ODKRIJTE IN IZPUSTITE SVOJ STRAH

Skušajte odkriti in izpustiti svoj strah, ter zaživite bolj pogumno
Skušajte odkriti in izpustiti svoj strah, ter zaživite bolj pogumno

Skušajte odkriti in izpustiti svoj strah, ter zaživite bolj pogumno

Strah je beseda, ki jo v sodobnem času zelo pogosto uporabljamo. Občutje strahu je postalo naš stalni spremljevalec. Kaj pomeni strah? Strah bi morali pojmovati kot naravno vedenjsko obliko v človeškem življenju, ki ima svojo nalogo. Občutje strahu pa moramo pojmovati tudi kot poseben izraz, kot svarilno napravo.

Skušajte odkriti in izpustiti svoj strah, ter zaživite bolj pogumno

Prehitro in prelahko trdimo, da nas je strah, ne da bi si poskušali pojasniti njegove vzroke.

  • Ali občutje strahu ni osnovna naravnanost našega življenja?
  • Ali brez občutja strahu ne bi ostali brez vseh zavor?
  • Ali ni občutje strahu edini motiv za druženje ljudi, da si v obdobjih kriz pomagajo, se zbližajo in skupaj premagujejo težave?
  • Ali občutje strahu ni nujen pogoj, ki ga moramo ohraniti kot vzpodbudo za pozitivno ravnanje?
  • Smo kdaj razmišljali o tem, koliko različnih vrst strahu obstaja?

Kako občutimo strah?

V večini primerov občutimo strah kot nekaj, kar se pojavi spontano, splazi se nam po hrbtu, nas stisne za vrat, nas vznemiri in prisili v neobvladano, razburjeno ravnanje. Ne pusti nam časa za razmislek. Obstajajo različne vrste strahu, strah pred osamljenostjo, strah pred zapuščenostjo, strah pred ljudmi, strah pred živalmi, strah pred duhovi, strah pred zlorabo, strah pred zaprtimi prostori, strah pred utopitvijo. Poznamo strah pred vožnjo z dvigalu ali nenadno potrebo po odpiranju oken v prostoru. Poznamo nočne more, strah pred smrtjo, strah nas je bolečin.

Poznamo strah pred določenimi predmeti, orožjem, kemikalijami, strah pred moškimi in ženskami, povezan z občutjem spolnega neuspeha. Strah pred starši, prijatelji, sodelavci, strah pred vplivnimi osebami, strah pred neuspehom v poklicu, pri hobijih, v družini, v krogu prijateljev, v športnem društvu. Strah pred nastopanjem v javnosti, strah pred posmehom. Bojimo se resnih bolezni. Strah pred vsako vrsto sprememb, strah pred temo. Strah v letalu, ko smo pripeti na sedež in nemočni, da v primeru nevarnosti kar koli storimo. Strah pred hitrimi avtomobili.

Koliko je sploh realnih strahov?

Strah pred jutrišnjim dnem, strah da zaradi spremenjenih okoliščin ne bomo več zmogli uresničiti tistega, kar se nam danes zdi še samoumevno. Vprašanj o vzrokih predstavljenih strahov ne moremo samo postavljati terapevtu, temveč v prvi vrsti samemu sebi. Strah lahko vzpodbudi ljudi, da se zbližajo, da sodelujejo.

Skušajte odkriti in izpustiti svoj strah, ter zaživite bolj pogumno

Opozarja nas, da stvari ne potekajo tako, kot bi morale. Poziva nas, da nekaj spremenimo v sebi. Ne moremo ubežati realnosti, lahko pa spremenimo svoj odnos do sveta. Vedeti moramo, da lahko strah povzroči telesne bolezni in da slaba telesna počutja mnogokrat sproži prav strah. Kadar se mu prepustimo, resnično zbolimo. Strahove sicer lahko utišamo, ne moremo pa ji odpraviti.

Spoznati moramo, da so mnogi strahovi v našem življenju posledica napačni učnih procesov.

Ljudje, ki zagotavljajo, da v življenju ne poznajo strahu, niso resnično močni. Močni so ljudje, ki znajo obvladati strah, ker so pripravljeni uvideti posledice in sprejeti ukrepe, ki spremenijo njihovo življenje.

Katera astro znamenja se najtežje spopadajo s strahovi?

Najtežje se spopadajo s strahovi rojeni v vodnih znamenjih, raki, ribe in škorpijoni.

Katera znamenja zodiaka so najbolj pogumna in najlažje premagajo strahove?

Najbolj pogumna znamenja zodiaka, ki najlažje premagajo strahove so oven, lev in vodnar.