MALA ŠOLA NEGE KOŽE

Preverite kako negovati kožo, da bo še lepša!
Preverite kako negovati kožo, da bo še lepša!

Preverite kako negovati kožo, da bo še lepša!

Rastline in živila iz domače kuhinje, vsebujejo učinkovine, ki kožo zdravijo, negujejo in lepšajo. ETERIČNIH OLJ ne cenimo zgolj zato, ker prijetno dišijo in blagodejno delujejo na telo, temveč tudi, ker kožo poživijo, zdravijo in sprostijo. Večinoma so to mešanice različnih snovi, ki nastanejo v cvetovih, listih in sadovih, redkeje v koreninah rastlin. Njihove intenzivne vonjave blagodejno delujejo na dušo.

V kopelih in masažni sredstvih nas sproščajo ali poživljajo, uporabljamo jih lahko za razkuževanje ustne votline in žrela, kot sredstvo proti mrčesu za pomirjanje kože.

Preverite kako negovati kožo, da bo še lepša!

Eterična olja lahko delujejo dražilno, zato jih ne smemo na kožo nanašati neposredno. Nosečnice in doječe matere ter alergiki naj jih uporabljajo le po posvetu z zdravnikom. ČRESLOVINE so spojine, topne v vodi, ki tkivo krčijo in sušijo ter blažijo vnetja, saj reagirajo z beljakovinami v vrhnjici kože in sluznic. Najdemo ji v žajblju, hrastovem lubju in številnih rožnicah. Začutimo jih tudi v črnem čaju, ko potegnejo usta skupaj, kar je posledica spajanja čreslovine in beljakovin v slini in ustni sluznici.

SLUZI vsebujejo cvetovi slezenovca in lipe, slezova korenina in listi.

To so snovi, ki kožo obdajo kot ščit in tako delujejo zdravilno, gladilno, mehčalno in pomirjevalno. Sluzi so topne v vodi, z njo se vežejo in tako  nabreknejo. Mednje sodi pektin, ki ga najdemo v zrelih jabolkih in kutinah. Druge učinkovine, kot so saponini, žveplo in glikozidi, delujejo čistilno, razkuževalno in spodbujajo izločanje. Pogosto je prav kombinacija številnih učinkovin v rastlini tisto, zaradi česar je učinkovitejša od posamezne aktivne snovi.

Kako poskrbeti za zdravo kožo?

Kopel boža dušo: Namakanje v kopeli je vselej pravo razkošje, takrat se sprostimo in globoko zadihamo, saj nas poživlja in osveži. Vodi za kopel lahko dodamo različne rastlinske izvlečke, ki nam pomagajo v skoraj vseh okoliščinah.

Preverite kako negovati kožo, da bo še lepša!

PARNA KOPEL

…odpira pore, zavira vnetja, čisti, pospešuje prekrvavitev,  kožo mehča, ter pripravi za vsrkavanje učinkovin. Povrhu pa vlaži dihalne poti. Če se zdravite pri dermatologu, se pred uporabo parne kopeli z njim posvetujte. Eterična olja lahko kožo še dodatno nadražijo.

OBKLADEK DELUJE GLOBINSKO

…topel obkladek je alternativa parni kopeli, pri popokanih kapilarah na nosu. Za normalno  in suho kožo so primerni mlačni in hladni obkladki s kamilico, lipovim cvetom in rožnimi lističi. Za nečisto in mastno kožo so priporočljivi vroči in hladni obkladki z rožmarinom, poprovo meto in materino dušico. Za mešano kožo priporočajo tople obkladke z žajbljem, lipovim cvetom in kamilico. Polagamo jih lahko le na dele obraza, denimo čelo. Učinek obkladka okrepi še piling, maska in obloga.

PILING POŽIVI KOŽO

…priporočljivi so zlasti za mastno in nečisto kožo, ki postane prožnejša in čvrstejša, lažje vpija učinkovine ter aktivira lastno proizvodnjo kolagena in elastina. Piling obraza, dekolteja, rok ali celotnega telesa, si lahko privoščimo enkrat tedensko. Za mešanico, ki mehansko očistijo kožo, so primerni mleti ovseni kosmiči, glina, morska sol, sladkor.

MASKE IN OBLOGE HRANIJO IN NEGUJEJO

Veliko učinkovin, ki jih najdemo v kuhinji, je primernih za učinkovite maske, ki kožo hranijo, pomirjajo, učvrstijo, zdravijo ali gladijo. Sadje in zelenjava z veliko vode so dobri viri mineralov, zlasti za normalno in nečisto kožo, ker delujejo osvežilno in čistilno. Mastni plodovi, kakršen je avokado, nahranijo suho in zrelo kožo.

Preberite tudi ODPRAVITE NEGATIVNO ENERGIJO IZ SVOJEGA DOMA in SOBNA RASTLINA ZA VAŠE ASTROLOŠKO ZNAMENJE