STRAH, ZAPUŠČENOST, NADZOR IN MEJE

Strah, zapuščenost, nadzor in postavljanje meja
Strah, zapuščenost, nadzor in postavljanje meja

Strah, zapuščenost, nadzor in postavljanje meja

Predviden čas branja: 4 minutes

Strah je odsotnost zaupanja. Ko je prisoten strah, je temelj vašega zaupanja v vašem odnosu zasenčen, saj strah in zaupanje ne moreta obstajati hkrati na istem mestu. Ker je zaupanje tako brezpogojna nujnost med partnerjema, je nujno, da raziščete svoje strahove glede partnerstva in se jih osvobodite, tako da boste lahko ustvarjali vezi brez oklevanja ali zadržkov. Strahovi v razmerju se pogosto pojavijo v zvezi pojmom bližine. Pri vzpostavljanju odnosa se nekomu dovolj približamo, da se z njim povežemo, a obenem ohranimo dovoljšno razdaljo, da ohranimo lastno identiteto.

O tem razmišljajte kot o zadevi po svojem duševnem prostoru.

Če nekdo stoji predaleč stran, ga boste težko slišali in se boste počutili ločeni od njega. In obratno, če stoji preblizu, vam bo morda nelagodno in želeli si boste, da bi stopili korak nazaj in vam dovolil vaš prostor. Pri nobenem načinu čisti stik ni vzpostavljen. Enako je z intimnostjo. Učenje vzdrževanja in ugodnega občutka pri pravem ravnotežju bližine in razdalje je lahko zapleteno in povzroči strah pred zapuščenostjo ter njegovo zrcalno nasprotje, strah pred ujetostjo.

Strah, zapuščenost, nadzor in postavljanje meja

Ta dva strahova sta najpogostejša vzroka vprašanj glede zaupanja v ljubezenskem odnosu.

Če vas muči misel na zapuščenost, ste mogoče v siromašnem odnosu, ki ga spodkopava tiha grožnja konca. Pričakujete še zadnjo kapljo čez rob in se odzivate na ta in oni način, partnerja se oklepata, kar ga navadno odvrača, ali pa sami odidete prvi, da bi se izognili zapuščenosti, ko jo dojamete kot neizogibno. Vaše pričakovanje, da boste ostali sami, se tako ali drugače izpolni. Če je vaše nerešeno vprašanje ujetost, občutite, da vas nekdo duši, vsakič ko se vam preveč približa. Ujetost nasprotje zapuščenosti, je strah, da vam nikoli ne bo danega dovolj prostora, ker je druga oseba preveč posestniška.

Strah pred tem lahko izvira iz odraščanja v nadzorujočem okolju ali takem, kjer niste imeli zasebnosti, prostora ali časa, da bi bili sami. Pri ujetosti se je potrebno naučiti premagati strah in dejansko ostati, čeprav včasih čutimo, da nas razmerje duši. Ključ do tega je, da izsledite in določite izvor občutja, ki se pojavlja v vas, in nato ocenite, kako morate ukrepati.

Ko povzroča preglavice nadzor, je tok energije med partnerjema ohromljen.

Če je nadzorovanje v krvi enemu ali drugemu partnerju, ta ne more sodelovati v procesu dejanja in sprejemanja, ki je podoben v pristnem razmerju, saj bo vedno čutil potrebo po nadzorovanju poteka stvari. Pristno razmerje bo zahtevalo, da oba prispevata k temu, kar želi ; midva; in ne tistemu, kar želita oba; jaz;. Z oblastnim odnosom pa preprečujete, da bi midva sploh kdaj postal trdno bistvo. Če imate težave z oblastnostjo, se boste morali naučiti znebiti vztrajanja izključno pri svojem.

Strah, zapuščenost, nadzor in postavljanje meja

Vaš odnos je lahko odlična prihodnost za tovrstno vadbo, saj ni enakopravnost nikjer drugje tako pomembna.

Pri ohranjanju meja se zatika mnogim. Meje začrtujejo glavne obrise tega, kdo ste, kaj ste in kaj nočete biti. Ko stopite v ljubezenski odnos, se te razmejitve lahko zameglijo in z njimi tudi meje med posameznikoma. Če imate preglavice z mejami, se vam morda zdi, da so preveč prepustne, rahle.

Vaš odnos je neuradna življenjska univerza, ki vas uči, kako vzpostavljati stike. Veščine, ki se jih naučite v sklopu svojega odnosa, se obrestujejo v obliki spretnosti ustvarjanja odnosov, kjer se bo izkazalo kot koristno pri stikih z ostalim svetom. Če smo v ljubezenskem odnosu, se z osnovnimi spoznanji srečamo prej ali slej. Med njimi so deljenja, potrpežljivost, hvaležnost, sprejemanje in odpuščanje. V vašem odnosu se bodo pojavile situacije, ki bodo zahtevale, da ta spoznanja usvojite.