, ki si jo je koža sama izdelala iz maščobe potu in snovi, ki vežejo vlago, daje roženemu sloju voljnost. Zaradi nje postane koža odpornejša proti škodljivim zunanjim vplivom in je zavarovana zlasti pred izsušitvijo. Do dvajsetega leta starosti je ta pomanjkljivost komaj opazna, potem pa proizvodnja maščob vedno bolj pojenjuje. Ker lastna maščoba najbolje veže vlago v koži, se ob vse večjem pomanjkanju maščobe kmalu izgubi tudi vlaga.

Rožene celice postanejo krhke, prej tesne vezi med njimi se razrahljajo, tako da voda lahko izhlapeva.

Tudi škodljive snovi, ki kožo dražijo, lahko prodrejo skoznje, tako da iz suhe pogosto nastane občutljiva koža. Poleg tega se koža začne hitreje starati. Žal, počasnih lojnic niti z najboljšo nego ne moremo spodbuditi, da bi na površje pošiljale več maščobe. Na posebne hormonske signale se odzivajo po določenem genetskem načrtu, na katerega ne moremo vplivati. Vendar pa pravilna nega lahko nadomesti marsikatero pomanjkljivost kože.

Suha koža je nežna.

Skrbno jo je treba negovati, včasih celo razvajati. Kljub temu velja za vsakdanjo nego pravilo; Manj je več, kajti na suho kožo ne vpliva zelo hitro le manjše zanemarjenje, ampak tudi preobloženost z dobrimi stvarmi ali prepogosto preizkušanje novih kozmetičnih izdelkov. Najbolj ji ustreza preprost, dobro usklajen program nege, ki ga dosledno opravljamo vsak dan.

Posebno učinkoviti so tako imenovani ceramidi.

To so maščobne sorodne snovi, ki so podobne naravnim veznim substancam med kožnimi celicami in jih zelo dobro nadomestijo. S tem se vlažnost v roženem sloju vidno izboljša. Za suho kožo so prav tako koristne tudi kreme, ki vsebujejo olje in druge nenasičene maščobne kisline. Kožo naredijo prožnejšo, saj izboljšajo njeno sposobnost vezati vlago.

S čim suhe kože ne smemo prepogosto obremenjevati

S savno, športi, pri katerih se močno znojimo, in s plavanjem v klorirani vodi. Pri tem se izperejo dragocene zaščitne snovi, ki jih koža le s težavo spet obnovi. Da bi ji to olajšali, se po dejavnosti izdatno namažemo z mastno vlažilno kremo ali pa si nanesemo kremno ali vlažilno masko. Piling, je odluščenje ohlapnih roženih celic, suhi koži navadno ni potreben. Maskam, ki se na obrazu močno strdijo, in tonikom, ki vsebujejo alkohol, se moramo na sploh odpovedati. Tudi gele z malo maščob smemo uporabljati samo hkrati s kremami za suho kožo. Novih izdelkov za nego kože ne smemo preizkušati pozimi, ko je koža že zaradi mraza in majhnega odstotka vlage v zraku zelo občutljiva za dražljaje. Primernejši čas za to je spomladi in jeseni.

MASTNA KOŽA

Ko začnejo delovati spolne žleze, mnogim mladim ljudem maščoba tako rekoč preplavi kožo. To traja toliko časa, dokler se ne vzpostavi hormonsko ravnovesje. Ali se bo iz tega razvil mastni tip kože, pa postane očitno šele v prvih odraslih letih. Mastni sijaj, ogrci in mozolji so stalne značilnosti mastne kože. Ohranjati mastno kožo lepo in privlačno to ni tako enostavno. Toda čeprav je njena nega včasih prav zahtevna, ima mastna koža tudi veliko prednosti. Predvsem je sorazmerno neobčutljiva, to p med drugimi pomeni, da dlje ostane mlada.

Obilje naravne maščobe je zanesljiva zaščitna prevleka, ki zadržuje izhlapevanje vlage in preprečuje vdiranje škodljivih snovi od zunaj.

Pa še ena tolažba; koža ne ostane vse življenje tako mastna, kot je v mladih letih. Ko se bližamo tridesetim letom, se večinoma spremeni v mešano vrsto kože. Za preobilje maščobe so krivi hormoni, natančneje moški spolni hormon testosteron. Ko nastopi puberteta, ga začne proizvajati tudi ženski organizem. Ta hormon pošilja lojnicam signal, naj izdelujejo več maščobe. Kljub temu na mastni sijaj kože niti pri ženskah niti pri moških ne dokazuje čezmerne hormonske proizvodnje.

Zadeva je nekoliko bolj zapletena; v vsaki lojnici so tako imenovani receptorji, ki delujejo kot sprejemniki za sporočila hormonov.

Receptorji pa se na čisto normalne signale lahko odzivajo močneje ali šibkeje. Kako močan je njihov odziv, je odvisno od predispozicije. Torej, tudi najboljša kozmetična nega ne more prav nič spremeniti podedovanega programa, to je zmanjšati hormonsko pogojene produkcije maščobe. Tisto, kar nega zmore, pa kljub temu ni malo; koži odvzame mastno bleščavo, skrči pore in zmanjša nagnjenje k nastajanju ogrcev. Če ne vemo kakšne preparate bi izbrali, je najbolje, da se odločimo za izdelke, namenjene; normalni ali mastni; ali ; mastni in nečisti; koži.

Iz doslej še ne povsem pojasnjenih vzrokov nekatere maščobne kisline v lojnicah dražijo kožo in spodbujajo hitrejšo poroženitev njenega vrhnjega sloja.

Pritisk, ki ga take odebelitve sprožajo, razširi sprva drobne pore v pravcate lijakom podobne majhne kraterje. K temu pripomore tudi dejstvo, da mastna koža veže veliko vlage. Zato robovi por še bolj nabreknejo in tako nastane značilna slika kože v velikimi porami. Vtis velikih por se še poveča zaradi ogrcev, ki se skoraj vedno naredijo v velikih porah in jih s tem še dodatno povečajo. Lep videz kože, z majhnimi porami, si najlaže pridobimo tako, da kožo stalno rahlo razmaščujemo in skrbimo za to, da kožo stalno rahlo razmaščujemo in skrbimo za to, da bo roženi sloj kar najtanjši.

Najlepše nam bo to uspevalo s čistilnimi maskami za odstranjevanje roženine, ki v nekaj minutah rešijo kožo preobilnega loja in roženih luskic.

Uporabimo jih enkrat do dvakrat na teden. Tudi piling z drobnimi zrnci, ki jih dva ali trikrat na teden uporabimo kot kremo za umivanje, ohranjajo kožo tanjšo in mehkejšo. Ugodno delujejo tudi losjoni, obrazna voda, ki ji je dodan izredno drobno zmlet mineralni puder. Losjon nanesemo na obraz po čiščenju; nato sledi dnevna zaščita. S takim losjonom si kožo lahko kdaj pa kdaj matiramo tudi čez dan.

Verjetno najstarejše, čeprav še vedno najučinkovitejše sredstvo proti mastnemu lesku pa je puder.

Obstaja tudi primer; mastna koža, ki je hkrati suha. Z izrazom suha seboreja označujejo dermatologi kožo, ki proizvaja sorazmerno veliko maščobe in v lojnicah celo ogrce, hkrati pa je videti bleda, hrapava in celo suha. Vzrok je izredno pomanjkanje vlage in hkrati preobilice maščobe, ki jo vpije močno odebeljeni roženi sloj, tako da je koža podobno kot mastna videti zabuhla in z velikimi porami.

OBČUTLJIVA KOŽA

Nekateri ljudje imajo že po naravi občutljivo kožo. Pri drugih pa koža lahko postane občutljiva šele kasneje v življenju. Okoli 70 odstotkov žensk označuje svojo kožo kot senzibilno ali občutljivo. Vendar pa jih ima v resnici veliko manj tisti tip kože, ki ga že po naravi lahko uvrščamo med občutljive. Večinoma so to ženske s plavimi ali rdečimi lasmi, zelo svetlo poltjo in modrimi ali zelenimi očmi. Njihova koža ne proizvaja le malo maščobe, ampak ima tudi zelo tanek roženi sloj in le malo zaščitnih pigmentov. Zato je izredno občutljiva za vse zunanje dražljaje, pa tudi za duševni stres.

Značilni znaki občutljivosti so vzdražljivost, rdečice, občutek vlečenja, luskavost in srbež.

Pojavljajo se kor reakcija na kozmetične preparate, pa tudi kot odziv na mraz, sonce in slab zrak. Nega prirojene kože je enaka negi kože, pri kateri je občutljivost pridobljena šele kasneje. V obeh primerih je potrebno s kožo ravnati nežno in obzirno. Če boste pogosto menjavali kozmetične izdelke, vam bo to kaj hitro zamerila. Tveganje je najmanjše, če za čiščenje in nego uporabljate preparate, ki so bili razviti izrecno za občutljivo kožo.

Ti vsebujejo kar se da blage snovi za čiščenje, posebno lahka olja in pomirjajoče učinkovine, kot so pantenol, ognjičevo olje, izvleček sladkega korena ali kamilice.

Zvečer si umijte obraz z blagim čistilnim mlekom ali posebnim sindetom za suho kožo ter mlačno vodo. Po želji si kožo nato lahko sperete še z obrazno vodo tonikom, ki ne vsebuje alkohola. Zatem pa na tanko nanesite nočno kremo, najbolje posebno za suho kožo. Zjutraj si osvežite obraz z mlačno vodo in brezalkoholnim tonikom. Nato uporabite lahko, toda mastno in vlažilno dnevno kremo z uv filtrom.

Kaj morate vedeti, če imate občutljivo kožo

Nega naj bo preprosta. To velja tako za recepture kot za število preparatov, ki jih uporabljate. Kajti že pri enem samem čiščenju z mlekom ali obrazno vodo in vtiranju kreme pride koža v stik z različnimi snovmi. Kolikor manj snovi pa na kožo učinkuje, toliko manjša je verjetnost, da nekaterih med njimi ne bo prenašala. To pomeni, da se odpovejte negovalnim programom, pri katerih naj bi nanesli en preparat vrh drugega. Namesto brezbarvne dnevne kreme in tekočega pudra uporabljajte samo tonirano dnevno kremo, in uporabili boste en preparat manj.

Če imate občutljivo kožo, preizkusite nove kozmetične izdelke samo, kadar koža ni že kako drugače obremenjena.

Zaradi naporov v službi in domačih skrbi lahko postane tako vzdržljiva, da slabo prenaša izdelek, ki bi ji v normalnih okoliščinah dobro del. Obraz čim manj izpostavljajte soncu, če pa že, se namažite z dobrim zaščitnim sredstvom z velikim svetlobnim filtrom. V vodi obstojno zaščitno sredstvo za sončenje varuje občutljivo kožo tudi pred agresivnostjo močno klorirane vode v plavalnih bazenih.

Še zlasti v stresnih časih se odpovejte vsemu, kar bi na kožo lahko slabo vplivalo od znotraj; predvsem pravi kavi  pa tudi pravemu čaju in umetnim pijačam. Previdni bodite tudi pi uživanju alkohola in ostrih začimb. To spodbuja prekrvavitev in povzroča nemir, tako da se na občutljivi koži rade pojavijo rdeče lise in srbež. Če imate občutljivo kožo, je koristno, da poznate nekaj tehnik sprostitve, na primer meditacijo ali avtogeni trening. Če jih redno izvajate, se bo tudi stanje vaše kože trajno uredilo.