KATERA DEJANJA ALI STALIŠČA DVIGUJEJO KORTIZOL?

Kako dvigniti kortizol?
Unsplash.com

Kako dvigniti kortizol?

Predviden čas branja 4 minute

Obstaja veliko situacij, ki nas razburijo in nam škodijo s spreminjanjem normalnih ravni kortizola. Vpeti smo v družbo, ki dela, ustvarja novice in trende, potuje in se zabava ter celo počiva v divjem tempu. Tako zelo, da včasih ne zmoremo slediti temu tempu in se zlomimo. Obstaja nekaj čustvenih mitov; biti popoln, izgubljati nadzor; ki imajo na telo bolj škodljiv učinek, kot si lahko predstavljamo.  Kronični stres je škodljiv za telo in duha, po drugi strani pa se pozitivni stres aktivira v prisotnosti izziva ali grožnje. Je tisti, ki nam pomaga začeti in najti najboljše rešitve. Vsi poznamo trenutke, ko smo pod pritiskom nastopili dvakrat bolje.

Možgani si nenadoma zapomnijo več podatkov kot v vseh prejšnjih dneh skupaj. Zakaj?

Kortizol v majhnih odmerkih izboljša koncentracijo in sposobnost učinkovitejšega delovanja ter pomaga bolje usmerjati pozornost, da se odzove na izziv. Vendar ne moremo biti vedno v tem pozitivnem stresu, ker na koncu postane strupen in nas izčrpa ter zbolimo.

Ljudje se počutijo močne, ko imajo nadzor in imajo prav.

Kako dvigniti kortizol?

Kako težko je sprejeti dejstvo, da se motimo. Um vlada. Um zapoveduje. Um nadzoruje. Sledimo smernicam razuma, na vprašanja odgovarjamo izključno s kognitivnega vidika. V današnji družbi je razum postal tiran, poganjata ga materialna in duhovna negotovost. Želja, da bi imeli vse pod nadzorom, povzroča veliko tesnobe. Varnost na vseh področjih je vir sreče. Povsem logično in razumno je, da si prizadevamo imeti  zagotovljene in zaščitene stebre življenja stabilno službo, zdravo družinsko življenje, ugoden ekonomski položaj.

Patološko in nezdravo pa je, če to pripeljemo do skrajnosti, zaradi česar smo zaskrbljeni in si grenimo življenje v želji po nedosegljivi absolutni varnosti. Utopično je nenehno iskati materialno podporo in oporo, ki bi okrepili naše življenje in zagotovili, da se nikoli ne bo zrušilo ali da ne bo propadlo. To je tisto, kar je napačno.

Za našo materialistično in racionalistično družbo je značilno, da verjamemo, da lahko nadzorujemo vse.

Ko skušamo nenehno vse nadzirati, ne uživamo v dobrih stvareh, ki se nam dogajajo zdaj, in pozabljamo na sedanji trenutek, saj smo obsedeni s prihodnostjo. Življenje je bogato zaradi raznolikosti, ker ga ni mogoče nadzorovati in se bo uprlo vsakemu poskusu želenega nadzora, ne glede na to, kako preračunljivi smo, ter povzročalo veliko tesnobo pri tistih, ki to poskušajo. V možganih je območje, ki je odgovorno za obsesije, kompulzije in mentalno togost.

Kako dvigniti kortizol?
Foto ansiia on Freepik

Pravilno delovanje tega področja možganov pomeni, da lahko z lahkoto spreminjate prestave ali zamisli ali fokus pozornosti.

Ko se zataknemo v eni prestavi ali v eni zamisli, avto ne deluje dobro in psihološko se pojavi tisto, čemur pravimo obsedenost. To je področje, ki je zadolženo za vizualizacijo različnih možnosti in kakršnih koli težav, kar nam daje več ali manj prilagodljivosti pri obvladovanju težav in sprememb iz dneva v dan. Ko slabo deluje ali je čezmerno dejavno, se poveča togost in poveča se verjetnost, da bo prišlo do toksičnih misli ali bomo obtičali v začaranem krogu. Ne naložite si preveč dela. Naučite se reči ne. Živite sedanji trenutek. Ne pozabimo na svojo nepomembnost, bodimo prilagodljivi, vadimo zdravo sproščenost in uživajmo v danem trenutku in sedanjosti.