CELULIT: KAKO GA PREMAGATI S PRAVO HRANO?

Celulit, velika nadloga. Kako ga premagati s pravo izbiro hrane?
Celulit, velika nadloga. Kako ga premagati s pravo izbiro hrane?

Celulit, velika nadloga. Kako ga premagati s pravo izbiro hrane?

Estimated reading time: 4 minute

Osemdeset odstotkov žensk ima po telesu predele z grudičasto maščobo, tako imenovano celulit. Tu in tam nadloga prizadene tudi moške. Prepričanje, da je maščoba, ki jo vsebuje celulit drugačna od maščobe drugod po telesu, je med laiki dokaj zakoreninjeno, a ne drži. Pri celulitu zdravje ni posebej ogroženo, razen če je celulit povezan s pretirano debelostjo. Določeni deli telesa, kot so stegna in zadnjica, so prav posebej nagnjeni h grudičasti maščobi. Ta celulit se izredno težko odpravi in navadno nastane ob čezmernem sproščanju hormonov denimo v puberteti, med nosečnostjo, ob menopavzi.

KAKO NASTANE CELULIT?

Slab pretok limfe lahko prispeva k nastanku celulita. Limfa je mlečna tekočina, ki po limfnem ožilju odnaša odvečno tekočino, odpadne snovi in strupe iz tkiv v kri. Slabo kroženje limfe zaradi odvečne maščobe, premalo gibanja in zastajanje vode lahko povzroči, da se začnejo ti odpadki kopičiti v tkivih. To bi bil lahko vzrok za to, da imajo celulit tudi ženske, ki niso predebele.

Nasvet, kako premagati celulit:

Skušajte ohranjati normalno težo in se izogibajte hitremu zvečanju teže. Redno telovadite, da boste izboljšali čvrstost telesa, zmanjšali maščevje, povečali mišično masa in pospešili kroženje limfe in krvi. Izogibajte se dolgotrajnemu stanju in sedenju. Vsak dan pojejte nekaj sadja in več zelenjave. Omejite vnos alkohola in kofeina. Vsak dan popijte toliko tekočine na podlagi vode, da ne boste žejni.

Celulit, velika nadloga. Kako ga premagati s pravo izbiro hrane?

Krepka masaža in ščetkanje kože izboljša prekrvavitev, začnite pri nogah in nadaljujte proti srcu. S tem izboljšate prekrvavljenost, odstranite odmrle kožne celice in izboljšate videz kože. Še posebej učinkovito pa je masiranje z mešanico eteričnih olj cedrovine in rožmarina.

Razstrupljevalna dieta pomaga v boju proti celulitu

Taka dieta lahko pomaga odstraniti odvečno tekočino, odpadne snovi in strupe iz telesa. Vendar se, preden se odločite zanjo posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano. Kar največ hrane užijte v obliki svežega presnega sadja in zelenjave, pa tudi rjavega riža, semen in kalčkov. Veliko pijte, zlasti čisto vodo. Pomagajo tudi sadni in zelenjavni napitki in zeliščni čaji. Odrecite se pijačam z alkoholom in kofeinom. Izogibajte se prečiščenim, predelanim živilom in omejite vnos živalskih izdelkov, kot so meso in mlečni izdelki.

Preberite tudi VITAMINI A,C IN E, VIR VAŠEGA ZDRAVJA

Živila,  ki se z vami borijo proti celulitu

  • Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano pomaga pri pospeševanju presnove, ter zaviranju absorpcije maščob in uravnavanjem glukoze, zato je odlična izbira za vse, ki si želijo oblikovati telo in izboljšati svoje zdravje.

  • Polnozrnate testenine

Polnozrnate testenine, rjavi riž in druge polnozrnate žitarice lahko pomagajo pri boju proti celulitu. Prav tako vsebujejo veliko antioksidantov, ki se borijo proti toksinom, ki povzročajo celulit.

Celulit, velika nadloga. Kako ga premagati s pravo izbiro hrane?
  • Brokoli

Brokoli je pravi kralj med zelenjavo, kar se tiče prehranskih vrednosti. Vsebuje koktajl vitaminov in mineralov, ki vplivajo na lepoto, kalorij vsebuje razmeroma malo.

  • Šparglji

Šparglji, beluši so priporočljivi zaradi številnih protivnetnih lastnosti, ki zmanjšajo napihnjenost, medtem ko vsebujejo zelo malo kalorij.

  • Jagodičevje

Uživanje jagodičja, bogatega z antioksidanti, na primer malin, borovnic ali robid, je še posebej dober način, kako telesu pomagati, da se znebi toksinov.

  • Špinača

Če si želite izboljšati kožo in shujšati, je špinača odlična izbira. Vsebuje veliko vitamina A, ki lahko pomaga zmanjšati pojav celulita, ker pomaga pri proizvodnji kolagena – beljakovin, ki kožo krepijo, gladijo in odvajajo.

Preberite tudi NE POZABITE NA ZDRAVJE IN VITALNOST in HRANA IN ASTROLOGIJA: KATERI TIP STE?