Zeliščni pripravki, ki vodijo v boljše počutje

Sveži listi in korenine zdravilnih zelišč se včasih znajdejo na mizi kot solata ali zelenjava. Za zdravilne namene pa morajo biti zelišča predelana in se uporabljajo v različnih oblikah. Zeliščni pripravki so nekaj, kar si lahko pripravite tudi sami.

Poleg tablet in kapsul so običajni še naslednji načini priprave:

POPARKI IN IZVLEČKI

Za poparek prelijte posušene liste, cvetove ali stebla zdravilne rastline z vročo vodo in pustite stati pokrito 10 minut. Za eno skodelico vode navadno zadošča 1-2 čajni žlički posušenih rastlinskih delov. Za pripravo izvlečka namočite rastlinske dele v hladno vodo, naj ta mešanica zavre in pustite 10-20 minut vreti pri nizki temperaturi. Tako boste dobili močan prevretek.

TINKTURE

Za pripravo tinkture se uporabljajo posušena ali sveža rastlinska zelišča, ki ste jih prej za več tednov namočili, da bi ekstahirali njihove sestavine. Navadno se pri tem postopku uporablja alkohol, saj ima razen ekstahirnega še konzervirni učinek. Seveda pa si lahko s kisom ali glicerinom pripravite tudi brezalkoholne tinkture. Ker so tinkture močni koncentrati, se odmerjajo le po kapljicah.

Preberite tudi ZDRAVA PREHRANA: Zdravilni učinki živil

Zeliščni pripravki, ki vodijo v boljše počutje

SIRUP

Velikokrat zdravilna zelišča niso posebno dobrega okusa, zlasti za otroke. Da bi prikrili njihovo aromo in jih naredili bolj okusne, lahko tinkturo zmešate s sadnim ali sladkornim sirupom, pa tudi z medom. (Pozor: otrokom, mlajšim od 2 let, ne smemo dajati medu, ker lahko povzroča botulizem.) Sredstva proti kašlju in vnetju grla so pogosto pripravljena v obliki sirupa, ker obdajo razdraženo tkivo z zaščitno plastjo.

MAZILA

Mazila niso namenjena temu, da bi jih koža neposredno vpila, temveč, da jo ščitijo in oddajajo zdravilne rastlinske učinkovine v vneto in otečeno tkivo. Mazila lahko pripravite v parnem loncu a taljenjem. V to osnovno sestavino po receptu dodajte na drobno narezana zelišča, eterična olja ali tinkturo. Pripravljeno mešanico pustite počasi vreti do 20 minut pri nizki temperaturi. Nato zelišča odcedite, vlijte mazilo v stekleno posodo, da se strdi, in ga zaprite s pokrovom.

Preberite tudi OREŠČKI, ZDRAV PRIGRIZEK, KI BO DVIGNIL RAZPOLOŽENJE